Pana la ora incheierii editiei, nu am putut obtine o declaratie din partea Protopopiatului Ortodox din Reghin, in legatura cu cererea de retrocedare

Cladirea Spitalului din Reghin a fost revendicata de catre biserica ortodoxa l Comisia speciala de retrocedare are in solutionare acest caz de mai bine de un an l In cazul in care cladirea se va retroceda, primaria va trebui sa plateasca cinci mii de lei /mp l Directorul spitalului, Iuliu Moldovan, a fost de acord sa renunte la 100 de milioane de lei, pentru un proiect de constructie a unui nou spital, in conditiile in care unitatea nu a primit nici macar jumatate din bugetul solicitat.

De mai bine de un an, Mitropolia Ortodoxa Alba Iulia a inaintat o cerere de retrocedare a cladirii in care functioneaza Spitalul "Eugen Nicoara" din Reghin. Situatia este insa mai complicata, deoarece cladirea spitalului a fost construita de doctorul Nicoara, la inceputul anilor ’40, fiind donata ulterior bisericii ortodoxe.

In baza acestui act de donatie, biserica revendica cladirea, adica o suprafata de aproximativ 20.000 de mp. Conform Ordonantei de Guvern nr. 94/2000, completata de Legea 501/2002, se dispunea retrocedarea cladirilor, chiar daca acestea aveau destinatie in folosul publicului.

De asemenea, legea prevede ca, in caz de retrocedare, chiria platita de institutia ce ocupa spatiul respectiv sa fie de 5.000 de lei/mp pentru constructii si 1.000 de lei /mp pentru terenuri.

Dosarul de retrocedare este, insa, de mai bine de un an, inaintat la Bucuresti, la Comisia speciala de retrocedare, care nu a dat inca o hotarare in acest sens. In cazul in care cladirea va fi retrocedata bisericii, Primaria va trebui sa aloce suplimentar 100 de milioane de lei, bani reprezentand cuantumul chiriei catre Biserica ortodoxa.

Asta in conditiile in care, bunaoara, in anul in curs, proiectul de buget prevede alocarea a 350.000 de RON, desi conducerea spitalului a cerut 1.050.000 RON.

De asemenea, directorul spitalului, Iuliu Moldovan, a propus ca 100.000 RON din bugetul alocat spitalului sa fie utilizati in vederea intocmirii unui studiu de fezabilitate pentru constructia unui nou spital in Reghin.

Interesant este ca desi se aloca sume pentru studii de fezabilitate, totusi nimeni in cadrul primariei nu pare sa cunoasca detalii despre acest proiect.

Municipiul Reghin a pierdut in ultimii ani cladirea bibliotecii, imobilul fiind administrat de sindicate, precum si cladirile in care functioneaza scoala Generala Nr. 5 si Gradinita Nr. 16 in favoarea Bisericii Evanghelice.