Rosia Montana, 1 februarie 2006 – Tribunalul Alba-Iulia a admis un recurs formulat de Emilia Timis, Comisarul Sef al Garzii de Mediu Alba, care a sustinut ca exista un acord tacit de mediu pentru exploatarea miniera din Masivul Carnic de la Rosia Montana. Potrivit D-nei Timis, responsabilitatea pentru aprobarea tacita care dateaza din 2003 apartine Agentiei de Protectie a Mediului Alba.

Minvest Deva S.A. este o companie minera de stat si impreuna cu Gabriel Resources formeaza Rosia Montana Gold Corporation (RMGC). In anul 2000, licenta de exploatare pentru Rosia Montana a fost transferata de la Minvest la RMGC. Pana in luna februarie 2005, Minvest a exploatat Masivul Carnic fara un acord de mediu. Potrivit legii protectiei mediului, aceasta constituia o infractiune.

Carnic gazduieste monumente naturale si culturale protejate de interes national.

La momentul cand masivul Carnic era exploatat ilegal, Alburnus Maior (1) a adus dovezi in acest sens Garzii de Mediu Alba-Iulia, solicitand o investigatie si luarea de masuri impotriva Minvest. Obligatia Doamnei Timis era sa sesizeze organele de cercetare penala cu privire la faptele Directorului Minvest. Dat fiind refuzul sau de a actiona, Alburnus Maior a formulat plangeri penale impotriva lui Valentin Rus, Director al Minvest si impotriva Emiliei Timis.

In procesul impotriva lui Valentin Rus, instanta a decis ca fapta D-ului Rus nu a constituit un pericol social, ci a fost facuta pentru bunastarea sociala. Chiar in timpul dezbaterilor, judecatorul a tinut sa precizeze ca: "dreptul mediului nu este normativ, dreptul mediului ramane literatura juridica, intr-o oarecare masura morala, nu este normativitate in dreptul mediu".

Procesul impotriva Emiliei Timis s-a desfasurat paralel. Prima instanta a decis inceperea urmaririi penale pe seama Emiliei Timis pentru neinstintarea Parchetului cu privire la fapta Directorului Minvest. Instanta a retinut ca D-na Timis, in calitatea sa de Comisar Sef al Garzii de Mediu avea obligatia sesizarii Parchetului, cu atat mai mult cu cat avea dovezi suficiente pentru a arata ca la acel moment se petrecea o infractiune. Daca aceasta sentinta ar fi fost mentinuta, pe seama Emiliei Timis ar fi inceput urmarirea penala iar mandatul sau de functionar public ar fi fost suspendat.

In consecinta, D-na Timis a atacat sentinta cu recurs, motivand ca nu exista nici un motiv sa sesizeze Parchetul, dat fiind faptul ca exploatarea miniera a Minvest din masivul Carnic avea un acord tacit de mediu. Recursul sau a fost admis de catre Tribunalul Alba-Iulia, a carui sentinta este irevocabila.

"Se vorbeste ca procedura de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul Gabriel exercita o presiune remarcabila asupra ministrului nostru de mediu. Vestea fierbinte este ca aparent poti aproba o mina tacit. Ne-am gandit sa transmitem aceste stiri pentru a o elibera pe doamna ministru de stresul consultarilor publice, comitetelor de experti, standardelor europene si al negocierilor cu Ungaria," comenteaza Eugen David, Presedintele Alburnus Maior.

Alburnus Maior considera ca sentinta incalca legislatia in vigoare si intentioneaza sa sesizeze CEDO.

* * *

Pentru mai multe informatii va rugam contactati Alburnus Maior la 0740 342 104 sau alburnusmaior@ngo.ro

(1) ‘Alburnus Maior’ este un ONG cu sediul in Rosia Montana. A fost infiintata in 2000 si are ca membrii proprietari din Rosia Montana, care se opun proiectului minier al Gabriel din considerente sociale, de mediu, economice si culturale.