Fiarele vechi ale defunctului Combinat de Utilaj Greu Cluj au ajuns in Iasi pe filiera Lichidator Grup Iasi – Grizzly SRL Iasi – Colect Metal Iasi. Activele au fost taiate pe bucati de lichidatori, sotii Lucia si Robert Mitruta, si vandute ilegal catre Grizzly SRL.

Tranzactia, in valoare de mai bine de doua miliarde de lei, este in atentia IPJ Cluj si Garzii Financiare Cluj.

Garda Financiara Cluj a stabilit ca firma Grizzly din Iasi a achizitionat active importante ale CUG pe preturi de nimic, din cauza artificiului legal numit ‘‘licitatie olandeza’‘ si in urma caruia sotii Mitruta, lichidatorii desemnati de Lichidator Grup iasi, au scazut simtitor preturile de pornire ale licitatiei.

Spre exemplu, Grizzly SRL Iasi a achizitionat un vagon CFR basculant pentru pretul de 190 de milioane de lei, cam de doua ori mai putin decat daca vagonul ar fi fost vandut ca fier vechi. Un trailer de 20 de tone a costat, in urma licitatiei olandeze, 19 milioane de lei, potrivit actului de adjudecare al licitatiei.

Un autocamion de noua tone, estimat la 327 milioane de lei, a fost vandut cu 47 de milioane de lei, si doua autoturisme cu tractiune integrala, e drept ca mai vechi, au fost vandute catre Grizzly SRL la pretul de 1,4 milioane de lei fiecare, conform procesului verbal al licitatiei, 2735/28.01.2005.

Cea mai problematica a fost insa achizitionarea unei cantitati semnificative de fier vechi la un pret de 2,67 miliarde de lei, desi utilajele respective, dezafectate, fusesera scoase la licitatie pentru o suma de 5,7 miliarde de lei.

Intr-o nota explicativa, administratorul Grizzly SRL, Laurentiu Popescu, a declarat ca utilajele respective erau ‘‘bunuri scoase la licitatia din 28.01.2005 pe care le dezmembrez si le expediez la SC Colect Metal Iasi’‘.

Declaratie falsa potrivit Garzii Financiare Cluj, care a probat ca Grizzly nu avea autorizatie de valorificare a deseurilor industriale.

Incidentul arunca o lumina edificatoare asupra procesului de lichidare a Combinatului de Utilaj Greu de catre firma ieseana, despre care cotidianul nostru a relatat in repetate randuri ca jefuieste combinatul.

Faptul ca o asemenea cantitate a fost achizitionata ca utilaj si a fost vanduta ca deseu arata ca majoritatea utilajelor din CUG Cluj au fost vandute ca fiare vechi.

Comisarii financiari au confiscat 2,7 miliarde de lei, suma care reprezinta intreaga contravaloare a fierului vechi vandut de Grizzly SRL catre Colect Metal Iasi si au amendat firma cu 25 de milioane de lei.

Ce merita subliniat este ca fierul vechi a fost cumparat ca atare de la Lichidator Grup, ceea ce certifica informatiile publicate de cotidianul nostru inca de acum un an privitor la jaful CUG.

Am solicitat Inspectoratului Judetean Cluj informatii privind ancheta paralela a IPJ in scandalul lichidatorului iesean, insa raspunsul oficial nu ne-a parvenit pana la inchiderea editiei.

Amintim ca initial, lichidatorul CUG a fost desemnat de catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului ca fiind Lichidator Grup Iasi, in baza a trei hotarari succesive ale fostului AVAS.

Mai intai, este vorba de Hotararea 11/6.03.2004 a Colegiului de Conducere al AVAS prin care au fost stabilite criteriile de selectie ale lichidatorilor care urmau sa intre pe lista pentru licitatia de lichidare a CUG.Ulterior, in Hotararea 18/21.04.2004 emisa de acelasi consiliu, a fost stabilita lista celor zece lichidatori care urmau sa intre in licitatia pentru desemnarea lichidatorilui CUG Cluj.

Chiar si aici, Lichidator Grup ocupa doar pozitia a cincea, cu un numar de 83,98 de puncte dintr-un maximum de o suta. Lichidator Grup a pierdut procesul intentat de actualul lichidatori, Euroconsult Arad filiala Cluj, care se ocupa la aceasta data de lichidarea societatii.

Lichidator Grup Iasi este cercetata la aceasta data de cel putin doua institutii, Garda Financiara Iasi si Cluj, si a fost actionata in judecata in cel putin un proces referitor la activitatea derulata la CUG.