Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins, ieri, ca nefondat recursul formulat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) in procesul deschis de fostul presedinte al Curtii de Apel Targu-Mures, Artenie Cordos. Sentinta din vara anului trecut, prin care ordinul de revocare a judecatorului din functia de conducere a fost anulat de instanta, este irevocabila.

Altfel spus, CSM a operat in 2003, pe fondul scandalului legat de arestarea judecatorului Andreea Ciuca, revocarea lui Cordos cu incalcarea legii. In consecinta, in prezent Curtea de Apel are doi presedinti.

"Sentinta data la Targu-Mures in vara anului trecut de judecatorul Horatiu Dumbrava este irevocabila. Pot spune doar ca s-a facut dreptate", a declarat judecatorul Artenie Cordos. El a mai spus ca sentinta prin care se stabilea ca ordinul de revocare era nelegal a fost atacata doar de CSM, Ministerul Justitiei neexercitand aceasta cale de atac.

Dincolo de acest aspect, magistratul a afirmat ca in prezent Curtea de Apel se confrunta cu o situatie inedita. "De jure suntem doi presedinti. Unul de drept si unul de fapt", a adaugat judecatorul. El a mai spus ca asteapta ca CSM sa clarifice situatia deoarece, in conditiile demiterii sale abuzive, Cordos nu si-a dus la indeplinire mandatul de patru ani cu care fusese investit in 2001.

Actualul presedinte al Curtii de Apel, Floarea Grosu, nu a vrut, ieri, sa comenteze hotararea ICCJ, afirmand ca ea nu a fost parte in acest proces. In ceea ce priveste afirmatia ca la instanta pe care o conduce sunt doi presedinti, Floarea Grosu a mentionat ca ea nu face decat sa isi indeplineasca mandatul cu care a investit-o CSM.

"Nu am nici o abilitare sa fac vreun demers pentru clarificarea situatiei. Am un mandat dat de CSM si consider ca este prerogativa lor sa hotarasca ce si cum va fi de acum inainte", a declarat magis-tratul. In ciuda insistentelor noastre, ieri la CSM nu a fost nimeni in masura sa precizeze cum se va rezolva situatia.

Artenie Cordos a fost revocat din functie pe fondul scandalului legat de arestarea preventiva a judecatorului Andreea Ciuca, in urma unui control-fulger dictat de Rodica Stanoiu. El declara, la acea data, ca este convins de nevinovatia magistratului Ciuca, acuzat de luare de mita, care a si fost achitat in 2005.