In multe dintre liceele si colegiile din Ramnicu Valcea au fost instalate camere de luat vederi care sa surprinda nazbatiile elevilor si de ce nu, eventuale tentative de chiul din partea profesorilor. Pe viitor elevii se pot astepta si la alte surprize.

In toalete se vor instala senzori pentru detectarea fumului, lovitura primita elevilor dependenti de tutun fiind una pe masura. Primii care si-au instalat un astfel de sistem au fost cei de la Colegiul "Alexandru Lahovari", una dintre unitatile de invatamant considerata de elita, din Ramnicu Valcea.

Exemplul celor de la Lahovari a fost preluat si de alti dirctori de scoli, iar procesul de montare a "ochiului care vede tot", este in plina desfasurare.

Directorul colegiului, Constantin Drugan ne-a spus: "Primele patru camere de luat vederi le-am montat in urma cu trei ani, impreuna cu specialistii de la IMSAT, dupa care am montat si altele, iar acum avem in total un numar de opt camere, instalate pe holuri, la intrari si iesiri.

Dar nu numai atat! Avem montata o camera si in cancelarie, pentru ca si profesorii trebuie supravegheati sa nu chiuleasca de la ore. Se mai intampla, rar de tot, sa fie un coleg care incearca sa-mi spuna ca a plecat cand s-a sunat, cand de fapt lucrurile nu stau chiar asa.

Imaginile le stocam si le pastram in memorie 40 de zile si le folosim sa vedem pe elevii care au mai sarit gardul, care intazie. Nu suntem exagerati. Integem pe elevii care mai au probleme, care trebuie sa mearga la spital sa-si faca nu stiu ce analize. Acum in ajutorul camerelor va veni un politist comunitar.

Stiind ca sunt filmati, copii au o oarecare retinere de a se mai zbengui pe holuri, au retinere sa se lovesca cu picioarele sau mai stiu ce alte nazbatii sa faca.

Copiii sunt dinamici, au personalitatile lor si trebuie intelesi in complexitatea lor", ne-a spus directorul Constantin Drugan, un dascal care merita tot respectul. Pe elevii de la Colegiul Lahovari ii asteapta si o alta "surpriza".

In curand, in toaletele si grupurile sanitare se vor instala senzori de fum, si astfel elevii dependenti de acest drog, fumatul, trebuie sa renunte sau sa gaseasca solutii.

Luand exemplu celor de la "Lahovari" si la Colegiul "Mircea cel Batran", din Ramnicu Valcea au fost instalate, patru camere de luat vederi. Una in holul de la intrare, doua in corpul B si alta in corpul A al cladirii.

Directorul Catalin Pana ne-a spus ca imaginile sunt transmise pe un monitor care se afla in cancelarie si care este urmarit in permenenta de patru profesorii care sunt de serviciu dimineata si alti doi profesori, dupa amiaza. Imaginile nu sunt stocate in memorie.

Printre cei care au aderat la acest sistem de monitorizare al elevilor au fost si cadrele didactice de la Liceul Economic, institutie aflata in imediata vecinatate a Politiei Valcea si unde au avut loc mici incidente in urma carora cativa elevi au fost agresati de indivizi veniti din afara scolii. Directorul adj.

al liceului, Elena Marinescu ne-a spus: "Am instalat de curand opt camere de luat vederi, cate doua pe fiecare etaj, dar si pe holurile de la intrarea profesorilor si a elevilor. Am avut situatii cand a intrat cineva din afara in scoala si foarte repede l-am depistat.

Monitoarele se afla la cei doi elevi de serviciu, care au atributiuni foarte clare. La intrarea elevilor, atat dimineata cat si dupa amiaza avem paznici civili. In scoala avem montat si un sistem de alarmare, cu senzori, care in cazul in care este activat, raspunde o firma de paza cu care avem contract.

In salile de curs si la toalete nu am instalat camere, pentru ca nu ne permitem sa intram cu bocancii in intimitatea copiilor si nici sa supraveghem profesorii la cursuri".

La Grupul Scolar "Gh. Magheru" din Ramnicu Valcea se vor instala nu mai putin de 14 camere de luat vederi, sase dintre ele intrand zilele acestea in functiune. Directorul Dan Stanculescu ne-a spus: "Cu clasele noastre de electrotehnica am reusit instalarea acestui sistem care este foarte performant.

Nu am cumparat decat echipementul, in rest cablajul si toate celelalte operatiuni le-am facut noi. Avem un centru de monitorizare la care are acces directorul si directorul adjunct. Vom monitoriza inclusiv intrarile in camin. Hardul pe care avem stocate toate inregistrarile este unul foarte performant si l-am montat cu forte proprii.

Vom instala in toalete si senzori de fum si atunci elevii n-au decat sa se conformeze cu respectarea regulamentului de oridine interioara. Camerele de luat vederi ne ajuta sa-i observam pe aceeia care sunt certati cu disciplina", ne-a spus directorul scolii. Elevii de la "Gh.

Magheru" care sunt prinsi fumand sau care scuipa sunt amendati cu sume cuprinse intre 50.000 lei ROL si 100.000 lei ROL. Asta la prima abatere. La cea de-a doua abatere amenda se dubleza si copiii sunt obligati sa vina la scoala cu parintii. Banii sunt incasati pe chitanta si intra in fondul scolii.

Elevii sunt oarecum circumspecti la toate inovatiile care-i obliga sa-si modeleze comportamentul potrivit normelor scolare.

"Nu mai poti nici macar in recreatie, pe hol, sa pui mana pe o colega ca te-a vazut diriga si automat trebuie sa dai socoteala de ce nu o lasi in pace pe fata respectiva", ne-a zis discret, in treacat, unul dintre elevi convins ca nu-i va fi dat in vileag de camera de luat vederi din perete.