Peste 200 de avocati din Baroul "traditional" Bacau sunt cercetati penal sub acuzatia ca practica ilegal meseria. Judecatoria Bacau a cerut Parchetului inceperea urmaririi penale impotriva avocatilor acuzati si de inselaciune si uzurpare de calitati oficiale.

Judecatoria Bacau a mai scris o pagina in istoria razboiului dintre avocatii "traditionali" si cei "constitutionali". Printr-o sentinta recenta, Judecatoria a solicitat Parchetului urmarirea penala impotriva celor peste 200 de avocati din vechiul Barou, acuzati, intre altele, ca exercita ilegal profesia.

Potrivit sentintei penale 173/19.01. 2006 a Judecatoriei Bacau, a fost dispusa inceperea urmaririi penale impotriva a peste 200 avocati din cadrul Baroului Bacau UNBR (Calin Zamfirescu).

De trei ani, de cand s-au infiintat barourile paralele, in instante si parchete au aparut doua tabere de avocati, aflate in conflict deschis, care opereaza sub aceleasi denumiri, cei clasici, numiti si "vechi" sau "traditionali", ai lui Calin Zamfirescu, care sunt in numar de circa 16.000, si cei noi, "paraleli", ai lui Pompiliu Bota, care au ajuns la 1.700 avocati.

Barourile clasice sunt acuzate ca nu au acte de infiintare, statut si personalitate juridica, iar barorile noi, paralele, de faptul ca ar fi in afara legii, desi ele au acte de infiintare si statute, izvorand dintr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.

Toate plangerile, de ordinul zecilor, formulate de avocatii "clasici" impotriva celor "paraleli", s-au finalizat invariabil cu solutii de neincepere a urmaririi penale. Iata ca, o sentinta penala emisa de Judecatoria Bacau in aceste zile produce un adevarat cutremur in lumea celor imbracati in roba.

Avocati cu dosar penal

In Baroul UNBR (Calin Zamfirescu) existent in Bacau, al carui presedinte este Aurelian Ionescu, sunt aproximativ 240 avocati. Impotriva acestora, Baroul Bacau UNBR (Pompiliu Bota), reprezentat legal prin avocatul Vasile Botomei, in calitate de decan, a formulat o plangere penala sub aspectul savasirii infractiunilor prevazute de art. 215, al.1 si 2, art. 240, si art. 281 CP.

Pe intelesul tuturor, este vorba despre inselaciune, uzurpare de calitati oficiale si exercitarea fara drept a unei profesii. Prin rezolutia nr. 2952/P/2005, din 5 august 2005 a Parchetului de pe langa Judecatoria Bacau, s-a confirmat neinceperea urmaririi penale privind avocatii respectivi.

Impotriva acestei solutii, decanul Baroului Bacau UNBR (Pompiliu Bota), Vasile Botomei, a formulat o plangere. Judecatoria Bacau, prin sentinta penala 173/19.012006, pronuntata in dosarul 14617/2005, a dispus inceperea urmaririi penale impotriva a nu mai putin de 236 de persoane care isi declina competenta de avocat in cadrul fostei structuri a organizatiei profesionale intitulata Baroul Bacau.

Va fi mediat conflictul?

Acest adevarat cutremur in lumea avocatilor a provocat reactii diferite. Vasile Botomei, decanul Baroului UNBR Bacau (Pompiliu Bota): "Pe cale de consecinta se intelege ca, a continua activitatea in aceeasi forma constituie concurs de infractiuni, ceea ce atrage raspunderea penala a fiecarui membru si a organelor de conducere atat la nivel local, cat si la nivel central.

Noi suntem dispusi unei colaborari, in vederea includerii licentiatilor in drept din baroul fara acte din Bacau, in Baroul Bacau UNBR (Pompiliu Bota). Din punctul nostru de vedere, tabloul avocatilor din cadrul fostului Barou Bacau (Calin Zamfirescu), afisat in acest moment in sediile instantelor de judecata, constituie tabelul inculpatilor".

Dan MINDIRIGIU

Baroul "traditional" a facut recurs

Desi recunoaste existenta sentintei in cauza, decanul Baroului "traditional" Bacau, avocatul Aurelian Ionescu, spune ca aceasta nu va avea efecte juridice. "Deocamdata e o simpla solutie" - ne-a declarat el. "Nu s-a pornit urmarirea penala impotriva niciunui avocat iar si noi si Parchetul am facut recurs la aceasta sentinta".

(R. BIBIRE)