Afacerile imobiliare paguboase ale Loteriei Romane au fost derulate preponderent cu una din societatile vicepremierului PC, George Copos. Modul in care au fost tranzactionate cele 38 de sedii cumparate de Loterie de la Ana Elctronic in perioada 2004-2005 este cercetat in prezent de procurorii DNA.

Punctul de plecare al anchetei DNA a fost o afacere imobiliara similara incheiata la Cluj.

La Cluj, Loteria - reprezentata la nivel national timp de 12 ani de Nicolae Cristea - a trecut peste autoritatea directorului sucursalei clujene, Gheorghe Ciuca, si a cumparat in anul 2005 un sediu care nu si-a dovedit utilitatea timp de doi ani, desi statul a investit 6,8 miliarde de lei pentru cumpararea imobilului.

In cazul de fata, partenerul de afaceri al Loteriei a fost Stelian Ratiu, patronul societatii Transilvania Oil.

Loteria Romana a achizitionat contra sumei de 6,8 miliarde de lei un spatiu care a apartinut benzinariei Transilvania Oil din cartierul Manastur, strada Primaverii. Decizia a fost luata de Loterie in anul 2005, fara acordul conducerii sucursalei clujene.

Investitia imobiliara a Loteriei a fost nejustificata, drept dovada, spatiul cumparat la un pret mult supraevaluat, a ramas neutilizat pana in prezent. Cazul a fost sesizat Departamentului National Anticoruptie de fostul director al sucursalei, Gheorghe Ciuca.

Sesizarea facuta de Ciuca a fost punctul de plecare a anchetei care-i vizeaza pe directorul Loteriei Romane, Nicolae Cristea si pe vicepremierul george Copos. Ultima gafa a Loteriei a fost demararea unor lucrari de amenajari interioare fara autorizatie la sediul mentionat.

Incalcarea legii s-a lasat cu o amenda de 40 de milioane de lei din partea Primariei Cluj-Napoca.

Loteria Romana, companie nationala aflata in subordinea Ministerului Finantelor Publice, a fost o sursa de castiguri ilicite, potrivit procurorilor DNA, pentru o mana de afaceristi, mai mult sau mai putin cunoscuti.

Scandalul Loteria Romana- Copos a scos la iveala o tranzactie imobiliara a nu mai putin de 38 de spatii in perioada 2004-2005, prin care compania n-a facut decat un mare serviciu societatii Ana Electronic.

Procurorii DNA acuza faptul ca afacerea a dus la pagubirea statului roman cu peste un milion de euro, intrucat George Copos, patronul Ana Electronic nu ar fi platit taxele si impozitele aferente acestui tip de tranzactie.

Mai mult, sumele platite de Loterie pentru achizitionarea celor 38 de spatii comerciale depasesc valoarea reala a acestora. Loteria Romana a fost subiectul unei sesizari DNA si la Cluj-Napoca, pentru achizitionarea unui spatiu care a apartinut benzinariei Transilvania Oil.

Afacerea a inceput in 2005 cand Stelian Ratiu, patronul Transilvania Oil a oferit conducerii loteriei clujene un spatiu de 238 metri patrati situat pe strada Primaverii. Surse judiciare sustin ca Ratiu ar fi propus Loteriei sa plateasca pentru spatiu 4 miliarde de lei, iar el sa primeasca doar 3,2 miliarde.

Diferenta de 800 de milioane de lei ar fi urmat sa-i ramana directorului de la acea vreme a Loteriei Cluj. Ciuca a refuzat tranzactia. In 5 august 2005, Ratiu a reusit sa vanda spatiul Loteriei Romane. Semnatura pe contract si-a pus-o chiar Nicolae Cristea, directorul Companiei Nationale Loteria Romana.

Suma platita a fost 6,8 miliarde de lei, mult mai mult decat se ceruse initial. Tranzactia a fost incheiata fara licitatie, in cel mai mare secret. Un expert imobiliar a analizat starea imobilului si a apreciat ca pretul platit este cel putin dublu fata de valoarea reala.

In urma opozitiei manifestate cu privire la afacerea dintre patronul Transilvania Oil, Stelian Ratiu si directorul Nicolae Cristea, directorul sucursalei clujene, Gheorghe Ciuca a fost demis din functie, iar sesizarea sa la DNA a ramas nesolutionata inca.

Sediul cumparat de la Transilvania Oil este greu utilizabil, intrucat traficul din benzinarie (cumparata intre timp de Petrom) ingreuneaza accesul clujenilor in acest punct. Potrivit Televiziunii Nationale, receptia spatiului cumparat de Cristea a fost facuta de o comisie a Loteriei Cluj.

In procesul verbal se mentioneaza ca instalatia electrica si sanitara sunt defecte, parchetul s-a incretit in urma unei inundatii, iar instalatie de gaz nu exista.

Documentul care consemna starea perecara a imobilului a fost transmis la Bucuresti dar peste numai doua zile directorul Cristea le-a retrimis clujenilor un act de receptie in care nu se pomeneste nimic de neajunsurile spatiului.

O alta dovada ca achizitia a fost inutila Loteriei este si faptul ca din august anul trecut spatiul nu este utilizat, fiind in reparatii. Reparatii pentru care nu exista autorizatie de la primarie si care au costat inca un miliard si jumatate de lei.

Zilele trecute, Loteria a inceput sa amenajeze sediul din Manastur, de pe strada Primaverii f.n., insa lucrarile au fost demarate fara autorizatie din partea primariei. In plin scandal mediatic, Loteria continua sa sfideze legislatia.

Pentru executarea lucrarilor fara autorizatie, Primaria Cluj-Napoca a aplicat Loteriei o amenda de 40 de milioane de lei. Actualul director al sucursalei zonale a Loteriei, Alin Iconaru, a fost numit in locul lui Ciuca fara concurs, in urma deciziei Consiliului de Administratie a Loteriei, si este unul din apropiatii lui George Copos.

Loteria Romana adopta pozitia strutului, si refuza categoric sa dea declaratii in presa. La sediul sucursalei zonale a Loteriei nu a fost de gasit nici un director. Potrivit spuselor secretarei, Iconaru este plecat in delegatie, in teritoriu si este insotit in misterioasa deplasare de adjunctul sau.

Angajata Loteriei a refuzat categoric sa ne comunice numarul de mobil al directorului Iconaru.

In schimb, potrivit unei declaratii aparute in presa centrala, Cristea considera ca achizitionarea unor spatii de acest fel de catre Loteria Romana ar fi o mina de aur pentru companie: ‘‘Asemenea oferte pe piata imobiliara sunt pasari rare si sunt greu de evaluat, difera de la un oras la altul, chiar de la o strada la alta, de la un vad comercial la altul.

Este important de spus ca aceste spatii sunt in proportie de 90% amplasate in orase resedinta de judet, lucru care pentru noi a reprezentat o mare oportunitate.’‘ In cazul spatiului de pe strada Primaverii, ‘‘oportunitatile’‘ de care vorbeste Cristea sunt lipsa accesului direct la strada si prezenta a sase pompe de carburanti in imediata apropiere.

Compania Nationala Loteria Romana este o afacere deosebit de profitabila. Bilantul contabil al societatii din anul 2004, afisat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice arata un profit net de 1.638 de miliarde de lei, aproximativ 55 milioane de euro.

La nivelul conducerii Loteriei, situatia angajatilor este cat se poate de buna, financiar vorbind. Potrivit informatiilor noastre, Nicolae Cristea avea, acum trei ani, un salariu de 90 de milioane de lei lunar, plus sporuri si un procent de 5% din profitul net al companiei pe anul respectiv. In 2006, salariul lui Cristea a crescut la peste 400 milioane de lei.

Cei 4000 de angajati ai Loteriei Romane sunt in proportie de 90% vanzatori.

Daca la nivelul conducerii Loteriei castigurile personale sunt fabuloase, vanzatorii castiga abia un slariu minim pe economie. Asta in conditiile in care trebuie sa si garanteze cu bani pe perioada angajarii, avand in vedere faptul ca zilnic le trec prin mana sume importante.

Potrivit unei plangeri ajunse in posesia redactiei noastre, conducerea Loteriei isi sanctioneaza vanzatorii pentru ca nu si-ar indeplini planul. Mai exact, ca nu ar vinde suficiente lozuri sau produse lansate de Loterie pe piata.

Fiecare angajat al societatii trebuie sa garanteze cu bani (100 de milioane de lei vechi) pentru perioada contractului de munca, insa din cauza salariilor foarte mici, Loteria nu mai poate retine lunar o cota parte in acest sens.

Din acest motiv, unii salariati sunt nevoiti sa garanteze cu imobile sau alte bunuri de valoare pe care le detin, iar toate acestea pentru un venit minimal cuprins intre 3-3,5 milioane de lei lunar.