Cladirea, din Parcul Central Cluj, supranumita in anii trecuti ‘‘Cazino-ul Clujului’‘, iar in perioada dintre razboaie ‘‘Chioscul’‘, se afla de multa vreme in stare de ‘‘repaos’‘. Desi monument istoric, aceasta frumoasa unitate situata intr-o zona foarte buna, nu foloseste, deocamdata, nimanui.

Construita la inceput de sec XIX, cu un potential mare si mai ales cu o buna asezare strategica, Cazino-ul a atras de-a lungul anilor numeroase persoane pentru petrecera timpului liber, dar si la fel de multi proprietari.

A fost pentru o scurta perioada sediul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, dupa care intre 1940-1945 a gazduit un restaurant cu cazino.

Aflata intr-o stare jalnica, dupa terminarea celui de-al doilea razboi mondial, cladirea ajunge in cele din urma in proprietatea Sfatului Popular al Regiunii Cluj, care il intabuleaza si il da spre folosinta intreprinderii de alimentatie publica.

‘‘Cladirea are o importanta valoare istorica, de altfel este si declarat monument istoric. Era cunoscuta si ca Pavilionul de patinaj, la sfarsitul sec. XIX si inceputul sec. XX, fiind locul unde se intalnea lumea buna, mai ales ca dispunea si de restaurant.

In definitiv se desfasurau importante activita‘i ce vizau viata mondena’‘, a declarat Melinda Mitu, director adjunct la Muzeul de Istorie a Transilvaniei.

Clujeni isi amintesc si ei cu placere de epoca acestui local si mai ales de momentele petrecute la Cazino, mai ales pe terasa, si multi isi doresc ca acele vremuri sa renasca, iar cladirea sa ajunga ceea ce a fost candva si anume ‘‘Cazino-ul Clujului’‘, un adevarat punct de atractie, unde se organizau nunti

si chefuri studentesti, dar canta si fanfara militara. ‘‘Era o terasa superba in vremurile bune, anii t80 si inceputul anilor ‘90’‘, ‘‘Intr-adevar Casino-ul are o pozitie strategica foarte valoroasa.

Sa speram ca in viitorul apropiat cineva va avea grija de ea si o va reamenaja’‘, ‘‘Cand am plecat din Cluj era superba aceasta cladire’‘, ‘‘In anii t80 canta tatal meu pe aici’‘, declara clujenii pe clujinfo.ro, despre cladirea Cazinoului.

Dupa revolutie cladirea redevine, pentru o scurta perioada, restaurant, dar datorita unor probleme financiare este parasita si ajunge in cele din urma in patrimoniul TVR Cluj. Dar nu s-a schimbat mare lucru de atunci, in schimb a fost in nenumarate randuri solicitata pentru alte scopuri.

Datorita amplasarii intr-o zona foarte importanta, a atras in continuare, in special pe organizatorii diferitelor evenimente, care au vazut in Cladirea Cazinoului un important reper, de-a lungul ultimilor ani.

In prezent cea mai pregnanta solicitare este cea ca spatiul sa fie alocat Filarmonicii de Stat Transilvania, singura institutie de cultura de nivel judetean care nu are nici pana in acest moment un sediu stabil pentru desfasurarea activita‘ii.

Cu toate acestea nici pana in prezent nu s-a ajuns la un acord intre Primarie si TVR Cluj, iar membrii Filarmonicii cauta gazduire in stanga si in dreapta, in timp ce cladirea ramane parasita si intr-o avansata stare de degradare, iar costurile pentru restaurarea unui astfel de momument se ridica la sume exorbitante.

‘‘In acest moment sunt discutii intre Consiliul Local si TVR Cluj pentru solutionarea problemei. Filarmonica nu are un sediu, dar se doreste ca acesta sa se materializeze in cladirea cazinoului din Parcul Central, oferindu-se in schimb un alt spatiu pentru televiziune.

In momentul in care se va ajunge la un accord cu siguranta va fi bine pentru ambele parti. Cladirea cazinoului este, intr-adevar, monument istoric, dar primaria sau consiliul nu poate cheltui nici cea mai mica suma din banul public, pentru restaurarea sau reamenajarea cladirii, din moment ce nu este proprietar al unitatii.

Daca am fi detinut cladirea cazinoului cu siguranta altfel ar fi stat lucrurile, insa, deocamdata, de la nivelul Primariei nu se poate face altceva – eventual ajungerea la un acord in cazul Filarmonicii si sediului pe care il vor avea’‘, a declarat Raimonda Boian, purtatorul de cuvant al primariei Cluj-Napoca.

Astfel de monumente istorice, cladiri ale cazinourilor, se regasesc in alte doua orase din tara la Sinaia si la Constanta.

Edificiul de la Sinaia a fost construit in 1912-1913, din initiativa Societatii Sinaia, cu capital englez si roman, pe locul unui cazino de lemn, construit de Beizadeaua Dimitrie Ghica, pe propria-i mosie in 1875. Primul actionar al Cazinoului a fost un anume Baron de Marcai, cunoscut in lumea jucatorilor de la Monte Carlo.

Pana la instaurarea comunismului, cazinoul a fost exploatat in sistem privat, orasul Sinaia avand dreptul la un procent de 6 la suta din profitul in urma jocurilor. Iar cladirea cazinoului din Constanta, in stil seccession Francez, dateaza din 1909 pe faleza.