De la secretarul de stat Alexandros Galiatatos zicere:
Statul vinde 25% din actiunile Canalelor Navigabile

de Catalin Constantinescu     Replica de Constanta
Vineri, 3 februarie 2006, 0:00


In urma intalnirii avute ieri de Alexandros Galiatatos, secretar de stat in cadrul Ministerului Transporturilor, cu reprezentati ai sindicalistilor si operatorilor portuari, precum si cu cei ai Administratiei Porturilor Maritime, s-a convenit modificarea legislatiei actuale astfel incat acordarea licentelor pentru toate categoriile de agenti economici portuari-operatori portuari, agenti de nave,

firme din domeniul reparatiilor navale si al scafandreriei etc.- se va face pe criterii mult mai drastice decat pana acum , cu scopul stoparii si eradicarii, pe cat posibil, a muncii la negru in Portul Constanta si in restul porturilor romanesti.

Si tot ieri, Alexandros Galiatatos s-a intalnit si cu deputatul PNL, George Dragomir, respectiv cu mai multi lideri liberali locali, pentru discutii referitoare la Portul Constanta, dar nu numai.

In dimineata zilei de ieri, incepand cu ora 10.30, la sediul CN Administratia Porturilor Maritime SA, a avut loc o runda de discutii intre secretarul de stat Alexandros Galiatatos si reprezentati ai sindicalistilor si operatorilor portuari, printre care s-au numarat Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical si Petre Costel, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor Portuare

din Romania. „Vrem sa abordam in cadrul discutiilor de astazi situatia pietei muncii din Portul Constanta, modul de autorizare a societatilor abilitate sa asigure forta de munca in Portul Constanta si munca la negru in acelasi port”, a declarat Galiatatos inainte de debutul discutiilor.

Munca la negru pe platforma celui mai mare port din Romania nemultumeste atat pe sindicalistii portuari si pe autoritatile statului, cat si pe multi dintre operatorii care isi desfasoara activitatea pe platforma portuara, a aratat secretarul de stat.

Pe operatorii onesti ce folosesc lucratori angajati cu forme legale ii nemultumeste fenomenul muncii la negru incurajat de alti operatori portuari intrucat acestia din urma, avand cheltuieli mult mai mici cu personalul, isi permit sa perceapa tarife mai scazute pentru operarea navelor si in cele din urma sa faca concurenta neloiala societatilor care respecta legea.

In urma discutiilor purtate ieri la sediul CN APMC s-a stabilit faptul ca este necesara modificarea legislatiei in sensul innoirii criteriilor pe baza carora sunt acordate licentele de operare pentru toti agentii economici portuari-operatori, agenti de nave, societati din domeniul reparatiilor navale, scafandreriei, etc.

– astfel incat sa se stopeze, respectiv sa se diminueze semnificativ practica angajarii la negru a personalului, a declarat pentru „Replica”, liderul FNSPR. Cat despre situatia conflictuala ce exista la Chimpex (apropiata disponibilizare a unui numar de cca.

200 de angajati si solicitarea anularii contractului de privatizare formulata de sindicalistii portuari), la intalnirea de ieri s-a convenit identificarea cailor de interventie a Ministerului Transporturilor in acest litigiu pe care insa va trebui sa-l solutioneze tot AVAS-ul, care a vandut pachetul majoritar de actiuni patronilor turci care detin societatea Azomures, proprietara companiei

Chimpex. De asemenea, Galiatatos a mai spus ca statul va scoate la vanzare un pachet de actiuni reprezentand 20% din capitalul social al CN Administratia Canalelor Navigabile SA Constanta, CN Administratia Porturilor Dunarii Maritime SA Galati si CN Administratia Porturilor Fluviale SA Giurgiu, actiuni ce vor intra in Fondul „Proprietatea” aprobat de Parlament.

Alta cota de 5% din actiunile acestor companii nationale va fi listata la Bursa de Valori Bucuresti, statul roman urmand sa detina in continuare controlul asupra 75% din actiunile CN ACN, CN APDM si CN APDF, a adaugat reprezentantul MTCT.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

125 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRIHotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by