PSD Bihor a mai pierdut trei primari. Potrivit conducerii social-democratilor din judet, edilii care au parasit partidul s-au inscris in PNL. Incepand de anul trecut mai multi primari ai fostului partid de guvernamant au ales sa renunte la calitatea de membri.

O parte au semnat adeziunile la PD, ultimii trei la PNL, si unul a ales sa ramana independent, asa cum a si candidat pentru functia din fruntea administratiei locale.

Migratia edililor a fost "aranjata" in timpul discutiilor legate de repartizarea bugetului, cand, potrivit unor surse din PSD, liberalii ar fi refuzat sa voteze sumele care reveneau comunelor conduse de membri social-democrati, tocmai cu scopul de a-i atrage de partea lor.

Cu toate ca pentru votarea bugetului acestor localitati, social-democratul Gavrila Ghilea, vicepresedinte al Consiliului Judetean, a facut "un aranjament", acest lucru nu a avut rezultatul scontat, adica oprirea migratiei primarilor.

Presedintele executiv al filialei PSD, Alexandru Retegan, a spus, ieri, ca cei trei primari care au parasit partidul sunt din Nojorid - Mircea Crainic, Spinus - Gheorghe Ruscas, si Tulca - Ioan Bulzan. "Toti s-au inscris in PNL. PD ii curteaza, iar liberalii ii santajeaza cu controale, amenintari, promisiuni ca le ofera zeci de miliarde de lei", a adaugat Retegan.

Conducerea filialei fostului partid de guvernamant sustine ca o parte din primarii care au plecat se gandesc ca in cazul in care social-democratii vor ajunge din nou la putere, ei se vor intoarce in partidul din care au plecat. "Nu poti sa condamni un primar cand are un obiectiv de realizat si accepta intelegeri de acest fel. Insa multe sunt doar promisiuni care nu se vor realiza.

Ei spera, insa, ca, odata ce PSD va reveni la putere, se vor intoarce in partid. Acest lucru nu se va intampla, pentru ca asa cum a mai spus si presedintele organizatiei judetene, Mihai Bar, nu ii vom accepta", este de parere presedintele executiv al social-democratilor bihoreni.

Desi liberalii neaga orice acuzatii care le sunt aduse de catre PSD cu privire la santajarea edililor de a se inscrie in partid, in urma cu doar o saptamana, vicepresedintele CJ, Gavrila Ghilea, acuza consilierii judeteni ai PNL ca au refuzat sa voteze bugetul pentru comunele conduse de social-democrati.

Astfel, Ghilea a fost nevoit sa cada la o intelegere cu liderii CJ, potrivit careia liberalii urmau sa voteze bugetul cu conditia ca alesii social-democrati din legislativul judetean sa voteze la comanda conducerii institutiei. Acest lucru a fost confirmat chiar de consilierul PSD Florica Chipea.

"Vicepresedintele Gavrila Ghilea a ajuns la o intelegere, iar noi trebuie sa stam cu capul plecat", a spus aceasta. Inca de atunci au aparut zvonurile cu privire la faptul ca, desi vicepresedintele CJ a negociat bugetele comunelor cu edilii social-democrati, unii au ales totusi sa paraseasca partidul. Acest lucru a fost confirmat si de presedintele executiv Alexandru Retegan.

"Probabil in perioada urmatoare vor mai fi si altii", a adaugat acesta din urma.

Din cei 46 de primari cat a avut PSD in judet dupa alegerile din 2004, pana in prezent noua au parasit deja partidul si exista surse care sustin ca vor mai fi si altii. Pana acum au plecat primarii din Sanicolau, Gepiu, Cristior, Tarcaia si Sacadat, acestia intrand in randul democratilor, primarul din Tauteu a ramas independent, iar cei din Nojorid, Tulca si Spinus au trecut la PNL.

Acestora li se mai adauga si o serie de consilieri locali care au fost convinsi sa treaca de partea Puterii.