Presedintele Uniunii Secuilor din Romania (USR), Kiss Kalman, sustine ca din punct de vedere al reprezentarii politice, maghiarimea din Romania se confrunta cu o reala criza.

Kiss a spus ca aceasta se datoreaza, pe de-o parte promisiunilor pompoase si neonorate in timp de UDMR a carui imagine s-a erodat, iar pe de alta parte a situatiei in care se afla UCMR, care vrea sa se transforme in partid politic.

"Situatia secuilor si maghiarilor este destul de incurcata. Nimic nu e sigur", a spus liderul USR. El a adaugat ca oamenii s-au saturat sa vada cum cei pe care i-au trimis sa ii reprezinte atat la nivel local, cat si la nivel central nu isi urmaresc decat propriile interese.

Mai mult, Kiss a afirmat chiar ca disputa din interiorul maghiarimii se va radicaliza in perioada urmatoare, in conditiile in care UDMR vrea sa isi consolideze pozitia de lider, iar Uniunea Civica a Maghiarilor din Romania vrea sa ofere o alternativa, insa nu i se ofera aceasta sansa.

"Uniunea condusa de Marko Bela nu va fi niciodata deschisa unor alegeri reale si corecte in comunitatea maghiara", sustine liderul secuilor. Acesta a completat ca sansele UCMR de a deveni partid politic sunt minime in momentul de fata.

"Inscrierea ca partid politic a Uniunii Civice a Maghiarilor este indoielnic ca s-ar putea realiza deoarece in statutul si programul lor, civicii au elemente care usor pot fi catalogate anticonstitutionale", a mai spus Kiss Kalman. El crede ca pentru comunitatea maghiara din Romania exista o singura sansa.

"Singura solutie pentru noi ar fi desfiintarea atat a UDMR, cat si a UCMR", a completat presedintele USR. Acesta considera ca doar astfel se poate coagula o noua forta politica reprezentativa pentru comunitatea maghiara.