Angajatii Primariei Cluj-Napoca au inceput ieri desfiintarea panourilor publicitare fara autorizatie din zona centrala a municipiului. Primarul Emil Boc a luat parte la actiune, promitind A?a??žtoleranta zero" fata de constructiile ilegale, inclusiv fata de panourile publicitare din municipiu.

5 milioane amenda

Dintr-un total de 55 de panouri identificate, pentru 29 dintre ele s-au intocmit procese verbale de constatare si desfiintare de pe domeniul public sau privat al statului pe cale administrativa, iar 26 au fost pina ieri inscriptionate conform legii de proprietari.

Dupa finalizarea actiunii, Boc promite ca in oras vor ramine afisate doar mesh-urile si panourile ce au autorizatie si ca nu va face favoritism cu nici o firma. Cele ce au intretinut necorespunzator mijloacele de publicitate vor fi sanctionate cu un maximum de 5 milioane de lei vechi.

Panourile publicitare care au fost ridicate ieri de Primarie vor fi restituite proprietarilor, dupa achitarea contravalorii cheltuielilor, adica lucrari de desfiintare, transport si depozitare, plus plata amenzii. Primarul Clujului este de acord cu existenta acestor panouri, in conditiile in care ele sint discrete si prind bine in ansamblul arhitecturii.

Se va intra in legalitate

Ieri dimineata, unii proprietari au venit personal sa dea jos mesh-urile afisate ilegal.

Primarul Emil Boc i-a avertizat pe proprietarii si administratorii imobilelor pe care sint amplasate mesh-uri ca, in conformitate cu prevederile legii, se admite amplasarea de reclame publicitare pe cladirile institutiilor de invatamint, de cultura sau altele de acest gen numai daca reclama are legatura cu obiectul de activitate al institutiei.

A?a??žPina acum, panotajul a constituit o actiune personala. Acest lucru trebuie sa inceteze, chiar daca exista nemultumiri in rindul beneficiarilor", a declarat ieri Boc, explicind ca, pe viitor, se vor stabili locatiile legale unde acestea pot fi afisate. Ieri au fost demolate un numar de noua panouri si circa zece mesh-uri.

Boc promite regulament de urbanism

Primarul Emil Boc va propune Consiliului Local Cluj-Napoca elaborarea unui regulament de urbanism care sa cuprinda prevederi referitoare la spatiul urbanistic.

A?a??žVa trebui sa vedem exact locurile unde pot fi amplasate panouri publicitare de mari dimensiuni. Va fi organizata o licitatie pentru aceste locuri in vederea obtinerii celor mai avantajoase resurse financiare pentru municipalitate", a precizat primarul. Potrivit acestuia, noul regulament va fi gata in sase luni. (Ioana OROS)

"Nu tolerez ilegalitatea in detrimentul unora"

Primarul Emil Boc a dat ieri ca exemplu negativ Casa de Cultura a Studentilor (CCS) Cluj, care, prin amplasarea a numeroase mesh-uri si panouri publicitare ilegale, a obtinut surse de finantare ilegale. A?a??žNu pot tolera ilegalitatea in detrimentul unora, chiar daca banii obtinuti de CCS au folosit institutiei", a incheiat Boc.