Mai multi primari si consilieri locali, aflati in functii in comune din judetul Neamt, sunt urmariti penal pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, fals intelectual si uz de fals, de catre ofiterii Serviciului pentru Investigarea Fraudelor al Inspectoratului Judetean de Politie Neamt.

Potrivit investigatiilor politistilor, Iulian Alexandru Ciomaga, de 55 de ani, fost avocat in Baroul Iasi, si un amic, in calitate de presedinte, respectiv, vicepresedinte ai unei fundatii cu sediul in Pascani, au propus primarilor din cele cinci localitati sa aprobe si sa contribuie cu fonduri la proiecte cu

finantari nerambursabile. Aceste proiecte ar fi fost sustinute de un grup de investitii financiare din Antigua – Indiile de Vest, fiind destinate extinderii retelelor de gaze naturale in unele dintre localitatile judetului.

Astfel, in perioada noiembrie 2004 – martie 2005, potrivit anchetei realizate de Politie, cinci primari au transferat din bugetele locale, in mod ilegal si fara documente justificative, peste 80.000 de dolari care au intrat in contul unei societati infiintate la sugestia presedintelui fundatiei, Iulian Alexandru Ciomaga.

Ulterior, suma a fost virata in contul unei alte societati din Statele Unite ale Americii, pretinsa a fi reprezentant al finantatorului din Antigua – Indiile de Vest.

De asemenea, fostul avocat i-a convins pe cei cinci primari sa obtina, cu titlu de imprumut, inca 130.000 de dolari americani, bani care au ajuns in conturile aceleiasi societati din Statele Unite ale Americii.

Aceasta suma a fost garantata de Constantin Schiopu, primarul comunei Ceahlau, prin ipotecarea unui teren de 32,8 hectare, scos abuziv din domeniul public al Primariei comunei Ceahlau.

Pana in prezent, au constatat politistii, nu a fost finantata nici o lucrare din cele preconizate, iar sumele de bani nu au fost returnate de catre societatea din SUA.

Primarii Gheorghe Popa, din Pipirig, Constantin Schiopu, din Ceahlau, Gavril Lupu, din Hangu, Maria Petrariu, din Vinatori si Petru Biia, din Poiana Teiului, sunt cercetati in stare de libertate de catre procurorii de la Parchetul de pe langa Tribunalul Neamt.

O poveste de-ti sta mintea-n loc

Iulian Ciomaga a reusit sa-i convinga pe cei cinci edili ca poate sa aduca 47 de miliarde de dolari pentru investitii in Romania - adica mai bine de dublul bugetului anual de stat - din fonduri nerambursabile.

Proiectul prevedea realizarea unei retele de distributie a gazului metan in localitatile Pipirig, Ceahlau, Hangu, Vinatori si Poiana Teiului, valoarea totala fiind de 19 milioane de dolari.

Pentru a-i convinge, le-a prezentat primarilor mai multe persoane care pretindeau a fi ori reprezentantul Companiei de Distributie a Gazelor, ori seful auditului pentru proiect. La una dintre intalniri, Ciomaga a venit cu un cetatean strain, un arab stabilit in Iasi, pe care l-a prezentat drept "Ramzi Ghazaleh, omul americanilor".

Iulian Ciomaga a pus, la Pascani, bazele Fundatiei de Dezvoltare Euroatlantica "Phytagoras". Pentru a primi zecile de milioane de dolari pentru proiecte, Ciomaga i-a sfatuit pe cei cinci primari sa se asocieze intr-o firma denumita "Sapien" SRL.

Grupul american detinea circa 25% din actiuni, iar restul era impartit intre cele cinci primarii. Primarilor li s-a cerut realizarea proiectului si a studiului de fezabilitate pentru racordarea la reteaua de distributie cu gaz metan a celor cinci comune.

Partea romana, firma "Sapien", trebuia sa vina cu 1% din valoarea investitiei, adica 190.000 de dolari. Iulian Ciomaga a trait confortabil pe banii primarilor care au suportat, din banii de la buget, cazarea si masa la hotelurile din Durau atunci cand aveau loc "negocierile".

La un moment dat, acesta le-a spus ca trebuie sa mearga la Roma, in Italia, sa se intalneasca cu un anume Louis Genovise, unul dintre fondatorii grupului american care urma sa dea fondurile nerambursabile, dar, apoi, i-a anuntat ca acesta a suferit un atac de cord si nu mai poate fi prezent la intalnire.

Apoi, le-a povestit ca urmeaza sa vina un general, Romulus Zaharia, stabilit in America, a carui sotie era directoarea celui mai mare muzeu din New York, dar nici aceasta intalnire nu a mai avut loc. Vreme de doi ani, cei cinci primari au fost ametiti cu nume sonore si au fost pusi sa faca tot felul de hartii.

Cine este Iulian Ciomaga

Primele tunuri date de Ciomaga au fost facute in urma cu trei ani, cand, in calitate de presedinte al Agentiei de Dezvoltare si Investitii "Moldova XXI", a pacalit peste 200 de oameni de afaceri din judetele Moldovei si din Basarabia.

Acestora le spunea ca este "omul de legatura" din Europa de Est al unor finantatori care se aflau in topul celor mai bogati oameni din Europa.

Printre afaceristii pacaliti, se numara si Constantin Soranescu care a reusit cu mare greutate sa isi recupereze 30.000 de dolari, platiti pentru un proiect de constructie, la Bucium, a unui hotel de cinci stele, prevazut cu heliport si banda speciala de circulatie a autocarelor cu turisti.

Fost avocat, exclus din barou in urma cu 8 ani, Iulian Ciomaga a pacalit oamenii de afaceri in calitate de presedinte al fundatiei Agentia Teritoriala de Investitii pentru Dezvoltare "Moldova XXI".

A reusit sa ameteasca si un om de afaceri basarabean, care a cheltuit zeci de mii de dolari pentru proiectul unui parc de distractii ce ar fi urmat sa se construiasca chiar langa sediul Parlamentului de la Chisinau.

Iulian Ciomaga a fost cercetat si de politistii ieseni in mai multe dosare penale de inselaciune, aflate in prezent la Parchet. In ultimii ani, el s-a perindat in Suceava, Vaslui, Neamt si Botosani, servind aceeasi poveste cu fondul american de investitii.

La Suceava, a discutat cu sefii Consiliului Judetean despre un mega-proiect, "Utilitati si mediu la standarde europene", pretinzand plata cheltuielilor de deplasare, cazare si masa, care se ridicau la 41.000 de dolari.