Consiliul Judetean (CJ) Bihor este atipic din mai multe puncte de vedere. Functionalitatea sa plaseaza institutia de multe ori la limita (ne)respectarii legii. Din punctul de vedere al raportului dintre putere si opozitie, CJ Bihor este cu totul original.

Trio-ul UDMR–PD–PSD este la putere, situatia liberalilor este confuza, iar PRM este de unul singur in opozitie. Institutia functioneaza ca si o masinarie de vot bine unsa. Obiectiile consilierilor judeteni sunt cu totul izolate.

La Consiliul judetean se voteaza in urma negocierilor de culise si fara prea multe comentarii in sedintele publice. Adica tot ce este important se face in spatele cortinei, departe de ochii iscoditori ai presei.

Transparenta institutiei sufera si din cauza faptului ca, de cateva luni bune, nu se mai organizeaza periodicele conferinte de presa.

Putere – opozitie

Fiind un parlament local dar cu dimensiuni mult mai reduse fata de cel din Casa Poporului, in cadrul Consiliului Judetean Puterea si Opozitia ar trebui sa fie bine conturate. Delimitarea este, insa, foarte diluata, Opozitia limitandu-se la vocile izolate ale celor doi consilieri ai Partidului Romania Mare, filiala Bihor.

Daca luam in calcul triumviratul din fruntea CJ Bihor, Kiss Alexandru - presedinte, Stefan Seremi - vicepresedinte si Gavrila Ghilea - vicepresedinte, putem spune ca institutia este condusa de trei partide: UDMR – PD – PSD. Pozitia liberalilor, care teoretic sunt la putere, e modica.

Nu au un vicepresedinte, deci vocea lor conteaza putin in luarea deciziilor in treburile judetului.

De altfel, chiar Gavrila Ghilea a declarat intr-o conferinta de presa a partidului ca PSD Bihor e afla la putere in Consiliul Judetean, afirmatie care i-a uluit pe pesedistilor bihoreni care au criticat frecvent activitatea institutiei judetene.

Presedintele PSD Bihor, Mihai Bar, a declarat ca este de acord cu Ghilea din cauza faptului ca trebuie sa afiseze o imagine din care sa rezulte ca PSD Bihor este o echipa unita, salvand astfel aparentele. Bar a mai precizat ca, dupa conferinta de presa, s-ar putea sa nu mai fie de acord cu declaratiile lui Ghilea.

Lucru care l-a enervat atat de mult pe acesta din urma incat s-a ratoit la Bar, spunandu-i ca nu are nevoie de sprijinul lui in fata mass-media.

Consilieri decorativi

Sedintele CJ Bihor se desfasoara intr-un stil cu totul original fata de cursul normal pe care ar trebui sa il urmeze. Consiliul Judetean este, conform legii, institutia deliberativa de la nivelul local, abilitata sa dezbata si sa voteze actele normative necesare comunitatilor judetene.

In Bihor, se trece insa cu destula usurinta peste procesul deliberativ, iar ridicatul mainii fara nici o obiectie il constituie regula de baza a functionarii forului judetean.

Rolul consilierilor judeteni este diminuat si de practica nociva prin care materialele ce urmeaza sa fie dezbatute in sedintele de consiliu le sunt puse la dispozitie doar cu o zi. Ori doar cateva ore inainte de sedinta.

Conform Legii 215, a Administratiei Publice Locale, materialele de sedinta ar trebui sa fie puse la dispozitia consilierilor cu trei–cinci zile inainte de sedinta.

Consilierul PSD, Ioan Mang, a acuzat rolul decorativ pe care il joaca in consilierii in institutia judeteana si, in consecinta, a demisionat din aceasta functie.

Un alt consilier judetean al PSD, Vasile Ciurba, a fost aspru criticat de vicepresedintele Gavrila Ghilea, atunci cand a indraznit sa ridice cateva obiectii in sedinta publica de consiliu.

Reprosurile lui Ghilea au constat in faptul ca Ciurba trebuia sa se abtina de la comentarii publice, iar orice nelamurire trebuia tratata inaintea sedintei departe de ochii presei. Singurii consilieri judeteni care se declara multumiti de modul in care decurg sedintele sunt, bineinteles, consilierii UDMR.

Discutii de taina

Presedintele CJ Bihor, Kiss Alexandru, a precizat ca toate proiectele de hotarari supuse spre aprobare sunt discutate si negociate in prealabil, inainte de sedinta. La aceste discutii participa liderii grupurilor de consilieri ai partidelor reprezentate in Consiliul Judetean, mai putin cei doi consilieri ai PRM.

Astfel justifica mai marele judetului jocurile de culise si explica de ce nu ar trebui sa mai existe polemici in cadrul sedintelor publice si mai ales in fata presei.

De fapt, hotararile sunt luate impreuna cu cei doi vicepresedinti care, pe urma, au misiunea de a-si convinge colegii consilieri sa voteze fara cartire toate materialele.

Apartamentele lui Kiss

De departe, cel mai maret proiect ce se afla in laboratoarele Consiliului Judetean Bihor este reprezentant de promisiunea construirii celor 4.500 de apartamente. Cu toate ca proiectul implica luarea unor decizii foarte complexe si importante, rolul consilierilor judeteni a fost unul minimal.

Acestea au fost invitati sa voteze o hotarare prin care isi dadeau acordul de principiu la organizarea unei licitatii prin care terenul destinat construirii de apartamente urma sa fie vandut.

Dar, partea cea mai interesanta a organizarii si aprobarii caietului de sarcini pentru aceasta licitati nu va mai trece prin Consiliul Judetean, conform spuselor presedintelui institutiei.

Astfel, Kiss trateaza construirea celor 4.500 de apartamente ca pe o "afacere proprie" pe propria sa mosie care se numeste Consiliul Judetean Bihor.

Buget intr-un minut

Cel mai important act normativ adoptat anual de CJ bihor se spune ca este bugetul judetului pentru anul financiar in curs. Bugetul Consiliului Judetean Bihor pe 2006 a fost votat in timp record la ultima sedinta extraordinara a institutiei.

Nu au existat nici un fel de comentarii sau dezbateri in plenul sedintei cu privire la destinatia celor aproximativ 28 milioane de euro ce reprezinta banii de care dispune forul judetean pentru anul in curs.

Cativa primari de comune prezenti la sedinta nu au avut oportunitatea de a lua cuvantul pentru a-si expune parerea vizavi de modul in care sunt impartiti banii judetului.

Conducerea CJ Bihor si-a exprimat satisfactia fata de alocarea bugetului pe anul 2006 sustinand ca sumele au crescut pentru fiecare comuna in raport cu anul trecut, iar repartizarea financiara pe localitati s-a realizat conform unei formule de calcul standard.

Cu toate acestea cheltuielile depasesc cu suma de 90 miliarde de lei nivelul veniturilor institutiei.

Fara prea multe comentarii, mai mentionam si faptul ca Alexandru Kiss a catalogat functionarea CJ Bihor drept una "eficienta". Insa tot mai multe voci sustin ca este vorba de fapt despre o pseudo-eficienta ce ar putea ascunde un stil discretionar si dictatorial de conducere.

Disputa cu scantei

Consilierul PRM Bihor Vasile Garba si-a exprimat public nemultumirea fata de modul in care presedintele CJ Bihor Kiss Alexandru conduce si organizeaza sedintele de Consiliu Judetean. "Vreau sa ma refer la modul in care pregatim sedintele de consiliu", a spus Garba.

"Materialele de sedinta le-am primit inainte cu o seara de sedinta si nu stiu care dintre consilieri a reusit sa le parcurga… Daca tot asa continuam vom ajunge sa terminam sedintele de Consiliu Judetean in 15 minute.

Acum am terminat intr-o ora, probabil ca vom ajunge in situatia sa le terminam in 10 minute. Trebuie sa dezbatem public fiecare hotarare nu sa votam pe banda rulanta", a punctat Garba.

In sprijinul declaratiilor consilierului PRM au venit si pozitiile, mai moderate insa, a altor altor doi consilieri judeteni, Adrian Domocos (PNL) si Vasile Ciurba (PSD).

Vizibil enervat de interventia consilierului judetean al PRM, liderul CJ Bihor si al UDMR Bihor, Kiss Alexandru, s-a lansat intr-o serie de replici acide la adresa lui Vasile Garba. "Doar dumneavoastra aveti intotdeauna ceva de comentat", s-a lansat vadit iritat kiss. "Vorbiti numai de dragul de a spune de fiecare data ceva.

Fiti contra, nu votati, eu nu stau cu arma la dumneavoastra ca sa votati. Si dumneavoastra ati votat acest consiliu, iar acum sustineti ca functioneaza ilegal. Toata lumea este prost, toti sunt tampiti doar dumneavoastra sunteti bun. Mai lasati-ne!", a mai spus udemeristul.

Kiss l-a mai acuzat pe Garba si de faptul ca vorbeste demagogic si populist, fiind in cautarea unui nou capital de imagine. "Sa lasam interventiile doar de dragul de a ne auzi vorbind si sa facem ceva", a incheiat Kiss.