Zeci de vile de vacanta mutileaza, inca din primii ani de la Revolutie, una dintre cele mai frumoase zone turistice din judetul Alba - Ramet. Majoritatea constructiilor au fost ridicate la intamplare, in absenta unui Plan Urbanistic de Zona, in primii ani de dupa 1989, cand obtinerea autorizatiilor era mai degraba un moft decat o obligatie.

Aici si-au facut case in anii '90, multe dintre personajele nou aparute in spatiul public, dar si oameni cu bani, de la artisti, medici, farmacisti, directori de institutii publice, politisti la oameni de afaceri in curs de imbogatire, cei mai multi din Alba Iulia.

Ramet a fost prima zona turistica din Alba afectata de moda caselor de vacanta. Sute de casute sau chiar vile au aparut in numai cativa ani. Preturile la terenuri au crescut brusc, dar, cu toate acestea, zona a devenit din ce in ce mai aglomerata, astfel ca vara, la sfarsit de saptamana, zgomotul si animatia sunt la fel de mari ca si in oras.

Arhitectul-sef al judetului, Eugenia Marginean, a declarat ca nu exista un Plan Urbanistic de Zona (PUZ), astfel ca majoritatea constructiilor au fost ridicate haotic. "Majoritatea au fost construite cu acordul tacit al Primariei", a spus Eugenia Marginean.

In aceste conditii, investitiile au fost, practic, blocate. In acesti ani, nu s-a construit nici un hotel, iar potentialul turistic al zonei a fost mult diminuat, in ciuda frumusetii incredibile a peisajului. Turistii se pot caza doar la fosta cabana a OJT, administrata de maicutele de la Ramet.

Conform unei situatii privind evidenta casutelor de vacanta din comuna Ramet, satul Valea Manastirii, existente la Primarie, in zona si-au construit vile si cabane o serie de oameni importanti ai judetului.

In capatul listei se afla fostul prefect Ioan Rus, in prezent presedinte al filialei PSD, directorul adjunct al Inspectiei in Constructii, Mircea Abrudean, fostul director al Spitalului din Blaj, Mircea Frentiu, fostul presedinte al ApR Aiud, medicul Emil Sonea, si directorul Administratiei Financiare Alba Iulia, Stefan Bal.

De asemenea, lista aflata la Primarie mai cuprinde o serie de nume mai mult sau mai putin sonore din Alba: Ioan Fulea, Nicolae Onetiu, Vasile Gutiu, Ioan Abagiu, Ioan Popa, Gigel Liviu Alexandru, Victor Alexe, Dumitru Gheghea, Daniel Baciu, Marius Bacu, Teodor Beres, Calin Aron, Horia Ciufudean, Ioan Ciufudean, Aurel Cretu, Marcel Crisan, Ioan Duma, Stefan Fiulop, Emanuel Harceaga, Gheorghe

Iouras, Aurel Josan, Ioan Marginean, Cornel Popa, Teodor Pusca, Nicolae Saratean, Ioan Stef, Eugen Stoia, Iuliu Vesa, Dan Barbieri etc. O parte dintre acestia sunt artisti, patroni de firme, directori de banci sau rude ale acestora.

Majoritatea caselor construite la Valea Manastirii nu au, conform legii, fose septice, resturile menajere fiind de obicei deversate direct in rau. In schimb, vilele mai rasarite sunt dotate cu instalatii proprii de gaz, geamuri termopan, centrale termice, televiziune digitala si alte utilitati.

De asemenea, multe dintre constructii nu au autorizatii de constructie.

Primarul din Ramet, Dan Aurel, a declarat ca este constient de faptul ca potentialul turistic al Vaii Manastirii este afectat de construirea haotica a caselor de vacanta, dar a completat ca el a luat situatia asa cum este, neavand ce sa faca in prezent decat sa initieze demersuri pentru intrarea proprietarilor de constructii in legalitate.