Proiectul privind realizarea "Centrului Expozitional Moldova - Iasi" a fost aprobat pentru finantare in cadrul programului PHARE. Centrul va avea o suprafata utila de 10.368,2 mp, care va fi distribuita pe trei corpuri principale. Suprafata destinata manifestarilor expozitionale depaseste 8.000 mp, din care 6.000 mp patrati la interior. Parcarea va dispune de 145 locuri. Investitiile prognozate pentru primii 5 ani dupa finalizarea proiectului depasesc 4 milioane euro.

In conditiile in care, in Iasi, rata medie anuala de crestere a suprafetei totale de desfasurare a manifestarilor expozitionale organizate a fost, pentru perioada 2000-2004, de aproximativ 22%, numarul mediu de participanti la aceste manifestari a crescut constant cu o rata medie anuala de 17,6%, iar locatiile utilizate pentru desfasurarea acestor manifestari expozitionale - Palatul Culturii si Sala Polivalenta - sunt improprii, construirea unui Centru Expozitional devenise o necesitate stringenta.

Cu atat mai mult cu cat numeroasele evenimente desfasurate in incinta Palatului Culturii au un impact puternic asupra cresterii gradului de degradare a acestuia si de poluare a centrului orasului.

De la diferentele de temperatura cauzate de mentinerea usilor deschise pe parcursul expozitiilor, la manevrarea utilajelor necesare instalarii standurilor si traficul vehiculelor de mare tonaj in zona, factorii ce au efecte negative asupra trainicii edificiului sunt foarte numerosi.

Relocarea activitatilor tip targuri, expozitii in noul Centru Expozitional va reduce considerabil procesul de deteriorare a acestuia.

Initiativa a Consiliului Judetean Iasi, la care Primaria Municipiului Iasi a devenit partenera, acest proiect se afla de mult timp pe masa de dezbatere a adeministratiei locale.

"Bugetul de aproximativ 6 milioane de euro, necesar investitiei, a fost cel care a amanat pana acum implementarea lui. Prin aprobarea proiectului in cadrul Programul PHARE, acesta a devenit o certitudine pentru edilii ieseni.

Astfel, in cursul anului 2006 finantarea va fi contractata si pana in anul 2008 investitia va fi realizata", ne-a declarat domnul Lucian Flaiser, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Iasi.

Comunitatea de afaceri va resimti efectele pe termen lung ale construirii Centrului Expozitional

Mai mult de 8.000 de metri patrati pentru expozitii, peste140 de locuri de parcare, sali de conferinta special amenajate si dotate corespunzator, iata doar cateva din beneficiile pe care crearea acestui Centru le va aduce Regiunii de Dezvoltare Nord-Est si implicit comunitatii locale.

Efecte importante asupra mediului economic iesean si asupra sectorului de targuri si expozitii sunt: cresterea competitivitatii economiei judetului Iasi, cresterea rolului municipiului Iasi in economia regiunii, sporirea amplorii manifestarilor expozitionale si diversificarea tematicilor, intensificarea legaturilor economice pentru firmele din zona cu cele din celelalte regiuni ale Romaniei, posibilitatea organizarii de manifestari cu participare internationala, intrarea municipiului Iasi in calendarul expozitional european.

"Daca am dori sa analizam punctual beneficiile pe care comunitatea de afaceri le va resimti trebuie sa subliniem in primul rand grupul tinta al proiectului.

Acesta se adreseaza celor 47.275 intreprinderi mici si mijlocii din Regiunea de Nord-Est care pot participa la targurile si expozitiile organizate in cadrul Centrului Expozitional Moldova", afirma doamna Claudia Stoica, Director Executiv al Departamentului de Integrare Europeana, Dezvolatare si Comunicare.

Spatiul expozitional de 6.000 de metri patrati din interiorul Centrului, la care se adauga platforma expozitionala in aer liber de 2.000 de metri patrati, va oferi facilitati la standarde internationale firmelor expozante. Mai mult decat atat, in cadrul Centrului sunt proiectate cinci sali de conferinta, un incubator de afaceri si trei firme de administratie publica.

Cele cinci sali de conferinta dotate corespunzator vor raspunde celor mai exigente cerinte. In fiecare an, 3 firme start-up avand ca domenii de activitate organizarea de targuri si expozitii, servicii de marketing si servicii de relatii publice vor avea posibilitatea de a se dezvolta in cadrul incubatorului de afaceri.

Un proiect de o asemenea anvergura nu ar fi fost fezabil daca nu s-ar fi prevazut si locuri de parcare suficiente pentru firmele expozante, implicit participantii la targuri si expozitii.

O parcare cu 145 de locuri va deservi Centrul Expozitional. In acest context, nu vom mai asista la situatii similare celor intalnite in cazul organizarii unor manifestari expozitionale la Sala Polivalenta, unde locurile de parcare sunt mereu insuficiente sau chiar la Palatul Culturii - caz in care vehiculele de mare tonaj necesare transportului de marfa aveau efecte negative asupra acestuia.

Avand in vedere ca Centrul Expozitional Moldova va fi singura locatie care ofera conditiile necesare desfasurarii unor manifestari de amploare la nivelul Regiunii Nord-Est, municipiul Iasi va deveni un pol al actiunilor economice creat in jurul evenimentelor expozitionale.

Investitii de 4 milioane euro in 5 ani de la finalizarea proiectului

Centrul Expozitional Moldova Iasi reprezinta un instrument eficient de stimulare a activitatii firmelor din regiune. Implicit, crearea Centrului Expozitional genereaza fluxuri financiare la nivel local, creste numarul locurilor de munca, creste cifra de afaceri a firmelor din regiune; in concluzie - are un efect de multiplicator prin cheltuielile directe si indirecte induse la nivel local.

"Analiza cost-beneficiu a aratat ca volumul estimat al investitiilor va fi in valoare de peste 4 milioane euro, in 5 ani de la finalizarea proiectului", a afirmat Drd. Dan Ganciu, Senior Consultant in cadrul companiei RELIANS.

Beneficiile acestui proiect isi vor pune amprenta si asupra locuitorilor municipiului Iasi. Astfel, se anunta o crestere a cererii de locuri de munca prin cele: 32 de locuri de munca nou create pentru mentenanta si functionarea Centrului, cele 150 de locuri de munca temporare pe perioada constructiei si cele peste 1.000 de locuri de munca indirecte create in urmatorii 20 de ani.

Efectul crearii de noi locuri de munca se manifesta in lant, conducand in final la impulsionarea si stimularea activitatii intreprinderilor mici si mijlocii din zona. Remuneratiile primite de noii salariati vor conduce la sporirea cererii de bunuri si servicii si astfel se va contura posibilitatea ca agentii economici sa isi dezvolte noi piete de desfacere la nivel local si regional.

"Finalitatea efectelor in lant consta in imbunatatirea mediului de afaceri regional si atragerea de noi potentiali investitori", a adaugat domnul Dan Ganciu.

Oportunitatile viitoare de dezvoltare se afla pe masa negocierilor

Amplasat in preajma Parcului Tehnologic TEHNOPOLIS, intr-o zona industriala cu un potential mare de dezvoltare, viitorul Centru isi va aduce aportul la transformarea acesteia intr-un "furnicar de afaceri" mai ales in contextul extinderii metropolitane a orasului Iasi.

Legaturile cu celelalte zone functionale ale orasului sunt asigurate prin Soseaua Nicolina, Bulevardul Nicolae Iorga si Soseaua Tudor Neculai. De asemenea, traseul proiectat al viitoarei sosele de centura este adiacent acestui aplasament.

"Implementarea acestui proiect este strans corelata de realizarea unui alt proiect de o anvergura si cu un impact mult mai mare: modernizarea Aeroportului din Iasi, pentru a se putea ridica la standarde internationale si pentru a permite nu doar transportul de calatori, ci si pe cel de marfuri.

Acesta va contribui si la atingerea obiectivului de a introduce manifestarile expozitionale desfasurate la Iasi, in calendarul international", a apreciat presedintele Consiliul Judetean Iasi.

"Centrul Expozitional raspunde tuturor necesitatilor celor care vor expune. Au fost luate in considerare toate aspectele legate de accesul persoanelor si al marfurilor, de spatii de expunere, de locuri de parcare, de ambianta interioara sau de necesitatile imediate ale vizitatorilor sau expozantilor", a precizat doamna Claudia Stoica.

Centrul Expozitional Moldova Iasi va avea o suprafata utila de 10.368,2 de metri patrati ce va fi distribuita pe trei corpuri principale, dupa cum urmeaza:

CORP A format din:

- DEMISOL 2 cu o suprafata de 2.260,4 mp;

- DEMISOL 1 cu o suprafata de 289,06 mp;

- PARTER cu o suprafata totala de 1.923,99 mp;

- ETAJ 1 cu o suprafata de 1.477,21 mp;

- ETAJ 2 cu o suprafata de 971,45 mp.

CORP B structurat in:

- DEMISOL 1 cu o suprafata de 983,81 mp;

- PARTER cu o suprafata de 557,96 mp;

- ETAJ 1 cu o suprafata de 1010,6 mp;

- ETAJ 2 cu o suprafata de 133,35 mp.

CORP C format din:

- DEMISOL 1 cu o suprafata de 348,38 mp;

- PARTER cu o suprafata de 419,15 mp;

- ETAJ 1 cu o suprafata de 747,05 mp.

Articolul a fost realizat cu sprijinul specialistilor RELIANS.

Articolul din revista FINANCIARUL (www.financiarul.ro) prezinta si alte date tehnice despre "Centrul Expozitional Moldova - Iasi".