Inspirat de camerele de supraveghere de pe DN 1 si satul de distrugerile provocate pe domeniul public, primarul Dorin Danesan vrea sa verifice si la Sighisoara eficienta controlului de tip big-brother asupra cetatenilor certati cu bunele moravuri.

Inclinatiile mai pacatoase ale unor taximetristi care au reusit sa-i supere si pe consilierii locali i-au convins pe edili ca "urmarirea pe viu" cu ajutorul camerelor video nu poate fi decat benefica. Proiectul a fost dat deja in lucru unui specialist, iar deocamdata este in faza de cerere de oferta.

Costurile nu au putut fi estimate, dar banii sunt prevazuti in buget, a precizat purtatorul de cuvant al Primariei, Mihaela Tuerk.

Primarul Dorin Danesan, in numeroase declaratii publice s-a aratat dezamagit de distrugerile pe care unii localnici le provoaca pe domeniul public si de felul in care concitadinii inteleg sa protejeze ceea ce autoritatile construiesc, pagubele insumate fiind deloc de neglijat.

Vandalii din Cetate

In plus, din acest an in Cetate nu va mai functiona nici o discoteca, pentru ca, spune primarul Danesan: "Din Cetate porneau petrecaretii pusi pe scandaluri si distrugeri, mai mult decat in alte orase". Marturie stau cosurile de gunoi distruse sau indicatoarele de circulatie prabusite la pamant.

Edilul sef a precizat ca a dat deja in lucru unui specialist proiectul de instalare a camerelor video. In functie de necesarul de aparate de supraveghere pe care studiul il va releva, foarte probabil in acest an vor fi montate camere video doar in "zonele fierbinti": Cetate, centru si pe strada Mihai Viteazu. Restul, anii urmatori.

Cat despre investitie, primarul Danesan nu-si face probleme, pentru ca, in opinia sa, banii investiti in camerele de supraveghere vor fi scosi cu varf si indesat din amenzi!

Taximetristii in focus

Zeci de ochi electronici ii vor urmari pe cei care traverseaza neregulamentar strada sau arunca pe jos resturi si hartii. Insa printre primii care vor intra in colimator se numara taximetristii.

Supararea consilierilor locali pe taximetristii care parc-ar face singuri legea pe soselele din Sighisoara e mai veche.

La ultima sedinta, din aceasta saptamana, majoritatea consilierilor au insistat asupra faptului ca cele 150 de taxiuri pentru transport de persoane care functioneaza cu autorizatie la ora actuala in Sighisoara sunt mult prea numeroase si ocupa abuziv locuri de parcare.

In statia de vizavi de cinematograf, de exemplu, sunt rezervate 13 locuri de parcare pentru taxiuri, insa numarul masinilor care stationeaza acolo ajunge uneori la peste 20-25, blocand circulatia in zona. S-a solicitat chiar desfiintarea statiei de taxi din acea locatie.

In total, la Sighisoara exista 57 de locuri de parcare pentru taxiuri, care acopera mai toate zonele orasului.

Cu toate acestea multe parcari raman permanent goale (ex. cea de la moara Munca si de la biserica din Cornesti), in schimb se creeaza aglomeratii in special la parcarile de pe centru si de pe strada Mihai Viteazu.

Apoi, concurenta neloiala i-a determinat pe unii taximetristi care n-au mai facut fata sa-si vanda masinile.

Seful directiei Tehnice din Primarie, Petru Masca, membru in Comisia de atribuire a autorizatiei pentru taxiuri, le-a explicat marti la sedinta Consiliului Local ca s-au facut mai multe controale in locurile de asteptare ale clientilor, in trafic (impreuna cu Politia) si la Dispecerate in urma carora s-au intocmit procese verbale de constatare si sanctionare pentru taximetristii prinsi fara autorizatie, pentru parcarea masinilor pe trotuar sau pe alte locuri decat cele stabilite prin HCL 126 din 2003.

Majoritatea proceselor verbale au fost insa contestate, iar instanta a aplicat sanctiunea avertismentului, motivand prin gradul de pericol social redus al faptei.

Pana la montarea camerelor video de supraveghere, dar si dupa aceea, sarcina verificarii taximetristilor ar trebui sa revina Politiei comunitara, care in momentul de fata are doar sase angajati.

Pentru viitorul apropiat s-a propus organizarea a cel putin 2-3 controale pe saptamana, iar din comisia care se va deplasa pe teren vor face parte, pe rand, toti consilierii locali.

Supararea consilierilor locali pe taximetristii care parca ar face singuri legea pe soselele din Sighisoara e mai veche.

La ultima sedinta, din aceasta saptamana, majoritatea consilierilor au insistat asupra faptului ca cele 150 de taxiuri pentru transport de persoane care functioneaza cu autorizatie la ora actuala in Sighisoara sunt mult prea numeroase si ocupa abuziv locuri de parcare.