Urmarirea penala impotriva deputatului Cutean pune problema succesorului acestuia in Parlament

Situatia neclara in care se regaseste deputatul de Alba, Emilian Cutean, agita apele in organizatia judeteana a PSD. Parlamentarul este urmarit penal de procurorii DNA pentru ca ar fi promovat, pe vremea cand era seful Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor, o hotarare de Guvern prin care a acordat trei miliarde lei vechi asociatiei de revolutionari pe care o conduce.

Situatia neclara in care se regaseste deputatul de Alba, Emilian Cutean, agita apele in organizatia judeteana a PSD. Parlamentarul este urmarit penal de procurorii DNA pentru ca ar fi promovat, pe vremea cand era seful Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor, o hotarare de Guvern prin care a acordat trei miliarde lei vechi asociatiei de revolutionari pe care o conduce.

Posibilitatea ca parlamentarul PSD sa-si piarda functia de deputat, in cazul in care va fi condamnat de instanta de judecata, creste tensiunea in randul membrilor partidului care ocupa urmatoarele locuri pe lista de la Camera Deputatilor, a filialei din Alba.

Urmatorii pe lista electorala sunt directoarea Directiei Regionale de Statistica, Ana Toparceanu, fostul viceprimar din Alba Iulia, Radu Coclici, fostul deputat Constantin Selagea si doua "rezerve": fostul presedinte al CJ, Eugen Popa, si o fosta subalterna a acestuia, Mihaela Mih-Dehelean.

Situatia este destul de complicata, tinand cont de faptul ca majoritatea acestora, cu exceptia lui Eugen Popa, nu sunt tocmai apropiati ai actualului presedinte al organizatiei judetene, Ioan Rus.

Liste electorale impanate cu inamici

Pentru ca listele electorale au fost intocmite pe vremea fostului presedinte al filialei, actualul deputat Mugurel Sarbu, majoritatea celor care au fost propulsati pe ele au fost apropiati ai sai. In aceste conditii, persoana preferata de actualul lider al organizatiei judetene, Ioan Rus, este cel mai probabil fostul presedinte al CJ, Eugen Popa.

El se afla, insa, in postura de rezerva in lista electorala, si ar fi greu sa ajunga deputat, in cazul in care Emilian Cutean si-ar pierde aceasta pozitie in urma scandalului cu iz penal in care este implicat.

Surse neoficiale sustin ca directorul Directiei Regionale de Statistica, Ana Toparceanu, a renuntat la calitatea de membru al PSD, ceea ce ar exclude-o din start. Aceasta ar fi fost presata sa renunte la functia de director, dupa castigarea alegerilor de catre Alianta "D.A.", dar pana la urma a ramas in functie.

Urmatorul pe lista este Radu Coclici, fostul viceprimar social-democrat al municipiului Alba Iulia. El este, insa, un adversar declarat al lui Ioan Rus, astfel incat daca se va pune problema unui succesor pentru Cutean, Coclici ar putea sa nu fie sustinut de filiala.

Daca totusi va fi nevoit sa aleaga intre Toparceanu si Coclici, foarte probabil ca Rus o va prefera pe sefa Directiei de Statistica. Aceasta, avand in vedere disensiunile ireconciliabile dintre Ioan Rus si Radu Coclici. Ambii au candidat pentru functia de presedinte al filialei, competitie care a fost castigata clar de Rus.

Ulterior, Coclici a refuzat oferta, prezentata de trimisul oficial al conducerii centrale la conferinta de alegeri, de a deveni vicepresedinte al organizatiei judetene.

Nici lui Constantin Selagea, presedintele Ioan Rus nu ii poate uita faptul ca l-a abandonat in urma cu cativa ani, in perioada in care a fost inlaturat de la conducerea PSD Alba. Mai mult decat atat, Selagea a devenit si el adversar declarat al lui Rus.

Dintre cele doua rezerve, cel mai mult i-ar conveni liderului filialei varianta in care Eugen Popa ar ajunge deputat. Pe cand era presedinte al Consiliului Judetean, iar Rus era prefect, Popa era cel mai docil colaborator al acestuia.

Presedintele PSD Alba a evitat sa se pronunte in legatura cu o situatie care ar presupune condamnarea penala a lui Cutean si, implicit, pierderea de catre acesta a mandatului de deputat. "Deocamdata este in faza de cercetare. El nu face parte din PSD Alba. Asteptam decizia organelor abilitate. Pana la o decizie definitiva opereaza prezumtia de nevinovatie", a spus Ioan Rus.

Acesta a evitat sa confirme sau sa infirme demisia directorului Directiei de Statistica, Ana Toparceanu, din PSD.

Acuzatii grave pe capul lui Cutean

Procurorii Anticoruptie au inceput urmarirea penala impotriva deputatului Emilian Vasile Cutean pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu si folosire de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii.

Din actele aflate la dosar a reiesit ca, la sfarsitul anului 2004, parlamentarul a dispus plata unei sume de 3 miliarde lei din contul Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor din Decembrie 1989 (SSPR) in cel al Asociatiei Revolutionare "Club 22 CC" Bucuresti, al carei presedinte era.

Dispozitia de plata a fost facuta dupa eliberarea lui Cutean din functia de secretar de stat la SSPR si fara ca intre institutia respectiva si asociatia condusa de deputat sa fi fost incheiat un contract legal.

Astfel, potrivit procurorilor, asociatia al carei presedinte era Cutean, a fost favorizata in detrimentul altor asociatii de revolutionari care, conform programului SSPR pe anul 2004 ar fi fost indreptatite, la randul lor, sa beneficieze de banii alocati de guvern.

Totodata, in perioada 1992-2005, desi nu avea calitate de chirias, parlamentarul a avut domiciliul si a locuit efectiv in sediul Asociatiei "Club 22 CC" din Bucuresti, fara a plati cheltuielile aferente locatiei.