Propunerea de fuziune facuta de PD i-a luat prin surprindere pe liberali, care "reactioneaza" acum prin consultarea organizatiilor. PNL Vrancea este "a 17-a filiala" care s-a pronuntat pentru fuziune, in urma unei sedinte a Comitetului Executiv Teritorial care a avut loc vineri. Conditiile puse de liberali sint destul de dure: pastrarea insemnelor, denumirii si doctrinei partidului.

Desi parerea unanima este pentru fuziune, liberalii sint destul de deranjati de modul in care a fost facuta propunerea democratilor si cred a in spatele ei se afla presedintele Traian Basescu. Finalizarea procesului de fuziune pina in luna iulie este vazuta ca nerealizabila de majoritatea liberalilor si democratilor vrinceni, care cred ca acest termen va fi prelungit.

Liberalii vor orientare liberala si afilierea la Internationala Liberala, in vreme ce exponentii democratilor vor in Partidul Popular European. Practic, si liberalii si democratii vor sa detina rolul de "sot" in aceasta "casatorie politica".

Desi in Vrancea nu au fost tensiuni intre liberali si democrati pe fata, o mare problema vor fi candidaturile pentru posturile pentru care pina acum cele doua organizatii au candidat separat. Desi democratii sint mai optimisti si ei au destule semne de intrebare asupra fuziunii.

"Daca fuziunea nu se face la timp, pentru ca daca este de facut trebuie sa se faca in acest an, trebuie sa se prelungeasca acordul de colaborare intre PNL si PD dupa 2009, cind va candida pentru presedintie Traian Basescu", a declarat Nini Sapunaru, presedintele PNL Vrancea. Jan Vraciu, presedintele PD Vrancea, spune ca este posibil ca fuziunea sa se termine in luna iulie.

"Este un obiectiv necesar si cred ca este realist. Este o tema de dezbatere si este firesc sa apara si pozitii divergente pe aceasta tema. In viitorul apropiat se va cristaliza o pozitie comuna a celor doua partide", ne-a declarat Jan Vraciu.

"Da"-urile au mare doza de "Nu" in ele"

Vicepresedintele liberal Romeo Seciu spune ca momentul anuntului facut de PD in ceea ce priveste fuziune a fost "cu totul nepotrivit", atit in ceea priveste anuntul, cit si conditiile puse. Acesta spune ca PD s-a grabit sa lanseze fuziunea mai devreme cu un an de cit se astepta PNL, fara sa gaseasca modalitatile concrete de realizare.

"Practic a fost un joc de cine spune primul si in felul acesta s-au pierdut niste momente favorabile. Graba PD de a intra in Partidul Popular European fara sa se consulte cu PNL iarasi nu a fost o idee fericita si o competitie interna pentru a intra la negocieri de pe o pozitie avantajoasa nu a fost de bun augur. Eu vad o reuniune actuala sub forma PNL - PD, care pina la uniunea efectiva sa modifice protocolul de colaborare in sensul armonizarii lui si care sa se termine la anul. Numai ca ŤDať-urile au mare doza de ŤNuť in ele. Dau sanse mari fuziunii, dar e putin probabil sa se faca acest lucru fara un congres extraordinar. Dar un congres ar face niste valuri anul acesta si nu este dorit din punctul asta de vedere.

Cred ca este foarte greu sa se incheie fuziunea anul acesta, probabil la anul", ne-a declarat Romeo Seciu.

Liberalilor nu le place cum au fost ceruti in casatorie

Eduard Lambrino, vicepresedintel PNL Vrancea, nu vede nici el realizabila fuziunea in luna iulie si crede ca acest proces se va incheia pina la sfirsitul anului. "Colegii nostri nu sint la prima m odalitate de a lucra astfel, acesta e stilul lor mai pragmatic, mai direct, pe mine nu m-a suparat.

Sigur, poate ca a fi fost ine sa se discute intii la nivelul conducerii, apoi sa se iasa in presa", ne-a declarat liberalul. Marcel Soare vede "o fuziunea realizabila, o fuziune benefica". "Ce nu agreez personal este modul in care a fost propusa de catre Emil Boc. Ar fi trebuit sa aiba discutii la nivel central pe acest subiect si lansarea in dezbatere ar fi trebuit sa aiba loc de catre ambele formatiuni. Ar fi trebuit sa aiba loc si o dezbatere in Consiliul National", ne-a spus avocatul Marcel Soare. In opinia liberalului, trebuie un accept din partea intregii "suflari" liberale pentru ca PNL sa dispara din politica.

"Ultimatumul ii apartine lui Basescu"

Neculai Ionescu, primarul comunei Homocea, pune sub semnul intrebarii intrarea in Partidul Popular European, desi este cel mai puternic partid din Europa. "Cred ca ideea ultimatului dat de PD ii apartine lui Traian Basescu. Stilul e transant e al lui Basescu, iar Boc si l-a insusit", ne-a declarat primarul din Homocea. Vicepresedintele liberal Valerica Zamfirescu, primarul comunei Slobozia Bradului, da peste 50% sanse de reusita fuziunii si spune ca durata realizarii acesteia depinde de organizatile judetene.

"Nu se pune problema sa ne pierdem identitatea", ne-a spus vicepresedintele PNL. Gheorghe Macovei, primarul comunei Vinatori, crede ca fuziunea trebuie sa termine in acest an, inainte de aderarea la UE. "Cred ca vor fi si voci care nu vor fi acord cu doctrina pe care o vor urma. Avind in vedere ca domnul Tariceanu este vicepresedintele la Internationala liberala, sa vedem cum se va transa acest lucru, chiar daca PPE este cel mai puternic partid european", ne-a spus Gheorghe Macovei.

Democratii nu vor sa se impiedice de doctrina

Vicepresedintele democrat Valerica Panciu spune ca "daca exista vointa, fuziunea de poate realiza". "Intr-o fuziune se pun lucurile pe masa si se discuta. Cred ca sansele de realizare sint mai mari de 50%. Sint optimist pentru ca este necesar sa se faca fuziunea", spune consilierul judetean Valerica Panciu. Adjudeanul Stan Rogoz ne-a declarat ca nu s-a gindit serios la aceasta problema, insa la nivelul Adjudului nu sint probleme intre PNL si PD.

"Daca ar fi vorba de un oras ca Adjudul disputele se pot rezolva mai usor, dar unde sint orase mai mari sint si dispute mai mari", ne-a spus vicepresedintele PD. Democratul Nicu Mazere vede fuziunea ca pe "un imperativ politic", ca o sansa a Aliantei D. A. de a deveni cel mai puternic din Romania.

"PD a propus ca raportul de forte PNL - PD sa fie de unu la unu, ceea ce constituie sanse egale in realizare viitorului partid politic, indiferent de ceea spun sondajele de opinie. Este o oferta bazata de fair play politic, acordind sanse egale in atingerea scopului comun. Consider ca trebuie sa dam dovada de multa intelepciune si putere de discernamint politic, astfel incit doctrina sa nu reprezinte o piedica in calea fuziunii", a declarat Nicu Mazere, vicepresedinte PD.