Rimini Impex, una din societa‘ile ce intentioneaza sa construiasca in Cluj un parking suprateran pe Calea Dorobantilor, a dovedit ca relatia dintre aceasta societate si autorita‘ile clujene a fost mereu cu probleme, care s-au rezolvat doar in instanta.

Preciyam faptul ca Rimini Impex este societatea care detine sI un hotel in Cluj-Napoca, societatea fiind patronata de omul de afaceri italian Giani Fatol. Un contract de asociere dintre Primaria Cluj-Napoca si SC Rimini Impex incheiat in 2002 pentru exploatarea spatiului de pe str.

Emil Zola nr.2 le-a dus pe cele doua pana la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Litigiul a fost solutionat in 2005, dupa ce Consiliul Local a deschis in 2004 dosarul prin care urmarea recuperarea debitelor restante, iar Rimini Impex a fost obligata la plata sumei de aproximativ 15 miliarde lei, reprezentand cota de asociere si actualizarea cu rata inflatiei a debitelor restante aferente.

Litigiile din trecut ridica un semn de intrebare cu privire la posibila colaborare dintre Primarie si SC Rimini Impex SRL, in cazul in care firma clujeana va castiga licitatia pentru construirea parkingului suprateran pe terenul de pe Calea Dorobantilor.

Primul proces dintre Primaria Cluj-Napoca si SC Rimini Impex SRL, din anul 2002, a avut ca obiect anularea titlului executor emis de Directia Taxe si Impozite, vizand o suma de peste 4 miliarde lei.

Sentinta a fost favorabila societa‘ii Rimini Impex SRL, iar Consiliul Local Cluj-Napoca a facut recurs, finalizat prin decizie civila si respins ca nefondat. Litigiile dintre cele doua nu aveau sa se opreasca aici.

Doi ani mai tarziu, Primaria Cluj-Napoca si societatea Rimini Impex SRL s-au intalnit din nou in sala de judecata, intr-o problema ce acea sa se solutioneze doar in anul urmator. De aceasta data, Consiliul Local viza recuperarea unei sume de aproximativ 25 miliarde lei de la firma clujeana, reprezentand debite restante.

Intre SC Rimini Impex SRL si Consiliul Local Cluj-Napoca s-a incheiat in 18.01.2002 un contract de asociere avand ca obiect exploatarea spatiului situat in Cluj-Napoca, str. Emil Zola nr.2. Cota de asociere a societa‘ii Rimini Impex este de 497.000.000 lei/luna, indexabil cu rata inflatiei, stabilita printr-o hotarare de Consiliu Local din anul 2002.

Desi contractul incheiat intre SC Rimini Impex SRL si Consiliul Local Cluj-Napoca are titlul de Contract de Asociere, acesta se deruleaza prin Directia Fondului Imobiliar de Stat si are toate prerogativele unui contract de inchiriere.

In urma acestui contract de asociere Rimini Impex avea sa plateasca Consiliului Local Cluj-Napoca o suma de peste 25 miliarde lei, dupa ce a dovedit ca relatia dintre cele doua era una furtunoasa.

In 31.01.2005 s-a dispus, prin sentinta civila 162, obligarea societa‘ii la plata sumei de 25.121.809.740 lei cu titlu de contravaloare cota asociere si daune interese aferente.

Impotriva acestei sentinte, Rimini Impex a facut apel in urma caruia s-a pronuntat decizia civila nr 159/2005 a Curtii de Apel Cluj, Sectia Comerciala de Contencios Administrativ si Fiscal.

Aceasta decizie a admis apelul declarat de parata impotriva sentintei, pe care a schimbat-o in sensul ca s-a admis in parte actiunea formulata de Consiliul Local Cluj-Napoca.

Astfel, Rimini Impex SRL a fost obligata sa plateasca sumele de 13.416.000.000 lei cu titlul de cota de asociere pentru perioada 10.04.2002 – 10.08.2004 si 2.665.000.000 reprezentand actualizarea cu rata inflatiei a debitelor restante.

Cota de asociere a societa‘ii Rimini Impex este de 497.000.000 lei/luna, indexabil cu rata inflatiei (aspect mentionat in art.4 lit.H din contractul de asociere), stabilita prin hotarare de Consiliu Local.Fata de aceasta decizie civila, atat Consiliul Local Cluj-Napoca cat si societatea Rimini Impex au declarat recurs judecat in fata Inaltei

Curti de Casatie si Justitie. In urma recursului instanta a hotarat sa mentina decizia Curtii de Apel Cluj, obligand firma clujeana la plata sumei datorate Consiliului Local Cluj-Napoca.