Cel mai longeviv functionar public clujean, arhitectul-sef al judetului Cluj, Radu Spanu, este autorul celor mai renumite proiecte de urbanism din judet.

Din functia de director al Directiei Generale de Urbanism, Amenajarea Teritoriului si Lucrari Publice din cadrul Consiliului Judetean, pe care o detine din 1985, Spanu si-a pus parafa pe proiecte de anvergura cum ar fi Aeroportul Cluj, noul sediu al Bibliotecii Judetene "Octavian Goga", Casa Copilului, Salvare, scoli si licee.

De asemenea, Spanu este celebru prin jongleriile in urma carora firmele sale se adapa de la bugetul local si judetean. Pe scurt, firmele apropiate lui Spanu participa cu proiecte la licitatii publice, Spanu, din postura de arhitect-sef, fiind cel care decide castigatorii.

Sau, si mai simplu, firmele lui Spanu isi adjudeca incredintarile directe. Adica Spanu centreaza si tot el marcheaza.

Pana acum, singurele licitatii sau atribuiri directe care i-au scapat lui Spanu se refereau la restaurarile de monumente istorice, domeniu in care arhitectul-sef nu avea competentele prevazute de lege. Cum in acest domeniu urmeaza sa fie puse la bataie sume enorme, Spanu s-a decis sa intre in joc.

Curs din bani publici

Ultima gaselnita a lui Radu Spanu se refera la restaurarea monumentelor istorice. Pentru a putea participa la lucrari de restaurare, orice arhitect trebuie sa aiba un atestat profesional care se obtine in urma absolvirii unor cursuri de pregatire postuniversitare.

Facultatea de Istorie si Filosofie din cadrul Universitatii Babes-Bolyai, in colaborare cu Fundatia Transylvania Trust, organizeaza un curs de "Reabilitare a monumentelor istorice".

In urma acestuia, arhitectii obtin o diploma care le permite sa proiecteze si sa conduca lucrari de restaurare. Cursul dureaza patru semestre (doi ani) si costa 200 euro pe semestru, adica 800 de euro.

La acest curs s-a inscris si Radu Spanu si, bineinteles, taxa de scolarizare este achitata de Consiliul Judetean, din bani publici.

Absolvind cursul respectiv, firmele lui Spanu vor putea accesa si fondurile destinate proiectelor de restaurare de monumente istorice, lucru pe care nu-l putea face pana acum, neavand specialisti in domeniu.

De notat faptul ca, incepand cu acest an, domeniul restaurarilor va fi unul extrem de profitabil. O mare parte din fondurile europene de preaderare iar apoi dupa aderarea Romaniei la UE vor fi destinate restaurarii monumentelor istorice. Sursele noastre confirma ca, in acest moment, Spanu acorda foarte greu avizele pentru astfel de proiecte.

Probabil acesta asteapta sa promoveze cursul pentru a-si insusi proiectele respective.

Spanu, plagiatorul

Spanu, in ciuda functiei sale de arhitect-sef al judetului, nu este deloc un "elev" model.

GAZETA a aflat ca, desi Spanu se afla in anul doi, semestrul unu al cursului postuniversitar, el nu s-a prezentat pana acum la nici un

curs. Mai mult, directorul Directiei Generale de Urbanism, Amenajarea Teritoriului si Lucrari Publice din cadrul Consiliului Judetean Cluj a fost prins anul trecut plagiind o lucrare. Fiecare "student" al cursului de "Reabilitare a monumentelor istorice" trebuie sa prezinte mai multe lucrari de-a lungul fiecarui semestru.

Astfel, Spanu trebuia sa prezinte o lucrare din domeniul arhitecturii arheologice. Fiind probabil prea ocupat cu munca de arhitect-sef al Clujului, pe Spanu l-a durut in cot de curs si de examen.

Asa ca functionarul platit din bani publici si-a facut rost de o lucrare in domeniu, dar nici macar nu a avut bunul simt de a verifica cui apartine proiectul. Si, curat ghinion! Lucrarea respectiva apartinea chiar profesoarei care tinea cursul respectiv.

Aceasta si-a recunoscut imediat lucrarea si i-a acordat lui Spanu nota 1 pentru plagiat. Oricum, arhitectul-sef nu este la prima isprava de acest gen. In 1999, Spanu si-a luat doctoratul cu o lucrare proprie precum Biblia.

La "doctoratul" lui Spanu au muncit zeci de specialisti, fiind vorba de fapt despre un proiect platit din banul public cu 2 miliarde lei vechi.

"L-am prins plagiind!"

Dana Marcu, profesoara care l-a prins "cu mata-n sac" pe Radu Spanu, a fost foarte rezervata in declaratii, confirmand doar ca l-a prins plagiind pe arhitectul-sef. "Da l-am prins pe domnul Spanu plagiind, am facut un referat legat de aceasta situatie. De acum inainte decizia apartine organizatorilor cursului.

Nu ma pot pronunta daca va fi exmatriculat sau nu si nici nu ma priveste", ne-a declarat profesoara Dana Marcu. Referitor la presiunile care ar putea plana asupra ei, Dana Marcu afirma ca pana in acest moment Radu Spanu nu a contactat-o in legatura cu aceasta problema. "Domnul Spanu nu m-a contactat deocamdata.

Mai mult in acest moment, referatul este deja predat organizatorilor cursului, asa ca eu nu as mai putea

face nimic nici daca as vrea. Daca doriti mai multe detalii, sunati la fundatie. De acolo va vor putea oferi mai multe detalii", a incheiat Dana Marcu.

Organizatori lasi

Fundatia Transilvania Trust este o societate care se ocupa cu restaurarea monumentelor istorice din Transilvania.

In ciuda faptului ca este vorba de bani publici, contravaloarea cursului lui Radu Spanu fiind platita de catre Consiliul Judetean, reprezentantii fundatiei au fost foarte reticenti in a ne oferi informatii.

"Nu va pot spune daca domnul Spanu a fost prins plagiind, nu va pot spune daca va fi exmatriculat, nu va pot spune nici cum ma numesc", ne-a declarat coordonatoarea proiectului.

Potrivit informatiilor GAZETEI, Radu Spanu va face toate demersurile necesare, inclusiv presiuni politice, pentru ca nota de "1" sa dispara din registre.

Miza este imensa: in primul rand, exmatricularea de la curs ar insemna ca Spanu sa restituie din buzunarul propiu contravaloarea cursurilor.

Apoi, mult mai important, in cazul in care nota va ramane, cursul trebuie reluat, ceea ce inseamna ca Spanu nu va putea beneficia de diploma pentru inca trei ani. Or, acest lucru va echivala cu neparticiparea la o serie de licitatii si pierderea unor sume imense.

La Comisie

Decanul Facultatii de Stiinte Politice si Administrative, Catalin Baba, a declarat ca, de obicei, se mai acorda inca o sansa in cazul in care un student este prins copiind.

"In cazul copiatului sau al plagiatului se intocmeste un referat care se trimite conducerii facultatii. Se intruneste o comisie de disciplina care analizeaza cazul. In functie de gravitatea actului comis, se ia o decizie, care poate duce pana la exmatriculare.

In cele mai frecvente cazuri, studentului i se mai acorda inca o sansa, dar, daca fapta pe care a comis-o este intr-adevar grava, este posibil ca el sa fie exmatriculat", ne-a declarat Catalin Baba.

Radu Spanu neaga toate acuzatiile. "Se poate ca la varsta mea sa mai fac asemenea lucruri…? Nu m-as putea suporta pe mine. Se pare ca am multi dusmani care vor sa ma discrediteze. Va pot asigura ca tot ceea ce v-au spus este fals", a declarat Radu Spanu