Clujul se tine un oras elevat. Universitate, teatre, filarmonica, sport, moda, arhitectura, civilizatie… Un oras european. Un oras care timp de 12 ani a fost tarat prin noroiul funariot. Un jeg nationalist care a aruncat Clujul intr-o negura demna de Evul Mediu.

Un jeg care a facut investitorii sa fuga de Cluj precum dracul de tamaie. Acum lucrurile au inceput sa revina - incet, incet - pe fagasul normal. In vara lui 2004, clujenii au fost destul de maturi pentru a-i arata lui Funar cartonasul rosu inca din prima repriza. Au ales atunci Europa. Civilizatia.

Ce a fost in minutele de prelungiri ale partidei "Alegeri locale 2004", cand Boc s-a duelat cu Rus, nu mai conteaza. La inceput de 2006 debuteaza jocurile pentru meciul "Alegeri locale 2008". Se cauta un fundas care sa tina piept atacantului Boc si apoi, pe contraatac sa marcheze golul decisiv. E nevoie de un "unul tare".

De cineva cu papagal! De cineva harsait prin jungla meschinei politici. Nu e nevoie de un gentleman ca Rus care sa i le zica moale lui Boc. Nu e nevoie de un divizionar "B" precum Lapusan. E nevoie de un mitic obraznic cu tupeu dambovitean. Si iata ca din noroiul politicii romanesti apare Cozmin Gusa. Un veritabil maidanez.

Unul politic, pentru ca nu fac nici o referire la vreun japonez si sectiune de artera. Un personaj care a migrat fara pic de rusine de la un partid la altul, de la PSD la PD, apoi la PIN si, iata se prefigureaza reintoarcearea fiului ratacitor. De fiecare data nu crezul l-a purtat spre un partid, ci interesul.

In PSD a ajuns pentru ca era avid de putere. Apoi, tot puterea l-a imbatat si "dinozaurii" i-au dat un sut in fund dupa ce Gusa a incercat sa-i loveasca pe la spate. A ajuns in PD cu informatii compromitatoare. Era arma ideala pentru razboiul PD - PSD. Apoi a tradat din nou. S-a manjit pentru fratii Iancu.

Si-a facut un PIN. Acum PIN-ul va da eroare si Gusa se va intoarce in PSD. Tot ca arma ideala si tot in razboiul PSD - PD, dar de aceasta data in alta tabara. Gusa este un personaj care a tradat pe cine a apucat. Un personaj care a muscat mai mereu mana care l-a hranit.

Un personaj care a dat chix in toate afacerile puse la cale. De fapt, facandu-l pe Gusa maidanez, fie el chiar si politic, jignesc "pe cutu" din fata blocului. El nu musca mana care il hraneste! Si, ca de obicei la Cluj, itele se tes in jurul alb-negrilor, in jurul echipei de fotbal "U".

Gusa vrea capital electoral pe spinarea vacii mereu bune de muls, "Universitatea". Ce mai conteaza ca apoi de "U", ca de altfel de toate lucrurile pe care Gusa pune mana - ziare, Mechel, intelegeri secrete, incredere - se va alege praful… Scopul scuza mijloacele, iar Gusa stie asta mai bine decat oricine altcineva.

Clujenii in 2004 au spus "NU" lui Rus - un manager de exceptie - pentru ca mirosea a trandafiri. L-au preferat pe Boc - un politician de exceptie. Ambii aveau caracter. In 2008 Gusa va fi ridicat la fileu. Gusa nu e un manager bun. Nu e nici politician. Nu are nici macar caracter.

Am incredere in clujeni ca nu vor transforma orasul de pe Somes intr-una din afacerile nascute pentru a muri ce poarta marca Gusa. Mars potaie!