In cadrul unei sedinte extraordinare a Consiliului Local Municipal Braila, care a avut ca principal scop aprobarea sau respingerea proiectului de hotarare privind programul de dezvoltare a municipiului pe anul 2006 si in perspectiva pe anul 2007, consilierii locali au votat de aceasta data pentru aprobarea proiectului.

Dar, acest lucru s-a intamplat dupa numeroase discutii si dezbateri, consilierii PSD nefiind nici de aceasta data multumiti de forma acestui program.

Primarul municipiului, Constantin Cibu a precizat ca in timpul dintre cele doua sedinte a CLM, cea din data de 31 ianuarie, cand proiectul a fost resprins si cea din 4 februarie, a primit o serie de propuneri din partea consilierilor de la diferite partide care, in majoritate au fost trecute in programul de dezvoltare cu exceptia unora care erau prinse in alte capitole.

"Sper ca de data aceasta programul sa fie multumitor pentru toata lumea", a sustinut primarul.

Acest lucru a fost recunoscut si de catre consilierii PSD. Dar "ma abtin in a afirma ca este multmitor pentru toata lumea", a declarat consilierul social-democrat, Sorin Bosneag. "Nici de aceasta data nu agreem forma in care este facut acest raport poate si din cauza faptului ca a fost facut mai in graba.

Daca va uitati la expunerea de motive inclusiv paginatia nu ne spune prea multe. Avem cateva propuneri care, desi au fost facute si data trecuta, nu fost trecute, poate s-au scapat sau s-a avut in vedere altceva...S-au introdus anumite puncte cu care nu suntem de acord. Ma refer la stabilirea administratiei statiunii Lacul Sarat.

Aceasta trebuia infiintata acum trei ani cand a aparut actul normativ privind declararea statiinii ca fiind de interes local. Deci nu putem sa trecem ca obiectiv pentru 2007 ci la 2006. Apoi, s-a prevazut cresterea numarului de parcari si reamenajarea celor existente. Propun ca acest lucru sa fie reformulatl...

La reabilitarea blocurilor ar trebui sa trecem si la reablilitarea termica. Mai sunt multe lucruri care trebuiau imbunatatite.

Propun ca pana la sfarsitul lunii februarie sa infiintam niste comisii pe fiecare domeniu in parte din program care sa-l analizeze pas cu pas iar in luna aprilie sa-l aprobam cu toate imbunatatirile".

De asemenea, consilierul PD, Mihaela Picu a declarat ca impreuna cu asociatiile de tineret a formulat un program care sa-i ajute pe tineri sa se implice mult mai bine in viata Brailei. "Sunt o multime de propuneri care, speram, ca vor obtine ajutorul primariei".

In privinta parcarilor, primarul municipiului, Constantin Cibu a explicat ca s-au identificat trei locatii pentru parcari supraterane."Una din intelegerile cu firma "Tracon" este de a face un parteneriat public- privat prin care constructia sa o faca ei iar exploatarea sa o faca Primaria. Noi le-am propus deja trei amplasamente".

Cum stam cu sanatatea mintala?

Nici consilerul PSD, Alexandru Coada nu s-a lasat mai prejos, sustinandu-si colegii. Consilierul social-democrat a precizat ca sunt unele lucruri care nu-si au locul in acest program. "La pagina 24, se zice la aliniatul 3 "imbunatatirea sanatatii mintale". E vorba aici de norme de igiena".

In replica, primarul a spus ca si pentru el este un mister lucrul acesta cu "imbunatatirea sanatatii mintale". "Dar, daca ma uit bine, este propunerea dumneavoastra.. V-ati referit cumva la consilieri?..Ne dati voie sa reformulam?". Coada a spus ca s-a referit la altceva, la norme de igiena.

"Iar ne luati peste picior. M-am referit la norme de igiena in nici un caz la subcapitolul respectiv. De asta am si ridicat problema. Daca ma spal asta nu inseamna ca trebuie sa umblu la minte".

Cele mai aprige discutii s-a purtat in jurul propunerilor consilierului PNL, Grigore Potec. Acesta a propus ca la capitolul 10 din program sa fie prinsa modernizarea si fluidizarea circulatiei rutiere in municipiu Braila. "Suntem de rasul lumii cu circulatia in Braila. Nu s-a prin nicaieri acest lucru. Sa se faca un studiu clar!".

Primarul a explicat ca foarte multe studii de fezabilitate s-a prins in acest program. "De parca eu nu as vrea sa fac treaba asta".

Pentru a mai tempera spiritele, consilierul liberal, Petrica Popa a spus ca nu intelege de ce "ne mai chinuim cu astfel de propuneri si para propuneri cand noi trebuie sa votam un program.

As vrea sa stiu si eu daca dumneavoastra ati vazut pana acum un program realizat 100%, cel putin la nivel de administratie locala in Romania. Haideti sa votam cele spuse de colegii nostri, bune rele, votam pentru sau contra, programul poate fi perfectat. Nu stiu de ce atata animozitate mai mult pe linie politica".

Consilierii PSD vor sa preia conducerea primariei acuza viceprimarul Daniela Vasioiu

Odata pus puctul pe "i", a intervenit si viceprimarul Daniela Vasioiu. "Nu vroiam sa intervin dar, se pare ca domnul consilier a pus puctul pe "i".

Intr-adevar, aceasta sedinta s-a transformat intr-o dezbatere poltiica si cu parere de rau trebuie sa spun ca ai nostri colegi din opozitie, si ma refer aici la PSD, incearca, prin amendamentele pe care insista sa le aduca si mai ales prin insistenta cu care doreste sa constituie aceste comisii care sa verifice realizarea programului, sa preia conducerea municipiului Braila. Lucru nepermis pentru ca ei incearca sa-si impunca punctele lor de vedere. Am sesizat acest lucru si in conferinta lor de presa unde spun ca "trebuie sa se achite de promisiunile facute electoratului".

Vreau sa le atrag atentia, si este un punct de vedere politic, ca au pierdut alegerile in Braila si ca programul cu prioritati il face echipa care a castigat. Domniile lor pot veni cu amendamente, dar de bun simt si nicidecum sa modifice strategia pe care si-a propus-o primarul ales al municipiului Braila.

Mai mult decat atat, comisiile la care face referire domnul Bosneag trebuiau sa functioneze pana acum si sa faca ceea ce propune acum domnul Bosneag sa faca. In ceea ce priveste patinoarul, presedintele de partid al domniilor lor face aceeasi campanie in mass-media.

Vreau sa le reamintesc colegilor nostri ca acesta a fost un proiect propus de presedintele Consiliului Judetean(n.r.

Gheorghe Bunea Stancu, PSD) in perioada dintre alegerile locale si generale, un proiect de propaganda politica a guvernarii Nastase in care 125.000 euro trebuiau adusi de la Ministerul Tineretului la acea vreme, de aceea nu a fost dus la bun sfarsit.

Daca reluam acum aceeasi tema pentru a face campanie electorala in anul 2006, mi se pare aberant. De aceea am facut aceste precizari, repet, un punct de vedere politic".

Dupa aceasta mustruluaila, consilieriii PSD au cerut un drept la replica. "Unde vedeti spectul politic al propunerilor facute? Iar daca noi suntem chemati aici pentru a fi certati permanent, de cineva care nu e membru al consiliului, mi se pare un lucru nelalocul lui", au sustinut consilierii Sorin Bosneag si Alexandru Coada.

In replica, presedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Bunea Stancu a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca aceste atacuri sunt ceva de genul "facerea de bine"."Noi cei de la Consiliul Judetean incercam sa ajutam cumva sa avem un patinoar la Braila, din banii aceia putini pe care-i avem si de fapt, ei constata ca eu vreau sa fac un joc in politica. Haideti sa vedem ce am facut fiecare, ce vrem sa facem fiecare si apoi vedem noi. Afirmatiile viceprimarului Vasioiu nu sunt mai departe de cele ale vicepresedintelui Chiru.

Este usor sa arunci o piatra si nu stiu cati nebuni de-alde Stancu sa o scoata...Voi deschide o scoala despre cum sa gestionam banii publici".

In ceea ce priveste sedinta de Consiliu Local si proiectul programului de dezvoltare, senatorul PSD, Aurel Simionescu a recunoscut ca in dimineata acelei zile au avut loc discutii cu consilierii si s-a agreat ideea ca acestia sa voteze pentru program "sub rezerva ca acest program va fi imbunatatit de catre diverse comsii fara culoare politica care sa dea un program bun pentru Braila. Noi nu am fost de acord cu acesta, cu continutul sau, dar am considerat ca trebuie sa avem o atitudine constructiva si sa inlegem ca sunt si lipsuri care se pot completa ulterior.

Sugestia noastra a fost sa se uite si la programele celorlalte orase. Atitudinea noastra a fost altfel interpretata, ca vrem noi sa preluam conducerea, ceea ce ne arata ca pana la urma revenim la "facerea de bine". Daca consilierii nostri votau impotriva, acest program nu trecea.

Nu merita sa treaca asa cum este scris ca atare. Are lucruri bune in interior dar sunt puse de-a valma si nu au o anumita logica. Asta ne face sa mergem in continuare pe ideea de a nu mai ceda decat atunci cand lucurile vor fi facute asa cum credem noi. Daca nu este asa, nu avem de ce sa fim parte la un anumit program".

In cele din urma consilierii au aprobat acest proiect, unii multumiti altii la fel de nemultumiti cum au fost prima data.