Pe langa deja obisnuitele treceri ilegale ale granitei de stat, reusite sau doar tentative, la limitele teritoriale ale tarii noastre se intalnesc si alte incalcari ale frontierei mai putin obisnuite.

Probleme medicale care nu sufera amanare, interventii in cazul unor situatii de urgenta si alte situatii asemanatoare motiveaza incalcarea frontierei de stat fara a trece prin punctele de frontiera pentru efectuarea procedurilor vamale.

Daca in momentul depistarii unei treceri frauduloase a granitei de stat politistii de frontiera trebuie sa reactioneze prompt in vederea identificarii si retinerii pe cei in cauza, exista situatii in care politistii sunt nevoiti sa isi dea concursul si sa favorizeze trecerea frontierei, fara perfectarea imediata a operatiunilor vamale.

O astfel de situatie s-a petrecut in cursul anului trecut, cand o femeie insarcinata din satul Periprava din Delta Dunarii, situat pe bratul Chilia Veche, a necesitat transportarea de urgenta la cel mai apropiat spital in vederea nasterii.

„Cum cel mai apropiat spital se afla intr-un oras din Ucraina, cu ajutorul unei echipe a politistilor de frontiera, femeia a fost transportata la spitalul din tara vecina. Dupa nastere, ea a revenit inapoi in tara", a declarat comisar sef Adrian Burcea, purtator de cuvant al Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Constanta.

De altfel, in vederea solutionarii rapide a acestor situatii, Romania are incheiat un protocol cu Ucraina, protocol impus si de conditiile geografice din Delta Dunarii. „Un astfel de acord a fost necesar doar cu Ucraina.

Cu Bulgaria, spre exemplu, nu s-a impus, deoarece si Romania si vecinii de la sud au orase si spitale in apropierea granitelor", ne-a mai informat purtatorul de cuvant al IJPF Constanta. Un alt caz care a necesitat trecerea de urgenta a frontierei cu Ucraina a fost in momentul in care a luat foc liziera situata chiar pe frontiera cu statul vecin.

Adrian Burcea a declarat ca „pentru stingerea incendiului, pana la sosirea pompierilor, au actionat lucratorii Politiei de Frontiera cu mijloacele proprii din dotare, focul extinzandu-se pe ambele parti ale granitei".

Interventie rapida pentru o durere de masea

Situatii asemanatoare sunt si cele in care frontieristii din cadrul Grupului de Nave trebuie sa raspunda solicitarilor venind din partea capitanilor vaselor care se afla in mars si trec prin dreptul litoralului romanesc. „Anul trecut am avut trei astfel de interventii medicale la navele aflate in mars.

De doua ori s-a intervenit pentru a transporta la spital doi marinari grav accidentati si o data cand un membru al echipajului acuza puternice dureri dentare", ne-a mai spus comisar sef Burcea, specificand totodata ca „aceste servicii nu se platesc, sunt considerate ca fiind un act umanitar si trebuie sa actionam ca atare.

De asemenea, odata ce tara noastra a semnat acordurile internationale privind interventiile pe mare in cazul situatiilor de urgenta, suntem datori sa intervenim in astfel de cazuri si sa ii ajutam pe cei care au nevoie".

Alte situatii deosebite la care a trebuit sa faca fata politistii de frontiera in cursul anului trecut au fost trei cazuri de persoane muscate de vipere, ce au necesitat administrare rapida de ser viperin, cat si 15 cazuri de salvare pe mare a unor ambarcatiuni de agrement luate de valuri cu tot cu turistii distrati.