Doi frati terorizeaza zona Beiusului, sub ochii blanzi ai autoritatilor

Ultima „actiune" a lor a fost „supervizata" de seful Postului de Politie Pocola

Doi barbati au fost batuti „mar" si au ajuns in spital, cu leziuni grave

Vanatoare de oameni…

„Ma numesc Rudi Vaker, am 40 de ani si locuiesc in Beius, pe strada Arinilor. Sunt administratorul si patronul unei firme care este momentan inchisa, care se ocupa cu reparatii de masini.

In 17 ianuarie a.c., terminand lucrul acasa, pe la ora 18.30-19.00, a venit un prieten la mine pentru a merge impreuna pana pe malul Crisului Negru, sa cautam ceva lemne uscate pentru soba din garaj. Am plecat cu masina si am gasit lemnele de care aveam nevoie, stabilind ca a doua zi sa venim sa le transportam.

Asta a durat in jur de o ora. Cand ne-am intors, pe drum am fost intampinati de fratii Marin si Florin Tal si un paznic al lor, care ne-au barat drumul si aveau armele indreptate spre noi.

Asociatia din care fac parte cei doi frati administreaza un fond de vanatoare in zona respectiva si cei trei intentionau sa ne opreasca, substituindu-se organelor de ordine, sub pretextul ca am fi fost la braconaj pe terenul de vanatoare administrat de ei.

Intrucat avusesem un conflict mai vechi cu fratii Tal in urma cu doi ani, nu am oprit la semnalele lor. Am ajuns acasa si abia am apucat sa bag masina in curte, ca Marin si Florin Tal au venit dupa mine, impreuna cu seful de post din Pocola, inca un paznic si un individ din Beius, pe care il cunosteam din vedere.

Au intrat toti in curtea mea, fara sa-mi ceara voie. Tal Florin si-a lipit pusca de mine si a spus: «Te omor acasa la tine! Daca nu, te impusc alta data! Ce ai cautat pe terenul meu de vanatoare?».

Eu le-am explicat ca am fost la pamantul meu, ca a, cateva hectare de pamant la Cris si ca am voie sa merg la pamantul meu cand vreau eu.

Ei au insistat insa ca am fost la vanatoare si incercau sa ma sileasca sa recunosc, dar nu am fost! Am avut la mine, intr-adevar, in masina, o pusca cu aer comprimat, a unui prieten, Mihai Gyula, care mi-o daduse ca sa ii montez o luneta si sa o reglez, eu nu am avut timp sa ma ocup de pusca pentru ca a ramas la mine in garaj.

Ei au vazut pusca la mine in masina si s-au repezit la ea. Eu le-am spus frumos sa iasa afara de la mine din curte, ca nu le-am dat voie sa intre. Insa ei mi-au luat pusca cu forta, iar pe prietenul meu, Ile Marius, l-au lovit pana a cazut jos.

Tal Florin m-a lovit cu patul armei in tampla – probabil a vrut sa ma omoare – atat de tare cazut la pamant si mi-am pierdut cunostinta. Cand mi-am revenit, am vazut cum pe Ile Marius l-au tras si l-au batut, iar pe urma l-a urcat in masina la ei.

Politistul Buda Mircea, seful de post, a fost de fata, la mine in curte, dar nu a luat nici o masura. Din contra, politistul i-a protejat pe agresori".

Teroare la Pocola

„Acestia au plecat, luandu-l cu forta si pe Ile Marius, pe care l-au dus la postul de politie de la Pocola. Am depus plangere la Politie la Pocola si am primit o hartie prin care am fost instiintat ca dosarul este la Parchet.

Viata mea este in pericol, caci fratii Tal au arme si sunt cunoscuti ca oameni violenti, care au mai avut conflicte si cu altii. Au impuscat vaci, capre si cainii oamenilor din Pocola" – ne-a declarat Rudi Vaker, care mai avea inca pe fata urmele loviturii cu patul pustii.

Florin si Marin Tal sunt mai vechi cunostinte ale Politiei, care, din motive ce pot fi doar banuite, ezita insa sa ia masurile ce se impun.

Presa a mai relatat faptul ca zeci de localnici din satele Uileac, Forau, Valani si Soimi au reclamat autoritatilor de nenumarate ori, in zadar, faptul ca fratii Tal, care au concesionat Fondul de Vanatoare Pocola, le omoara cainii.

Cei care intentionau sa-i reclame, erau sfatuiti: „Nu va puneti cu astia, ca au bani si relatii!" Fostul sef de post, Augustin Banciu, a fost reclamat ca ii proteja pe fratii Tal si ca le cerea plocoane satenilor.

In 2001, doi padurari s-au plans comandantului Politiei Bihor ca seful de post le pretindea mari cantitati de lemne nemarcate, iar atunci cand nu l-au mai putut satisface, Banciu a trecut la santaj, intocmindu-le dosare penale. In cele din urma, Banciu a fost mutat. Se pare insa ca si noul sef de post are cam aceleasi metehne.

Reporterii nostri s-au adresat Biroului de Presa al Inspectoratului Judetean de Politie Bihor si au solicitat pozitia institutiei fata de cele mai sus. In raspunsul lapidar pe care l-am primit se spune doar ca „plangerea dlui.

Vaker Rudi a fost depusa la Politia Municipiului Beius, dar, dat fiind faptul ca aceasta se indrepta impotriva unui cadru al I.P.J. Bihor, s-a declinat competenta in favoarea Parchetului Tribunalului Bihor, prin Parchetul Beius", recomandandu-ni-se sa ne adresam acestei institutii pentru „alte informatii".

Ce nu s-a precizat in comunicatul Politiei este faptul ca, pana la finalizarea cercetarilor, Parchetul nu face publice nici un fel de detalii.

Sechestrat la… politie

Daca de la Politie nu am reusit sa aflam mare lucru, in schimb, cea de-a doua victima a fratilor Tal, Marius Ile, cu care am reusit sa luam legatura telefonic, ne-a facut o declaratie la fel de socanta.

„In dreptul decantorului de apa de pe malul Crisului, un autoturism «Matiz» ne bara drumul, iar 3-4 barbati erau cu pustile in maini, indreptate spre noi. Am aflat ulterior de la Rudi Vaker ca erau fratii Marin si Florin Tal, insotiti de paznicii de la fondul de vanatoare pe care l-au luat in administrare.

Fiind inarmati si fiindca mai avusese probleme cu ei, Rudi nu a oprit la semnalele lor, ci i-a ocolit si am plecat spre locuinta lui.

Abia am apucat sa bagam masina in curtea casei, ca in fata portii au oprit doua masini, «Matiz»-ul care ne barase calea si un «Tico» care avea in numar terminatia KTY, din care au coborat si au navalit in curte trei sau patru insi.

Tal Marin, seful de post din comuna Pocola, Mircea Buda si un paznic de vanatoare. Apoi a venit si Tal Florin. Fratii Tal si paznicul ne-au amenintat cu armele Florin Tal l-a lovit cu patul armei in fata pe Rudi Vaker atat de puternic incat acesta a cazut la pamant si a ramas cateva minute nemiscat.

Tal Marin m-a lovit pe mine cu arma in cap, iar unul din paznici ma lovea cu picioarele. Mi-au smuls de la gat telefonul mobil si m-au tarat cu forta afara. Intre timp, seful de post de la Pocola statea in curte, cu mainile in buzunar si nu a facut nimic sa opreasca agresiunile impotriva noastra.

Marin Tal si doi paznici m-au bagat in «Matiz» si m-au dus la postul de politie din Pocola. Atat pe drum cat si la post m-au batut intr-una si m-au obligat sa scriu o declaratie din care sa reiasa ca ei n-au fost in curte la Rudi Vaker si ca leziunile le-as avea dintr-un accident.

Ca sa scap de tortura la care eram supus am scris cum au vrut ei. Intre timp, tatal meu, anuntat de familia Vaker, a venit dupa mine la Pocola si i-a spus sefului de post ca un asemenea comportament este abuziv si inadmisibil. M-am intors la Beius, la Rudi Vaker, sa imi caut telefonul, dar nu l-am mai gasit.

Am primit sapte zile de ingrijiri medicale si am facut si o tomografie cerebrala, intrucat fusesem lovit in cap si ma temeam pentru viata mea.

Ulterior, am dat mai multe declaratii la politie, in care am relatat cum s-au petrecut de fapt lucrurile precum si faptul ca am fost santajat si amenintat sa scriu prima declaratie. Am depus si o plangere la parchet, pentru vatamare corporala, rapire, furt si sechestrare.

Nu inteleg cum e posibil ca acesti indivizi sa fie lasati sa faca ce vor si nimeni sa nu ia masuri impotriva lor! Sper ca organele de ancheta sa isi faca datoria. Suntem decisi sa luptam pana la capat pentru a ni se face dreptate!" – ne-a declarat Marius Ile.

Banditi de provincie

In 2005, 721 de politisti au fost anchetati pentru acte de coruptie.

Din pacate, nici un cod nu ii va face pe acesti politisti sa nu mai ia spaga, sa nu mai bata sau sa inteleaga ca misiunea lor este de a-si proteja semenii, nu sa profite de pe urma lor sau sa-si exerseze loviturile de picior pe fata lor.

Ce s-a ales de „Toleranta zero" decretata de patru ani de Ioan Rus? Codul bunelor maniere politienesti al lui Vasile Blaga va fi, in curand, acoperit de praf, pe birourile din sectii, daca oamenii legii nu vor intelege ca altfel nu se poate.

In ce priveste sansele celor doua victime ale fratilor Tal de a li se face dreptate, avand in vedere ca, pana acum, infractorii cu bani si relatii din toata Romania care au ajuns dupa gratii pot fi numarati pe degetele de la maini, sunt usor de anticipat.

Asta nu inseamna, insa, ca trebuie sa se dea batuti! Daca guvernantii Romaniei vor sa aiba credibilitate in fata Uniunii Europene, trebuie sa starpeasca inclusiv micile retele mafiote din provincie. Ar putea incepe chiar cu cea din zona controlata de clanul fratilor Tal.