In judetul Bihor traiesc, in acest moment, nestingheriti, cel putin de 10 criminali

Cea mai „veche" crima cu autor necunoscut dateaza din anul 1992, iar cea mai „noua" din 2003

Sase dintre victime au fost ucise in propriile locuinte, mobilul principal al crimelor fiind jaful

Cu toate ca au urmarit toate pistele posibile, anchetatorii nu isi mai pun mari sperante in gasirea autorilor

Intre ei, rachetii…

In data de 29.11.1992, in padurea „Dealul Mare", situata in vecinatatea localitatii Cristioru de Jos, la aproximativ 300 de metri de DN 76, a fost gasit un cadavru de sex masculin, dezbracat si acoperit cu frunze.

Cu ocazia cercetarii la fata locului, anchetatorii au descoperit faptul ca barbatul fusese omorat cu nu mai putin de 30 de lovituri de cutit, care se intindeau pe toata suprafata corpului.

In urma expertizei medico-legale, s-a mai stabilit ca moartea victimei a survenit in data de 28.11.1992, a fost violenta si s-a datorat hemoragiei interne si externe, consecinta a multiplelor plagi taiate si intepate de la nivelul gatului si toracelui.

Investigatiile ulterioare au dus la concluzia ca victima este un cetatean strain, respectiv ucrainean.

Craniul a fost trimis la Institutul de Criminalistica Bucuresti, in vederea identificarii prin metoda supra-proiectiei, iar Biroului National Interpol i s-a solicitat identificarea unei persoane - pe baza a 5 fotografii ale unor cetateni ucraineni, care, anterior, fusesera cercetati de Politia Baia Mare - despre care s-a aflat ca a disparut din acel grup.

Pana in prezent, adica de la bine de 13 ani, institutiile in cauza nu au dat nici un raspuns.

In cauza se impune revenirea la institutiile mentionate, precum si difuzarea fotografiei cadavrului la posturile de televiziune in vederea identificarii. Despre identitatea criminalului, sau a criminalilor, anchetatorii nu au nici cea mai vaga idee, dar au stabilit ca mobilul crimei a fost razbunarea – poate corelata cu o boala psihica. Termenul de prescriptie se implineste la 28.11.2011.

Jaf in stil american…

In data de 20.10.1994, Teodor Cipleu, in varsta de 71 de ani, a fost gasit decedat in locuinta sa din comuna Suncuius nr. 90, judetul Bihor. Cu ocazia cercetarii la fata locului, s-a stabilit ca victima se afla pe pardosea, era legata la maini si la picioare cu tifon pentru bandaje, iar peste gura era legata cu un stergar.

In camera a fost gasit un pachet de tigari, marca LM; o tigara prezenta noua elemente apte pentru comparare (de precizat este faptul ca victima nu fuma). Autopsia a scos la iveala faptul ca moartea a fost violenta si a survenit ca urmare a compresiunii toracelui de catre genunchiul agresorului.

Chiar daca au stabilit ca mobilul crimei a fost sustragerea de bani si alte bunuri, nici in acest caz anchetatorii nu au nici cea mai vaga idee despre cine ar fi putut fi autorul. Termenul de prescriptie de implineste la 19.10.2009.

Crima cu toporul…

In data de 28.02.1996, Vasile Sabau, de 71 de ani, a fost gasit decedat in patul din locuinta sa situata in Alesd.

La fata locului, s-a constatat ca victima prezenta leziuni la nivelul capului, produse cu un topor, identificandu-se totodata existenta unor urme de carare din gradina vecinilor pana in curtea lui Sabau, precum si urme de plecare spre un deal din apropiere.

Din camera s-a fixat si ridicat o urma papilara (amprenta), de pe o caseta de lemn in care barbatul isi tinea banii, iar la o luna de la comiterea faptei, intr-o vale in care taranii aruncau gunoaiele, a fost gasit un topor care ar fi putut produce leziunile letale.

Autopsia a scos la iveala faptul ca moartea a fost violenta si s-a datorat traumatismului cranio-cerebral si fracturii cutiei craniene.

Mobilul crimei a fost stabilit ca fiind razbunarea sau furtul de bani si bunuri, dar autorul nu a fost identificat. Termenul de prescriptie se implineste la 27.02.2011.

O crima invaluita in mister…

Unul dintre cazurile celebre, care a fost mult timp si in atentia presei, este asasinatul comis asupra „valutistului" Ovidiu Iancu. In data de 31.03.1999, Ovidiu Iancu a circulat pe strada Spitalului din municipiul Oradea, cu un autoturismul marca „Mercedes Vito", proprietate personala, cu directia de mers spre Piata Rogerius.

La un moment dat, la semnalele luminoase ale unui autoturism de culoare rosie, care rula din sens invers, barbatul a oprit masina, iar unul dintre ocupantii masinii rosii (cel din dreapta soferului) a urcat in autoturismul lui Iancu pe portiera din dreapta. Celalalt barbat a intors masina si a parcat-o in spatele Mercedes-ului.

In acest timp, probabil in urma unor neintelegeri cu privire la efectuarea unui schimb valutar, victima a fost impuscata cu 6 gloante calibru 5,6 mm, dupa care autorul, impreuna cu soferul autoturismului rosu, au parasit locul faptei.

La fata locului a fost fixata si ridicata o urma papilara (amprenta), de pe masina victimei, apta in procesul de comparare, 6 tuburi de cartuse si un calculator marca „Truli", care nu a apartinut victimei.

Atat autoturismul, cat si autorul omorului au fost vizualizati de mai multi martori, astfel ca a fost realizat un portret vorbit al agresorului. Din actul medico-legal a rezultat faptul ca moartea victimei a fost violenta si s-a datorat hemoragiei interne si externe, in urma lezarii de organe toraco-abdominale produsa prin impuscare.

Mobil crimei a fost stabilit ca fiind sustragerea de valuta, insa autorul a ramas, pana in ziua de astazi, neidentificat. Termenul de prescriptie se implineste la 30.03.2014.

Victimele aveau doar 18 ani…

Un alt caz celebru este dubla crima de la Boiu. In data de 20.04.1999, pe un teren agricol situat intre localitatile bihorene Ciumeghiu si Boiu, la aproximativ doi kilometri de DN 79, au fost gasite decedate Ramona-Florica Magda si Marinela-Ioana Dan, ambele in varsta de 18 ani, din localitatea Avram Iancu.

Cadavrele prezentau zeci de leziuni taietor-intepatoare pe intreg corpul.

In apropiere, a fost gasit abandonat un autoturism marca „Dacia 1300", cu numarul de inmatriculare 4-AR-3216, care fusese furat in noaptea precedenta din municipiul Arad.

De asemenea, langa masina au fost gasite, in apa, un cutit de vanatoare – care, ulterior, s-a dovedit a fi arma crimei -, un radio-casetofon auto, gentile victimelor si doua chei – una dintre acestea apartinea masinii abandonate, cealalta unui autoturism de „Mazda".

De la fata locului au mai fost fixate si ridicate o urma biologica, respectiv un fir de par care se afla in palma Ramonei Magda, si o urma papilara (amprenta) de pe radio-casetofon.

Din actele medico-legale rezulta ca moartea victimelor a fost violenta si s-a datorat hemoragiei interne si externe, consecinta multiplelor plagi penetrante toracice.

Mobilul crimei a fost stabilit ca fiind furtul de bani si bijuterii. Dupa ce au analizat mai multe piste si suspecti, inclusiv un barbat fugit in Argentina, anchetatorii sustin ca l-au identificat pe autor.

Din motiv de secret al cercetarilor au refuzat insa sa ne dezvaluie identitatea acestuia, dar au promis ca dosarul va fi „rezolvat" in curand. Cert este doar ca termenul de prescriptie se implineste la 19.04.2014.

Copil abandonat in frig…

In data de 22.12.2001, doi barbati care traversau liniile de cale ferata din triajul statiei CFR Salonta au vazut, pe scara unui vagon, atarnata, o plasa de rafie. Din curiozitate, au verificat continutul acesteia si, intr-o punga de plastic, au gasit cadavrul unui nou-nascut.

Corpul a fost preluat de politisti si dus la autopsie. Din raportul de constatare medico-legala, rezulta ca nou-nascutul era de sex masculin, s-a nascut viu, iar moartea s-a datorat hipotermiei prin expunere la frig a minorului, caruia nu i s-a acordat nici o ingrijire dupa nastere.

De asemenea, s-a stabilit ca semnele de violenta de la nivelul capului se datoreaza auto-asistarii nasterii de catre mama, fiind produse de degetele acesteia.

In acest caz au fost elaborate mai multe versiuni. Potrivit uneia dintre acestea, copilul a fost nascut, iar femeia in cauza, aflandu-se intr-o stare de tulburare psihica pricinuita de nastere l-a abandonat, comitand infractiunea de pruncucidere.

Exista si varianta potrivit careia femeia, nedorindu-l din cauza situatiei materiale sau familiale, l-a abandonat. Mama in cauza putea fi de oriunde din tara.

Au fost efectuate investigatii la maternitatea Salonta si la cabinetele individuale din zona, dar, pana in prezent, nu s-a reusit identificarea autoarei. Cadavrul copilului a fost prezentat chiar si pe posturile de televiziune, in zadar. Termenul de prescriptie se implineste la 21.12.2016

Tot in stil american…

In dupa-amiaza zilei de 22.06.2002, in jurul orei 17, organele de politie au fost sesizate cu privire la descoperirea unui alt barbat decedat in propria locuinta.

Cel in cauza era Mihai Orban, de 81 de ani din Tinca, a carui cadavru prezenta semne de violenta, in special in zona capului si a pieptului, si avea mainile si picioarele legate. Serviciul de Medicina legala a confirmat faptul ca decesul barbatului s-a datorat exercitarii unor acte de violenta asupra sa.

Mobilul sumei l-a constituit, probabil, sustragerea de bani, iar criminalul nu a fost gasit niciodata. Termenul de prescriptie se implineste la 21.06.2017.

Homosexual strangulat cu lantul…

In data de 25.09.2002, a fost gasit mort, in locuinta sa din Oradea, str. Olarilor nr. 7, Tiberiu-Cornel Patroc. Cadavrul era intr-o stare avansata de putrefactie, iar moartea s-a dovedit ca s-a datorat asfixiei mecanice prin strangulare.

In cadrul cercetarii la fata locului, s-au ridicat mai multe obiecte purtatoare de urme. De asemenea, au fost efectuate fotografii si s-a dispus autopsierea cadavrului, care a scos la iveala si faptul ca barbatul mai suferise un traumatism cranio-cerebral, cu fractura cutiei craniene.

Intre comprimarea gatului cu lantul si decesul victimei a existat o legatura de cauzalitate directa, iar cu ocazia autopsiei au fost puse in evidenta si fracturi ale piramidei nazale si grilajului costal. Moartea putea data din ziua de 22.09.2002.

Anchetatorii au elaborat mai multe teorii: victima a fost omorata de persoane din anturajul sau (homosexuali) din motive de gelozie; victima a fost omorata de unul dintre fratii sai, cu care era in relatii de dusmanie din cauza mostenirii.

Au fost audiati mai multi martori, care sustin ca victima a fost vazuta ultima data in viata duminica, 22.09.2002, in compania a doi barbati necunoscuti, la domiciliul acesteia. Autorii nu au fost inca identificati, iar termenul de prescriptie se implineste la 24.09.2017.

A murit dupa 2 saptamani…

In noaptea de 26/27.09.2003, autori necunoscuti au patruns in locuinta lui Ioan Opre din satul Beznea, nr. 12, aplicandu-i mai multe lovituri in zona capului.

In dimineata urmatoare, barbatul a fost gasit pe marginea drumului dinspre locuinta sa si a fost transportat de urgenta la spital, unde a si murit, dupa aproximativ doua saptamani.

De la fata locului, a fost ridicata o scandura de la pat, care prezenta urme imprimate cu o substanta brun-roscata si amprente, apte de identificare.

In cauza au fost audiate 13 persoane, elaborandu-se o serie de teorii: autorii ar putea fi din grupul persoanelor care obisnuiau sa ia bani cu imprumut de la victima; autorii ar putea fi din grupul persoanelor care ajutau victima la munci agricole; autorii ar putea fi persoane straine de localitate, care cumparau produse agricole de la victima.

Cu toate acestea, agresorii nu au fost identificati, iar termenul de prescriptie se implineste la 25.09.2018

I-a taiat gatul…

In dimineata zilei de 10.10.2003, Meszaros Francisc a fost gasit mort in locuinta sa din localitatea Sacuieni, in pozitia culcat pe spate, pe dusumea, imbracat in pijama.

Cadavrul prezenta doua plagi taiate, una la nivelul fetei, alta la nivelul gatului, corpul fiind asezat pe un covor care se imbibase cu sange. De la fata locului au fost ridicate mai multe amprente, de pe o caseta aflata in sifonier, in care victima isi tinea banii.

De asemenea, au fost prelevate urme din vopseaua maro de pe gardul metalic situat inspre strada, pe al carui postament din beton au fost gasite urme proaspete de noroi.

Din raportul medico-legal a rezultat faptul ca sectionarea gatului s-a facut cu un cutit cu lama de 10-15 centimetri, iar martorii au declarat ca barbatul avea un astfel de cutit, care a disparut.

Desi au fost audiate 39 de persoane, intre care 7 banuiti, anchetatorii nu au reusit sa identifice criminalul. Termenul de prescriptie se implineste la 09.10.2018.