Dupa ce anul trecut a demarat procesul de privatizare a 51% din actiunile statului detinute la ROMGAZ, prin selectarea consultantului, Credit Suisse First Boston Linklaters si FRAI, Guvernul a revenit asupra deciziei initiale si regandeste strategia de privatizare in cazul producatorului de gaze din Medias.

Oficialii Guvernului au anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca, in baza memorandumului intocmit de catre reprezentantii Ministerului Economiei si Comertului, privatizarea SNGN ROMGAZ SA Medias nu se va face catre un investitor strategic, deoarece va fi in defavoarea statului roman.

De altfel, Codrut Seres, ministrul Economiei, isi exprimase acest punct de vedere inca de anul trecut, cand au fost intens contestate privatizarile companiilor de stat care detin un monopol natural, in special vanzarea PETROM catre austriecii de la OMV.

Guvernul rastoarna prin aceasta decizie calculele investitorilor interesati de a participa in competitia pentru achizitia pachetului majoritar detinut de stat la ROMGAZ.

Va reamintim ca, potrivit calendarului fixat de MEC, la inceputul acestui an ar fi trebuit sa inceapa procesul de depunere a scrisorilor de intentie pentru cumpararea ROMGAZ, dupa ce in vara anului a fost selectata firma de consultanta care va intermedia privatizare ROMGAZ.

Companiile, printre care Gaz de France, societate care detine 51 % din actiunile Distrigaz Sud, E.ON Ruhrgas, concernul german care este proprietar al Distrigaz Nord, Enel, holdingul italian care detine deja o parte din societatile de distributie a energiei electrice din Oltenia si Moldova, respectiv Wintershall, firma germana implicata in exploatari gazeifere alaturi de ROMGAZ si dintre ai carei actionariat face parte colosul rusesc GAZPROM, firme care si-au exprimat anul trecut interesul pentru ROMGAZ vor mai avea de asteptat pana Guvernul va elabora o noua strategie de privatizare.

De asemenea, oficialii Guvermului si ai MEC nu au mai comentat nici asuTra intentiei de a lista intre 5-10% din actiunile ROMGAZ la Bursa, pentru a se cunoaste valoarea reala de piata a actiunilor producatorului de gaze.

Cu toate acestea, 15% din actiunile ROMGAZ s-ar putea sa fie totusi listate pe Bursa pana la jumatatea acestui an, prin intermediul Fondului Proprietatea, fond destinat despagubirii fostilor proprietari de cladiri si terenuri, confiscate abuziv de comunisti.

Pana cand va fi facuta publica strategia aplicabila pentru ROMGAZ, compania ramane la stat, urmand ca in acest an sa finalizeze programul investitional de 28 de milioane de euro destinat dublarii capacitatilor de inmagazinare de la 3 la 6 miliarde de mc, respectiv sa atinga 80.000 mp forati, ceea ce echivaleaza cu executia a 45 de sonde noi, proiect estimat la peste 200 de miliarde de lei ROL.

Fostul ministru al Industriilor, in prezent deputat PD, Radu Berceanu, a lansat saptamana trecuta o propunere de spargere a ROMGAZ, care activeaza atat pe parte de exploatare si producere gaze naturale, dar si in domeniul inmagazinarii, astfel incat partea de depozitare sa fie preluata de catre o societate de gaz distincta, Depogaz.

Oficialii MEC nu s-au pronuntat inca asupra acestei propuneri, iar reprezentantii ROMGAZ SA Medias nu au dorit sa comenteze.

SNGN Romgaz SA este cel mai important producator si furnizor de gaze naturale din Romania, in anul 2004 avand o cota de furnizare pe piata interna de gaze de 38,37% (7,1 miliarde metri cubi).

Productia si inmagazinarea gazelor naturale este realizata, la nivelul SNGN Romgaz SA, prin exploatarea a peste 3.600 sonde, 20 statii de comprimare si 6 depozite de inmagazinare subterana, cu o capacitate actuala de 2,55 miliarde metri cubi/ciclu.