Dosarul legat de inlesnirile la plata acordate mai multor societati din judetul Mures de catre Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP), in care sunt implicati 23 de angajati ai institutiei, a intrat in faza finala.

Directorul adjunct al Finantelor, Sorin Lazar, care are si el calitatea de invinuit in dosar, a declarat ca i-a fost prezentat materialul de urmarire penala, fara ca procurorii sa dea decizia finala.

Sorin Lazar a spus ca deocamdata procurorii nu l-au anuntat in legatura cu o eventuala schimbare a statutului din invinuit in altceva, dar stie sigur ca acestia i-au verificat atat tranzactiile la Bursa, cat si averea si veniturile declarate.

23 de finantisti asteapta verdictul DNA

Inlesnirile de plata s-au facut in perioada 2000-2004, iar printre cei cercetati se numara atat fostul director executiv al DGFP, social-democratul Lucian Savu, cat si directorul adjunct al institutiei, liberalul Sorin Lazar.

Surse neoficiale sustin ca, de fapt, tinta ar fi acesta din urma, care a intrat in dizgratia liberalilor dupa mai multe conflicte avute cu liderul filialei, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, insa in conditiile in care dosarul a fost constituit mult inainte de schimbarea puterii, Sorin Lazar respinge aceasta ipoteza.

Totusi, adjunctul DGFP a recunoscut ca intentioneaza sa paraseasca in scurt timp PNL deoarece de trei ani nu a mai desfasurat activitate politica in acest partid. "La momentul oportun o sa spun si cine este in spate", a adaugat Lazar.

Masina cumparata de Lazar a trezit curiozitatea procurorilor

Totodata, directorul adjunct al Finantelor sustine ca procurorii DNA i-au prezentat in urma cu cateva zile materialul de urmarire penala fara a-i spune solutia. "Eu am fost singur. Mai sunt vreo 23 de oameni care asteapta sa se dea o rezolutie. Toti suntem invinuiti. Din statutul de invinuti nu am fost instiintati ca am fi trecuti in altul", a adaugat Lazar.

El a vorbit pentru prima oara si despre alte aspecte care au fost verificate initial de DNA.

"Au fost cerute si documentele despre licitatiile facute de institutie, dar s-a discutat in cele din urma doar despre acele certificate de inlesnire la plata. Nu este exclus pe viitor sa ma trezesc si cu altele", a adaugat Sorin Lazar. Potrivit acestuia, procurorii DNA i-au verificat atat declaratiile de avere, cat si veniturile de la Bursa.

"Le-am spus ca joc pe Bursa, mi-au verificat tot, conturile de prin banci, declaratiile de venit", a completat directorul adjunct de la DGFP.

Lazar sustine ca procurorii Anticoruptie au acordat o atentie deosebita si autoturismului Volkwagen Passat pe care si l-a achizitionat in 2006 si care ar fi costat circa 50.000 de euro.

Fostul sef al DGFP, social-democratul Lucian Savu si adjunctul sau, liberalul Sorin Lazar, alaturi de alti angajati ai institutiei, au fost audiati de procurori in 2004, in baza unei sesizari referitoare la modul in care Finantele au acordat, in perioada 2000-2004, inlesniri la plata fata de bugetul de stat catorva zeci de societati.