Ioan Nicolae Cabulea, seful IPJ, Petru Dan, seful Parchetului Curtii de Apel, Floarea Grosu sau Artenie Cordos, presedintii Curtii, trebuie sa raspunda somatiei presedintelui Traian Basescu de a nu mai tolera mafia * In 16 ani, nici un dosar greu de coruptie nu a fost rezolvat in Mures.

Doar "pestii" mici au cazut in plasa * Rechinii administratiei – precum primarii Dorin Florea, Ioan Covrig sau Viorel Bubau, experti in contrafaceri pe bani publici, sunt tot in libertate * Directori, politisti demisi pentru coruptie, sub paravanul managementului defectuos, traiesc bine-mersi, aflati la pensie sau in alte functii l

ZIARUL le ofera puncte de plecare in investigatii diriguitorilor locali ai Internelor si Justitiei.

"De prea multe ori, mafia a ajuns pe masa Guvernului. Sunt prea multi care au beneficiat de acte normative ce au trecut si prin Parlament, dandu-se explicatii false", a rostit presedintele Romaniei, Traian Basescu, la bilantul de miercurea trecuta a Ministerului Administratiei si Internelor.

Biciuind grupurile de interese mafiote din jurul unor guverne, dar si a unor ministri care sunt in Cabinetul Tariceanu, Basescu a atentionat actualul Guvern sa renunte la practicile anterioare.

Dupa care s-a lansat intr-un nou atac furibund la adresa grupurilor de interese: "Acest tip de grupuri nu trebuie lasate sa schimonoseasca societatea romaneasca.

De la ele aflam cat de putred este statul roman, pentru ca au interesul sa discrediteze institutiile statului, de la ele aflam cat de corupt este procurorul care ancheteaza sau incompetent, cat de corupt este politistul care ancheteaza, cat de incompetent este judecatorul care a dat o solutie intr-un dosar".

Mesajele impotriva mafiei reprezentate de grupurile de interese si de protectie a unui triunghi greu incercat in ultimii ani, Politie – Parchet – Instanta Judecatoreasca, au fost transmise politistilor, adunati la sedinta de bilant a MAI, dar si la Consiliul Superior al Magistraturii, garantul independentei judecatorilor si procurorilor.

Luptati impotriva coruptilor!

Un mesaj care s-a propagat cu repeziciune in cele 41 de judete a fost amplificat, rastalmacit. Noi am inteles ca institutiilor abilitate sa faca curatenie in Romania sau autoritatilor desemnate sa supravegheze respectarea legilor acestei tari li s-a dat mana libera.

Sa ancheteze, sa cerceteze, sa urmareasca penal si sa condamne. Sa biruiasca in lupta cu coruptii,nu cu coruptia, care stim ca exista. Si sa nu se teama de presiuni politice, de interventii, fie ele chiar barbare, pentru ca seful statului s-a pus chezas in aceasta confruntare cu mafia.

Vor reactiona comisarul-sef Ioan Nicolae Cabulea, comandantul IPJ Mures, Petru Dan, procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Targu Mures, Artenie Cordos sau Floarea Grosu, cei doi presedinti ai Curtii de Apel, sau prefectul Ciprian Dobre? Vor uita adjunctii lui Ioan Nicolae Cabulea de prieteniile sau chiar rudenia

care-i leaga de notari publici, afaceristi de pe Valea Muresului Superior etc.? Va reusi comandantul IPJ sa-l determine pe Emilian Oltean sa propuna inceperea urmaririi penale a unor grei ai afacerilor muresene, aflati in audieri la Serviciul de Investigare Fraude? Va putea Petru Dan sa se rupa de sub vraja tandemului Ovidiu Natea –

Dorin Florea si sa-si faca meseria, lasandu-i si pe oamenii din subordine sa ancheteze asa cum au invatat in cei patru ani de Drept? Va trece Floarea Grosu peste slugarnicia aratata sefului DNA Targu Mures, Marin Sandu, si va cere judecatorilor sa dea solutii impartiale, asa cum spune un

principiu de drept? Va reusi prefectul Dobre sa impuna ca legalitatea sa devina cuvantul care ghideaza administratia publica locala? Despre Marin Sandu, aceasta rusine a DNA, nu vrem sa ne amintim. Cazurile de coruptie anchetate sunt demne de o comuna, nu de o resedinta de judet. Saptamanile viitoare vor fi hotaratoare.

Vrem sa le facem un serviciu institutiilor amintite mai sus, semnalandu-le ceea ce stim noi, urmand sa afle mai mult, pentru ca sunt investite cu autoritate publica. Ceea ce noua ne scapa, ne este interzis prin Legea 544/2001, lor le este accesibil.

Dosare omorate

Dorin Florea, dincolo de masca de onorabilitate pe care tot incearca sa si-o puna pe chip si de dragostea atent manipulata a targumuresenilor, a fost implicat in mai multe scandaluri de coruptie, rareori ajunse pe masa politistilor si a procurorilor. In justitie nu a ajuns niciodata ca inculpat.

Cel mai recent scandal (are chiar marele tupeu sa afirme ca altii au facut presiuni sa iasa cum ar fi vrut, de parca nu ar fi luat spaga cu doua maini) este licitatia pentru concesionarea terenului din Targu Mures, situat la intersectia strazilor Aurel Filimon cu Kossuth Lajos.

Pe acest teren urma sa se construiasca un hotel de 17 etaje si o parcare subterana, supraetajata.

Dubioasa afacere a fost amanata pe motiv de cereri de retocedare aparute din senin, la o zi dupa ce Institutia prefectului a notificat Hotararea nr. 345/20 decembrie, prin care Consiliul Local aprobase caietul de sarcini, studiul de oportunitate, componenta comisiilor de licitatie etc, solicitand reanalizarea hotararii si anexelor.

Ceea ce nu a putut face prefectul Dobre, pentru ca si-ar fi depasit atributiile, le solicitam politistilor si procurorilor sa faca: sa mearga pe firul intalnirilor lui Florea si a acolitilor sai cu patronul Ana Oil, Dumitru Ghise, inclusiv sa foloseasca mijloace atat de contestate, precum ascultarea

telefoanelor. Sau in cazul unui primar, suspectat de coruptie, nu e posibil? Si, astfel, poate vor si vom afla cum a fost stabilit un caiet de sarcini batator la ochi de mulat pe oferta firmei sibiene Ana Oil. Si cat a costat acest troc.

Si trecand peste apartenenta recent democrata a primarului, aceeasi cu cea a ministrului Administratiei si Internelor, le sugeram anchetatorilor sa redeschida alte dosare nesolutionate sau rezolvate prin NUP-uri rusinoase: dosarul "Deszapezirea", referitor la una dintre cele mai controversate licitatii cadorisite Salubriserv, dosar

plimbat atat la Politie, cat si la Parchetul Curtii, dar si la DNA. Solutie: NUP.

Politistii ar putea lua din nou la purecat toate dosarele privind licitatiile pentru soselele din oras, adjudecate in ultimii doi ani cu predilectie de catre Thermolit SA, dar si dosarele care contin cererile de oferta pentru incredintarea lucrarilor de pavaj Valpet SA.

De asemenea, am fi curiosi sa publicam contractele incheiate cu Energiecomfort, dar si toate contractele incheiate de Energomur cu firmele care au executat lucrari de montaj repartitoare etc., precum Elsaco, Fluid Group Hagen etc.

Prefectul ar putea sa verifice daca hotararea Curtii de Apel, in urma careia Florea era obligat la plata a patru miliarde de lei, in solidar cu alte patru persoane, a fost pusa in executare, la solicitarea Consiliului Local Targu Mures.

Va reamintim ca, actionat in judecata, primarul a pierdut un prim proces, de patru miliarde de lei, pentru vanzarea unui spatiu la un pret subevaluat, catre o firma care a concurat impotriva unei societati cu aceiasi actionari.

In final, pentru documentare in cazul Florea, anchetatorii pot accesa arhiva Camerei de Conturi Mures, ale carei rapoarte, incepand din 2002, au aratat in mod repetat ca fondurile publice sunt colectate si cheltuite dupa bunul sau plac.

Recent, Florea a fost subiectul unei verificari a Corpului de Control al primului ministru, rezultatele anchetei nefiind inca facute publice.

Primari corupti?

Ovidiu Dancu, primarul orasului Ludus, a omorat in urma cu trei saptamani un om. Din culpa. Peste ancheta s-a asternut linistea. Organele de cercetare ar putea arunca o privire si asupra modului in care s-au contractat lucrarile de infrastructura din oras.

Atribuirea contractului pentru introducerea canalizarii in cartierul Ludus Est firmei ACSA Campia Turzii a fost sau nu preferentiala?

Octavian Popa, primarul municipiului Tarnaveni, ar putea sa raspunda daca a fost sau nu incheiat legal contractul obtinut de firma Prescon, pentru lucrarile de reparatii drumuri din municipiu, firma la care, absolut intamplator, este angajat ex-prefectul Ovidiu Natea, liderul PSD Mures.

Adrian Lapadat, primarul comunei Vanatori, poate justifica pe ce s-au cheltuit 1,6 miliarde de lei: pentru reabilitarea caminelor culturale din Soard si Feleag sau pentru reparatiile de drumuri din comuna?

Viorel Bubau, primarul comunei Santana, a vandut terenuri, inclusiv cele care nu ii apartineau. L-a luat cineva la intrebari?

Vasile Cornea, primarul orasului Iernut, este si el un "client" cu probleme. Cu toate ca saptamanalul nostru a semnalat cheltuirea unor fonduri PHARE destinate introducerii apei in Cipau si cumpararii unui microbuz pentru elevi, Cornea este bine-mersi.

Ioan Covrig, primarul orasului Ungheni, face parte printre putinii trimisi in judecata. Camera de Conturi a constatat ca majoritatea decontarilor pentru executia diferitelor lucrari s-a facut in mod ilegal, deoarece primarul a incredintat contractele dupa bunul sau plac.

Lucrarea la podul peste raul Mures a fost incredintata SOCOT SA. In 2004, Primaria Ungheni deconteaza 1,5 miliarde de lei pentru "dig de dirijare", fara sa incheie acte aditionale pentru lucrarile suplimentare. Nu s-a intocmit nici un deviz al cantitatilor suplimentare si preturilor unitare pentru lucrari.

Primaria Ungheni a recuperat de la SC SOCOT SA suma decontata. Tot de la poduri i se trag lui Covrig si alte acuzatii: lucrarile efectuate pentru realizarea podului de la Vidrasau, in valoare de 603.829.622 lei, si cele de la podul din Cerghid, in valoare de 2.155.634.850 de lei, ambele fara documente de intrare.

Am fi curiosi de raspunsurile pe care reprezentantii organelor de control le-au dat la reclamatiile care au curs sau curg impotriva unor primari precum Nagy Andras, primarul municipiului Reghin, Tar Andras, primarul de la Sangeorgiu de Padure, Peter Ferenc, primarul orasului Sovata, Dorin Danesan, primarul Sighisoarei, Vizi Jozsef, primarul comunei Sangeorgiu de Mures, acuzat de fals si uz de fals etc.

Prosperii administratiei

Marius Pascan, directorul executiv al Primariei Targu Mures, s-a imbogatit fara ca veniturile sale sa se apropie de cheltuieli.

Marius Catana, fost sef al Serviciului Administrativ din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, a raspuns doar cu scaunul pentru licitatiile dubioase pe care le-a supervizat.

Nici unul din capetele de acuzare nu era de natura penala? Nici macar declaratia falsa, prin care a vrut sa acceada la sefia filialei muresene a Cartel Alfa?

Nicoleta Bochis, directorul Directiei Tehnice Drumuri, Poduri Judetene si Investitii din cadrul Consiliului Judetean, ar trebui intrebata cum a reusit o singura firma sa castige potul cel mare la licitatiile de drumuri.

Balogh Jozsef, consilier judetean, a detinut, pana la adoptarea Legii nr. 161/ 2003, firma Multiprod Impex Gornesti, firma puternic implicata in reparatiile de drumuri, finantate din bugetul Consiliului Judetean. Cu toate ca, oficial, nu mai detine in cadrul firmei decat functia de director, in fapt tot el conduce afacerea.

Ba mai mult, continua sa obtina grosul banilor destinati reparatiilor curente sau capitale de drumuri. La fel s-a intamplat si in acest an, cand jumatate din fondurile CJ - aproximativ 100 de miliarde de lei (socotind si fondurile alocate pentru inlaturarea efectelor calamitatilor) au fost directionate catre Multiprod Impex.

Doru Opriscan, consilier local PD, Targu Mures, a negociat afacerea Energiecomfort. Pretul a sarit de la doua milioane de euro la trei milioane si jumatate de euro.

Claudiu Maior, consilier local PD, Targu Mures, ar trebui intrebat cati bani a obtinut din asocierea cu Transport Local sau cum sta cu contabilitate la firma.

Unde s-a infundat dosarul viceprimarului Sorin Pui, al lui Aurel Pop, seful Serviciului Tehnic, al Gabrielei Ciupe, sefa Departamentului Investitii din cadrul RAGCL, al lui Fazakas Jozsef, seful Sectiei Apa-Canal, si ale celor trei consileri locali - Ioan Sorin Vlad, PNG, Ionel Ranja, PNL, si Aszalos Gavril, UDMR.

Cine raspunde de cheltuirea unor bani publici din imprumtul de la BRD, inainte ca instanta sa isi fi dat verdictul?

Politia cu dalmatienii ei

Comisarul Valean Pompei, fost adjunct, comisarul Emil Fiscutean, seful Biroului de Investigare a Fraudelor, comisarul Silviu Stanciu, seful Biroului Politiei Rutiere, stefan Averescu, Vasile Bugnariu si Botan Emil, de la Politia Rutiera, subcomisarul Stelian Bandila, inspectorul Paul Savu, din cadrul Biroului de Investigare a Fraudelor si agentul

Moldovan Florin (toti din Reghin), ex-comandantul de la Tarnaveni comisar sef Vasile Barle, comisarul Tudor Panzariu, fost sef la Economic in Ludus, pot sta linistiti in pensie sau pe functii inferioare, fara ca anchetele sa fi urmarit si elemente de natura penala?

In privinta Marcelei Bulzan, presedintele Tribunalului Mures, oare, a uitat toata lumea cum s-a improprietarit mama ex-ministrului Miron Mitrea cu un ditamai imobilul in buricul Sighisoarei, dupa ce a primit si despagubiri banesti de la statul roman, sau cum a plagiat Bulzan?

Maria Neamtu, presedintele Judecatoriei Ludus: vrem ca si cititorii nostri sa inteleaga ce legatura este intre judecatoare si primarul Ovidiu Dancu, incat ultimul castiga proces dupa proces, prin hotarari infirmate de instantele superioare.

Sau ce datorii are Neamtu fata de Sorin Muresan, personaj din lumea interlopa, lustruit la Cluj Napoca.

Exemplele sunt doar cele de la varf si doar o mica parte. Nu am punctat, spre exemplu, privatizarile dubioase a ultimilor zece ani.

Depinde de sefii Politiei, Parchetului, instantelor si de prefect daca se va face curatenie. Daca dincolo de demitere, spre exemplu, personajele corupte vor fi trase si la raspundere penala.

"Mi se pare corect sa ne ocupam de tot ce inseamna mica si marea coruptie si sa insistam asupra combaterii acestui fenomen. Declaratia domnului presedinte Traian Basescu a fost un semnal de alarma pentru Politie de a ne preocupa mai mult de aceste cazuri", comisar-sef Ioan Nicolae Cabulea, comandantul IPJ Mures

"Cum a fost clar pentru toata lumea, banuiesc ca presedintele are mai multe informatii. De aceea ar trebui sa fim receptivi la declaratia presedintelui Basescu.

Ar trebui sa fim si noi interesati sa aflam daca exista informatii ca sunt astfel de probleme si in raza noastra de competenta", Petru Dan, procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel

Prefectul Ciprian Dobre nu a putut fi contactat pana la inchiderea editiei.

Coruptia fara corupti

Instrument politic, DNA si-a ratat misiunea in Mures. Marin Sandu nu l-a gasit corupt nici pe Florea, cum nu o sa-l gaseasca nici pe Sorin Lazar, adjunctul Finantelor. Sau pe multi altii pe care i-a anchetat.

La fel s-a intamplat si la Parchetul Curtii, cand a venit vorba de un Dorin Florea, Ovidiu Natea, Ioan Pop, Marius Catana, Claudiu Maior si multi, multi altii.

Despre Politia Economica ce sa mai spunem. Un dosar de evaziune zace nerezolvat de peste doi ani in sertarul lui Ioan Ganj, pentru ca finantele nu si-ar fi precizat prejudiciul. Penibila scuza. Dar profitabila. Ganj detinand cateva terenuri…

Alte puncte de plecare

l Ascensiunea lui Ioan Pop, presedinte executiv al PSD, in urma falimentului SC Agroindustriala Acatari SA, intrat in lichidare judiciara in anul 2000, sau cumpararea in 2000 a SC NUTRICOM Sanpaul.

l Executia lucrarilor si licitatiilor castigate de SC SOCOT SA Targu Mures. Contractele incredintate au fost direct justificate?

l Mihai Blaga, directorul ROMTELECOM Mures, si-a dobandit licit sau nu averea – ce consta in vila la Rastolita, la Platoul Cornesti, un teren cumparat in Cartierul Rasaritului. Cat au reprezentat comisioanele?

l Dalmatianul Alb. Ultimul bastion al coruptiei din Politia Mures, comandantul Politiei Ungheni, comisarul Ioan Alb, a scapat ghilotinei inspectorului-sef al IPJ, comisar-sef Ioan Nicolae Cabulea (foto), prin procedee necunoscute noua. Ne sunt cunoscute insa averea politistului, afacerile cu microbuze, permisele etc. Suficiente motive de demitere, dar si de ancheta.

l Vasile Blaga, patronul Asilcon, BLLU SRL si al altor societati de apartament, a fost un abonat la lucrarile publice. Are cineva rabdare sa studieze toate contractele, actele aditionale

incheiate, ce au insemnat spaga legala?

l Constantin Copotoiu, Bogdan Paltinean etc. au fost demisi de la conducerea Spitalului de catre Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, pentru management defectuos, altfel spus mantuirea banilor publici. Ancheta Politiei ar legaliza o actiune care, momentan, pare pur vindicativa.