Hotelul Gurghiu din Reghin a fost vandut unui investitor italian, printr-un tertip ilicit l SC Transilvana SRL a eliberat o factura de plata catre italianul Angelo Antognetti, "uitand" insa de dreptul de preemtiune al Consiliului Local Reghin l Mediatorul afacerii este firma reghineana condusa de Dorel Cioba, SC Activ Imob l Pretul cerut primariei a fost umflat pana la 120.000 de euro l Un nou dosar penal?

Dupa ce a stat mai bine de doi ani fara a fi inchiriat, Hotelul Gurghiu, situat intr-o zona ultracentrala, a devenit obiectul uneia din cele mai controversate afaceri reghinene din ultima perioada.

Desi hotelul a fost scos la vanzare de mai bine de doi ani, in mod ciudat, in decembrie 2005, SC Transilvana SA, proprietarul hotelului, a inaintat catre Consiliul Local Reghin o adresa prin care instiinteaza institutia despre intentia de vanzare a imobilului, in vederea exercitarii dreptului de preemtiune.

De asemenea, conducerea SC Transilvana a stabilit si un pret de vanzare, de 80.000 euro, pe care, ulterior, printr-o adresa, l-a majorat la 120.000 de euro.

Conform legii, un astfel de demers era necesar pentru ca vanzarea sa aiba loc in conditii legale.

Antognetti - tepuit sau complice?

Partea ilegala a acestei afaceri este insa achitarea unui avans de catre italianul Angelo Antognetti, pentru achizitionarea imobilului, inainte ca reprezentantii CL sa ia o hotarare in ceea ce priveste dreptul de preemtiune.

Din informatiile pe care le detinem la aceasta ora, investitorul italian este bine ancorat intr-o afacere de consultanta pentru investitii, avand mai multe firme de succes in judetul Cluj, urmand sa-si dezvolte afacerile si in Mures.

Afacerea Hotelului Gurghiu, adica achizitionarea unui spatiu ultracentral, a fost mediata de firma reghineana SC Activ Imob, condusa de Dorel Cioba, firma avand o ascensiune spectaculoasa in ultima perioada.

Ca o paranteza va dezvaluim faptul ca SC Activ Imob a intermediat achizitionarea terenului de pe strada Castanilor catre un alt afacerist italian, Maurer, acesta demarand deja constructia unui cartier rezidential.

Aceeasi firma de intermedieri imobiliare a mediat achizitionarea terenului in vederea construirii unor blocuri, la iesirea spre Suseni, pentru afaceristul local Bereczki.

Revenind insa la ideea initiala, se pare ca italianul Antognetti a platit o anumita suma de bani in avans, pentru a intra in posesia spatiului unde doreste sa deschida un centru de afaceri, adica firme de contabilitate, consultanta juridica etc.

O alta varianta vehiculata ar fi aceea a realizarii, in interiorul hotelului, a unor apartamente de lux.

Probabil ca ceea ce nu a stiut Antognetti este faptul ca avizul negativ al Ministerului Culturii si Cultelor (care nu si-a exercitat dreptul de preemtiune asupra cladirii monument istoric) nu a exclus dreptul de preemtiune al autoritatilor locale. Altfel nu ne putem explica de ce afaceristul a achitat avansul respectiv.

De asemenea, conform unor informatii neoficiale, SC Transilvana a emis deja factura de plata catre investitorul italian, iar acum administratorul firmei Transilvana, Ioan Cadar, se cam spala pe maini, mai ales ca Antognetti ar fi promis un scandal pe masura si un dosar penal.

De fapt, italianul a fost impiedicat sa participe la sedinta de consiliu, pe ordinea de zi figurand o informare a executivului catre consilieri asupra adresei prin care autoritatea locala isi manifesta dreptul de preemtiune.

Directorul firmei care a mediat afacerea, Dorel Cioba, a declarat ca, de fapt, italianul a cerut doar o hartie de principiu, intrucat acesta ar fi intentionat sa atraga, la randul lui, investitori si ar fi avut nevoie de un document oficial.

Ne indoim insa ca o hartie de principiu ar fi castigat increderea potentialilor clienti interesati de spatiul respectiv. "Investitorul avea nevoie de o hartie de principiu cu care sa se prezinte in fata celorlalti investitori.

In cazul in care primaria nu-si exercita dreptul de preemtiune, investitorul vrea sa faca in acel spatiu un centru de afaceri si sa atraga la randul lui alti investitori. Acest centru va fi de ajutor investitorilor straini ce vor sa-si dezvolte o afacere in Reghin", a declarat Dorel Cioba, director SC Activ Imob.

La mana Primariei

Urmatoarele doua saptamani vor fi decisive pentru afacerea italianului, intrucat CL nu a luat inca o hotarare in acest sens. Deocamdata cei de la primarie afirma ca nu intentioneaza sa-si exercite dreptul, intrucat nu dispun de suma necesara.

Pe de alta parte, in Reghin se vehiculeaza faptul ca Inspectoratul Scolar ar dori sa amenajeze in acest spatiu un internat sau un camin.

De asemenea, spatiul ar putea fi valorificat de primarie, chiar daca in bugetul de venituri si cheltuieli nu era prevazuta o astfel de investitie. In cazul in care autoritatea locala isi exercita dreptul de preemtiune, afacerea italianului va fi compromisa. Vom reveni.

In informarea adresata CL de catre Executiv in cadrul sedintei de Consiliu Local se arata ca: "Prin adresa nr. 17.783/09.01.2006, Primaria a comunicat in numele ei si pe seama CL ca isi exercita dreptul de preemtiune asupra hotelului.

Acest raspuns a fost dat pentru a nu depasi termenul de 15 zile calendaristice in care aveam acest drept, de preemtiune.

Pe masura ce CL va deveni titular al dreptului de preemtiune, se vor face negocieri cu vanzatorul imobilului de catre o comisie care va fi numita de primar, se va cunoaste valoarea lui, se vor face propuneri de rectificare a bugetului si de completare a listei de investitii pentru care se cva solicita aprobarea CL".