Dupa ce si-a pierdut fotoliul ministerial si dupa ce o buna bucata de vreme n-a mai stiut nimeni nimic de el, fostul Ministru al Finatelor Publice, Decebal Traian Remes a reaparut in viata publica din postura de realizator tv la un recent infiintat post din Baia Mare.

Axa Tv, un post care da sa devine al mai intii dintre toate din zona

Emisiunea pe care o realizeaza ministeriabilul, inca de la inceput, este destul de sugestiv intitulata, „Angarale si parale" si este programata in fiecare zi de marti, intre orele 20.00 si 21.00, fiind reluata miercuri dimineata.

Ultimul sau invitat – marti, 07.02.2006 – a fost primarul PSD al comunei Asuaju de Sus, Vasile Boitor, aflat la al patrulea mandat, acesta fiind vicepresedinte al PSD Maramures si membru in Consiliul National de Coordonare al acestui partid.

Desi tema emisiunii a fost „Probleme ale administratiei publice locale" ce a iesit in final a fost cu totul si cu totul altceva. A fost, practic, un adevarat atac la baioneta - usor furibund – la adresa fostului pardid de guvernamint.

Paranteza cu care s-a deschis emisiunea, cercetari si acuze la Nastase si Geoana, apoi un Iliescu pus la zidul infamiei, i-a permis ministrului de odinioara sa-si faca numarul acuzator.

Fost membru al PNL, partid care l-a facut, pe rind, vicepresedinte si apoi presedinte al Consiliului Judetean Maramures, pe urma deputat si chiar Ministru al Finantelor, Remes a trecut la PNTCD imediat dupa ce si-a dat demisia din fotoliul de ministru.

O vreme a cochetat cu Alianta lui Emil Constantinescu, apoi a fost vicepresedinte pe probleme economice la PUR si presedinte interimar al PUR Maramures. Fara a-si aminti de toate astea, omul nostru a atins si problema traseimului politic.

A vorbit de tot si de toate intr-un neaos stil morosanesc. A atins, chiar inteligent!, infrastructura, alimentarea cu apa, retrocedarea paminturilor.

Aaa! Apropo de paminturi! Fostul ministru nu stia faptul ca taranii a caror spirit il apara cu atita vehementa platesc si-n anul acesta impozit pe pamint.

Primarul, pus la zis, l-a taxat insa cu eleganta, spunindu-i ca Legea 247 ii obliga pe taranii lui, aflati in zona a IV-a de impozitare, platesc cite 300.000 lei/an/ha de teren.

Dupa ce primarul s-a cainat ca desi ei string si aceasta dare Statul nu le lasa nimic, nici macar contravaloarea consumabilelor, Remes a gindit ironic: „e bine ca sunt ministri de finante care nu va dau nici un comision!"

Urmind linia deja impusa, el vorbeste mult, invitatul raspunde cind, cum si cu ce mai apuca, Remes a trecut, cu o usurinta dezarmanta!, de la Dumnezeu la reale probleme de administratie publica locala, de la amintiri din copilaria lui rurala la atacuri la adresa PSD. Deh, lucreaza la un post al carui actionariat, aproape sigur!, e de sorginte PD-ista.

Am retinut, in mod deosebit, „subtilitati" de genul:

- Dle primar, mergeti la biserica si va rugati?

- Da, merg, dar ma mai rog si acasa!

- Acasa aveti icoane cu tenta religioasa?

- Sigur ca am icoane!

- Dar la Primarie ati dat jos „icoanele" pacatosilor din perioada 2000 - 2004?

- Ce icoane?

- Stiti Dvs de ce fel de icoane vorbesc!

Indiscutabil, am inteles cu totii ca se referea la faptul ca prin cam toate primariile conduse de PSD-isti tronau tablouri cu Iliescu si Nastase. Dar, cind primarul a spus ca a vazut si prin ministere, chiar si mai recent astfel de „icoane" ale altora, Remes a zis ca „aia e altceva".

Apoi, cu acelasi elan proletar, a gindit cam asa: „ Imi doresc tare mult ca in Romania sa se dea o lege, chiar si cu un singur articol, care sa prevada cam asa: si cel a carei poza e atirnata de pereti, dar si becisnicul care a atirnat-o sa fie si ei atirnati de pereti. Linga poza cu pricina!"

In rest, am mai retinut faptul ca fostul ministru, acum, printre altele, proprietarul unei ferme de porci si al unei firme de comisionar vamal, (care are 5 puncte de lucru in tot atitea vami din tara) a purtat un pulover a la Iliescu si Roman din vremurile Revolutiei din 1989. Asta in timp ce primarul purta un costum elegant!

Aaa! Am mai retinut ceva! Omul care cind era Ministru de Finante a instituit hilara „taxa pe scaune" a sezut pe sezut pe un fotoliu de toata maretia. Probabil ca bietele scaune nu l-ar fi suportat acum. La propriu si la figurat!