Curtea de Apel Alba Iulia a respins, ieri, cererile de revocare a masurii arestarii preventive formulate de trei dintre inculpatii in dosarul "Clamparu".

Avocatii celor sapte persoane judecate in proces au solicitat instantei acordarea unui nou termen, in conditiile existentei unei cereri de stramutare a dosarului, care urmeaza sa fie analizata de Inalta Curte de Casatie si Justitie, respectiv a unei exceptii de neconstitutionalitate privind aceasta cauza in legatura cu care urmeaza sa se pronunte Curtea Constitutionala.

Judecatorii Curtii de Apel au decis sa se pronunte la urmatorul termen de judecata cu privire la aceste cereri, motivele fiind respectarea dreptului la aparare si a principiului contradictorialitatii.

Si asta, pentru ca aparatorul ales al inculpatului Dan Mihaila nu s-a prezentat pentru a doua oara in instanta si nici avocatul desemnat din oficiu de catre Baroul de Avocati Alba nu a fost prezent la judecarea cauzei. De altfel, avocatul Nicolae Spanu a fost amendat cu suma de 2 milioane de lei vechi de instanta, decizie care poate fi contestata.

Urmatorul termen in acest controversat dosar a fost stabilit pentru 28 februarie.

Aparatorul lui Ioan Clamparu, Ion Gheorghisan, a declarat, la finalul sedintei de judecata, ca procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, a vizitat Alba Iulia luni, respectiv cu foarte scurt timp inainte de infatisarea de ieri. Avocatul a lasat sa se inteleaga ca l-ar suspecta pe magistrat ca ar fi putut sa exercite o anumita presiune asupra completului de judecata.

Procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel, Vasile Luha, a infirmat, ulterior, declaratiile lui Gheorghisan.

Sedinta de judecata nu a decurs fara incidente. Cand presedintele completului le-a dat cuvantul, unul dintre inculpati a spus ca nu mai sunt judecati ca niste simpli infractori, ci ca niste detinuti politici, avand in vedere referirile presedintelui Traian Basescu asupra acestui caz.

"E roman politist acest proces", a spus unul dintre cei judecati, in timp ce altul a adus jigniri la adresa unei procuroare, starnind indignarea completului de judecata, inculpatul fiind potolit cu greu, in boxa, de avocatul sau.

Conform rechizitoriului intocmit de procurorii Parchetului de pe langa ICCJ, in sarcina "clanului Clamparu" (Cornel Popeanu, Dan Mihaila, Ovidiu Constantin Pop, Vilmos Samu, Cristian Stefan Cioflan, Marian Stanciu, Valentin Bogdan Ciufu si Ioan Clamparu, care este judecat in lipsa) s-a retinut savarsirea infractiunilor de constituire, aderare si sprijinire a unui grup infractional organizat, avand drept scop comiterea de infractiuni grave, proxenetism, trafic de persoane, trafic de minori si spalare de bani.

Procurorii au retinut in sarcina invinuitilor faptul ca, in perioada 2001-2004, s-au constituit intr-un grup infractional organizat, avand drept scop traficul de tinere pe relatia Spania, unde acestea erau constranse sa se prostitueze.