Un ofiter destituit, doi subcomisari schimbati din functii superioare in functii inferioare, un ofiter atentionat si un altul privat de dreptul de a avansa in grad. Asa a sunat ieri verdictul dat de Consiliul de Disciplina al Inspectoratului de Politiei Judetean (IPJ) Iasi in cazul politistilor anchetati in dosarul Larisa.

Cea mai grea lovitura a primit-o inspectorul principal Liviu Nica, unul dintre cei mai vechi judiciaristi din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale (SIC). Cu o unanimitate de voturi, membrii Consiliului de Disciplina au hotarit destituirea acestuia din Politie. Verdictul a cazut ca un traznet asupra celui vizat care, potrivit unor surse judiciare, are de gind sa conteste decizia.

„In calitate de sef al IPJ Iasi, sint de acord cu hotarirea Consiliului de Disciplina. In timpul anchetei desfasurate in Lunca Cetatuii, inspectorul principal Liviu Nica a primit ca sarcina scotocirea subsolurilor de la blocurile din zona. Ofiterul s-a deplasat in zona, dar activitatea acestuia nu a fost desfasurata potrivit regulilor.

Acesta este unul dintre aspectele stabilite de membrii Consiliului", a precizat comisarul Liviu Zanfirescu, comandantul IPJ Iasi. In plus, in timpul cercetarilor desfasurate, inspectorul principal Nica nu a prezentat un raport al activitatii sale.

Echipa trimisa la Iasi la inceputul anului de catre conducerea IGPR a stabilit, in urma anchetei desfasurate, ca Liviu Nica nu a recunoscut ca ar fi desfasurat vreo activitate in subsolul blocului in care locuieste familia Chelaru. Pentru a descoperi adevarul, superiorii de la Bucuresti au apelat la recunoasterea lui Liviu Nica de catre locatari in baza unor planse foto.

„Contestatia depusa de inspectorul Liviu Nica va fi analizata la Bucuresti in urmatoarele zile", a mai spus comisarul Zanfirescu.

Opinca si Borseri au fost trecuti in functii inferioare

Tot ieri, membrii Consiliului de Disciplina au hotarit ca subcomisarii Dumitru Opinca si Damian Borseri sa piarda calitatea de ofiteri principali I. Dupa toate probabilitatile, cei doi vor fi mutati de la SIC la cite o Sectie de Politie din Iasi. Acestora li s-a reprosat modul defectuos in care au desfasurat cercetarile la fata locului.

Cei doi nu ar fi extins o serie de perchezitii, bazindu-se doar pe declaratiile unor locatari. Un mod defectuos de lucru li s-a reprosat si ofiterilor Adrian Stoian si Ioan Nica, actualul sef al Postului de Politie Ciurea. Daca primul a scapat doar cu o atentionare verbala, cel de-al doilea a fost privat, pentru un an, de dreptul de a avansa in functie ori grad.

„Din cite am inteles, toti sint decisi sa conteste masurile luate de membrii Consiliului de Disciplina. Este dreptul lor de a face acest lucru. Ce s-a intimplat astazi (ieri – n.r.) trebuie sa fie un semnal de alarma pentru noi toti.

Un lucru este clar: politistii care nu-si fac treaba si nu vor sa munceasca vor pati la fel, indiferent despre cine este vorba", a atentionat comisarul Liviu Zanfirescu. In ceea ce-l priveste pe Dumitru Cojocaru, acesta este cercetat de catre o comisie din cadrul Directiei Generale de Combatere a Crimei Organizate.

Ofiterul a lucrat in cazul Larisa, dar de la sfirsitul anului trecut a fost transferat de la Judiciar la Brigada de Combatere a Crimei Organizate. In consecinta, ofiterul nu putea fi cercetat decit de institutia ierarhic superioara.

Serviciul Judiciar a fost decimat

Prin masurile luate ieri, efectivul din SIC Iasi a fost practic redus la jumatate, in conditiile in care, in urma cu aproape doua luni, comisarul Georgel Grumeza a fost destituit din functia de sef al unitatii. Desi a primit o lovitura grea, acesta si-a manifestat intentia de a ramine totusi in Serviciul Judiciar.

Pina la organizarea unui nou concurs, cirma SIC a fost preluata de inspectorul principal Stefan Sauleac, direct coordonat de comisarul-sef Vasile Huma, unul dintre cei mai buni judiciaristi din Moldova. Decizia luata in cazul subcomisarului Opinca i-a luat oarecum prin surprindere pe o parte dintre politistii ieseni. „Nu pot comenta decizia luata de Colegiul de disciplina, insa mi se pare ciudat.

Dumitru Opinca este unul dintre cei mai buni specialisti pe care-i are Serviciul Judiciar. A pus umarul la rezolvarea mai multor cazuri dificile de omor", ne-a declarat un judiciarist iesean. Cit despre demiterea lui Liviu Nica din structurile Politiei, parerile sint oarecum rezervate. „Nu am lucrat direct cu Liviu Nica.

Colegii acestuia au insa retineri si sint rezervati fata de activitatea desfasurata de el ca judiciarist", a spus comandantul IPJ. In opinia lui Zanfirescu, deciziile luate ieri nu ii vor speria pe acei politisti care se gindesc sa lucreze ca judiciaristi. „Am convingerea ca acest caz nefericit nu va determina alti ofiteri sa fuga de judiciar.

Ce ar fi insemnat ca eu sa nu particip la examenul pentru functia de comandant? Nu trebuie sa ne speriem de astfel de lucruri", a conchis comisarul Zanfirescu.