Gazele ii vor alunga pe ploiesteni din case. Scumpirile trecute si viitoare, care au adus in prezent la 10.000 de lei vechi metru cub de gaz consumat vor fi de natura a crea probleme si ploiestenilor care locuiesc la case.

Daca pina acum, numai costurile intretinerii de la bloc pentru lunile de iarna constituiau o povara pentru populatie, de acum inainte si cei care stau la case vor avea de suferit. In Ploiesti au aparut, pe luna ianuarie a acestui an, facturi de 6,5 milioane de lei vechi, iar cazurile nu sint deloc putine, este de parere primarul Emil Calota.

El spune ca vor mai urma in acest an scumpiri ale gazului si cum de anul viitor subventiile vor fi desfiintate, iar facturile de gaze pentru o casa din Ploiesti ar putea ajunge la 10 milioane de lei vechi, va solicita, in numele Asociatiei Municipiilor, o intilnire cu premierul Tariceanu si cu conducerea Ministerului Administratiei si Internelor pentru a fi gasite solutii imediate de sprijin pentru populatie.

"Vom cere o intilnire la guvern pe aceasta tema si vom aduce in discutie mai multe propuneri, printre care si modificarea legii finantelor publice locale, in sensul ca bugetele localitatilor sa nu mai fie singurele care sa suporte eventualele ajutoare de incalzire, pentru ca nu se vor putea descurca.

La intilnirea pe care am avut-o recent la nivel de AMR, a fost adus in discutie exemplul Bucurestiului, care, in conditiile noilor scumpiri ale utilitatilor ar fi nevoit sa foloseasca circa 75% din bugetul local numai pentru subventii la caldura si la transportul public", a declarat primarul ploiestean.

Daca lucrurile evolueaza in acest fel, multi dintre ploiesteni vor prefera sa-si paraseasca casele si sa se mute la blocuri, pentru ca sumele cheltuite pe timp de iarna nu vor mai fi asa de mari. Numai ca, in asemenea conditii, nu va mai fi deloc rentabil sa locuiesti la casa, iar apartamentele de bloc, in special garsonierele si cele cu doua camere, vor fi la mare cautare.

Conducerea municipalitatii isi mentine intentia de a da in judecata guvernul pentru majorarea nejustificata a tarifului la gaze, dar si pentru faptul ca a lasat subventionarea energiei termice doar in responsabilitatea bugetelor locale, care de pe acum se vad, in multe situatii, depasite de cererile tot mai mari.