Proiectul pilot al Ministerului Comunicatiilor privind tehnologia PLC va fi inaugurat maine, la Band. Scopul declarat al acestui sistem este de a furniza servicii de date si Internet unei parti mai mari din populatie.

Locuitorii din Band vor primi terminale telefonice, calculatoare si alte echipamente informatice, si vor experimenta tehnologii la care nici nu visau vreodata.

Maine, in comuna Band, va avea loc lansarea proiectului pilot de implementare a tehnologiei PLC (Power Line Communications). La eveniment vor participa ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Nagy Zsolt, secretarul de stat pentru comunicatii, domnul Florin Bejan, si primarul comunei Band, Mircea Rusu.

Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei a lansat invitatia la lansarea "Proiectului pilot de implementare a sistemului PLC", care va avea loc la sediul Primariei de la ora zece.

Revolutie a comunicatiilor

Prin sistemul de comunicatii PLC (Power Line Communications) sunt furnizate servicii de comunicatii electronice, avand ca suport de transmisie semnalul util al retelelor de tensiune electrica de joasa si medie tensiune.

Frecventele folosite pentru acest tip de comunicatii sunt intre 3 - 148,5 kHz, pentru aplicatii de banda ingusta, si 1-30 MHz, pentru aplicatiile de banda larga.

Unul dintre avantajele tehnologiei PLC este ca permite ca aplicatii multiple sa ruleze pe aceeasi infrastructura, cea electrica, existenta atat in interiorul, cat si in afara cladirilor.

Aplicatiile PLC sunt cat se poate de variate: citirea automata a contoarelor de electricitate, telefonie, Internet de banda larga, precum si potentiale aplicatii de automatizare a locuintei.

PLC de noua generatie permite si "triple-play": servicii de date, voce si video furnizate integrat sau alte servicii precum: video-on-demand, High Definition TV streaming, on-line gaming, HiFi Audio Streaming, on-line education, tele-working. Incepand cu anul 2001, peste 100 de initiative dezvoltate in mai mult de 40 de tari confirma viabilitatea PLC.

In Germania, Austria, Spania si Portugalia au fost lansate de curand serviciile comerciale, inregistrandu-se deja cateva zeci de mii de clienti.

Cum functioneaza PLC?

Prin sistemul de comunicatii PLC (Power Line Communications) sunt furnizate servicii de comunicatii electronice avand ca suport curentul electric. Viteza de transmisie a datelor este mai mare de 10 MB/secunda, mergand pana la 200 MB/secunda cu echipamente de ultima generatie.

Semnalul de tip broadband este adus pana la un transformator electric prin cablu optic, tehnologii wireless sau linii inchiriate, apoi este transportat prin linii electrice la utilizatorul final.