Contraziceri intre oficialii Distrigaz Nord SA sau strategie de piata? Directorul general Virgil Metea a declarat ca societatea de distributie de gaze naturale isi va continua in acest an programul investitional.

Dupa ce anul trecut, 97 milioane de euro au fost cheltuite pentru inlocuirile de bransamente si conducte, dar si pentru informatizarea societatii (plan care va fi continuat si in acest an), in acest an 160 de milioane de euro vor fi alocate schimbarii retelelor uzate, dar si extinderii retelelor existente.

Virgil Metea a explicat necesitatea acestor investitii, deoarece 40% din totalul retelelor aflate in proprietatea Distrigaz Nord sunt uzate fizic.

Anuntul facut de oficialul Distrigaz Nord SA ca volumul investitiilor aproape se vor dubla in acest an la Distrigaz Nord survine pe fondul declaratiei de acum o luna a lui Achim Saul, adjunctul desemnat de proprietarul companiei, concernul german E.ON Ruhrgas, ca compania va incheia anul 2005 pe pierdere.

Explicatia oferita la acea vreme de directorul adjunct al companiei de distributie pentru a justifica rezultatul financiar negativ - circa 33 de milioane de euro pierderi - a fost cresterea mai lenta a pretului gazelor naturale distribuite populatiei in comparatie cu dinamica costurilor de achizitie.

De asemenea, Achim Saul a declarat la jumatatea lunii ianuarie pentru presa centrala ca Distrigaz Nord SA s-ar putea afla in situatia de a isi stopa programul investitional din cauza mai sus amintita.

Va fi interesant de urmarit strategia pe care o va adopta actionarul majoritar, E.ON confruntat in Germania cu acuze de coruptie, prin mituirea presupusa a peste 150 de primari, consilieri si sefi de firme furnizoare de utilitati publice pentru a incheia contracte preferentiale, respectiv cu interzicerea de catre Oficiul Concurentei de a incheia contracte de distributie gaze naturale pe termen lung.

De asemenea, nu trebuie sa uitam ca Distrigaz Nord a anuntat un program investitional inclusiv in modernizarea retelelor de distributie ce urmeaza a fi derulat pe o perioada de sapte ani si nicidecum sa incheie intreg programul in acest an, dupa cum ar rezulta conform calculelor.

La inceputul acestui an, conducerea Distrigaz Nord SA a dat startul si programului de restructurare, care, cel putin in prima faza nu inseamna reducere de personal, ci regandirea structurii organizatorice a companiei.

Astfel au fost create in jurul dircetorului general sase divizii cu functii diferite, si anume vanzari, finante/contabilitate, resurse umane, servicii, departament tehnic, distributie.