Interviu acordat in exclusivitate „Ziarului de Valcea" de presedintele PSD, Mircea Geoana

Gata cu veneticii !

„La alegerile din 2008, PSD va promova parlamentari de-ai locului"

1. Membrii PSD si opinia publica se intreaba ce s-a intamplat de fapt la intalnirea de la Brasov, care este mesajul principal al acestei reuniuni?

Ce s-a intamplat la Brasov a fost reconfirmat la Consiliul National. Comandamentul unic si continuarea reformei partidului ca singure modalitati de a recastiga din nou increderea oamenilor.

Asa cum spuneam si la Consiliul National, PSD va castiga alegerile urmatoare doar daca vine in fata romanilor cu o alternativa credibila, iar acest lucru inseamna mai putina coruptie, curatirea elitelor noastre, modernizarea mesajului nostru si proiecte de guvernare inspirate din agenda reala a oamenilor.

Ca presedinte al partidului - eu si, dupa Consiliul National, - intreg partidul, mergem pe o singura carte: modernizarea totala si ireversibila a PSD. 2005 a fost un an pierdut pentru Romania. De aceea, tara are nevoie de o Alternativa serioasa. Dar nu vom putea construi Alternativa decat daca redevenim credibili in ochii oamenilor.

Le spuneam colegilor ca noi avem avantajul ca suntem mai competenti decat ciocoii portocalii aflati la putere, dar acest lucru nu este suficient pentru a-i convinge pe oameni. Si in 2004 eram competenti, dar am pierdut alegerile.

Eu nu vreau sa mai pierd alegerile, si nici nu vreau sa ma bazez pe esecul Aliantei pentru a reveni la guvernare. De aceea, trebuie sa facem tot ceea ce e posibil pentru a elimina problemele de imagine ale partidului, indiferent cat de dureros ar fi pentru unii.

Cine nu intelege acest lucru pune in pericol intreaga echipa si se plaseaza singur in afara PSD.

Comandament unic

2. Considerati ca la ora actuala exista mai multe centre de Putere in PSD?

Nu exista mai multe centre de putere. Dupa Brasov si dupa Consiliul National, in PSD exista un comandament unic, in jurul presedintelui partidului, care merge pe o singura linie : modernizarea PSD pentru a ne putea bate cu toate armele impotriva puterii falimentare.

3. Ce le spuneti celor care va acuza de autoritarism in partid?

Ca PSD este partidul cu cel mai ridicat nivel de democratie interna din Romania si ca cine depaseste nivelul minim de disciplina pe care l-am stabilit acum, nu are ce cauta in politica.

4. Are PSD-ul capacitatea sa renunte la persoanele care afecteaza imaginea partidului? Ma refer atat la nivel central, cat si local.

Aici nu se pune problema daca poate, ci ca trebuie. Nu as vrea insa sa ma intelegeti gresit. Eu nu pot sa dau afara un om din partid doar pentru ca are o imagine proasta. In schimb, il dau afara automat daca incalca legea. Oamenii cu imagine proasta nu au insa ce cauta in politica activa a partidului.

Un politician care nu este capabil sa aduca voturi nu are ce cauta in prim-planul actiunilor PSD.

Liderii valceni cu probleme – afara din partid

5. Le veti impune liderilor locali cu probleme de imagine si, mai ales, de justitie sa plece din partid sau cel putin sa se autosuspende?

Absolut. In momentul in care cineva este condamnat de o instanta de judecata, este dat automat afara din partid.

6. Puteti da exemplu de lideri PSD din judetul Valcea cu astfel de probleme?

Oameni cu probleme de imagine sunt cu siguranta. Oameni care au probleme cu justitia, in sensul ca au fost condamnati, va marturisesc sincer ca nu stiu daca exista. Daca ei sunt, atunci presedintele organizatiei nu trebuie sa aiba nici o ezitare. Ei nu au ce cauta in PSD.

7. Odata cu autosuspendarea presedintelui executiv Adrian Nastase va disparea aceasta functie din partid?

La Consiliul National am discutat o propunere de modificare a statutului care vizeaza eliminarea functiei de presedinte executiv. In aceasta privinta s-au pronuntat multi membrii ai partidului.

Insa, o decizie finala vom lua dupa consultarea filialelor, asa cum este normal intr-un partid care pune pret pe vocea membrilor sai.

8. Ce va face PSD in eventualitatea pierderii functiilor de conducere de la Camera Deputatilor si Senat?

Va face politica de partid de opozitie, an forta, asa cum este normal pentru un partid care nu se afla la putere.

Modernizarea PSD nu se poate face fara tineri

9. Vor avea o altfel de sansa tinerii in Noul PSD, cel pe care il creioneaza Mircea Geoana?

Daca va uitati la echipa mea din Kiseleff, ea este formata doar din tineri. Oriunde am lucrat, m-am inconjurat de tineri pentru ca ei aduc cel mai rapid progresul intr-o organizatie.

La Consiliul National am lansat proiectul Generatia 2010 care isi propune selectarea unui corp solid de candidati tineri si foarte tineri pentru cele 5 procese electorale care vor urma in urmatorii 3 ani: alegeri pentru Parlamentul European in primavara lui 2007, alegeri locale in 2008, alegeri parlamentare in 2008, alegeri prezidentiale in 2009 si, din nou, alegeri europene in 2009, odata cu intreaga Europa. V-am spus ca am luat o decizie strategica de continuare a modernizarii partidului si nu pot sa o duc la indeplinire fara tineri.

Nimeni nu ii mai crede pe politicienii portocalii

10. Cum vedeti PSD-ul in anul 2008 - la Putere sau in Opozitie?

PSD va castiga urmatoarele alegeri, fie ele anticipate, fie la termen. Si le va castiga din mai multe motive. Actuala putere a mintit oamenii in 2004. Le-a pormis ca vor trai mai bine, si tot ceea ce vad romanii este inflatie, somaj, costuri mari la utilitati, privatizari frauduloase si nesfarsite scandaluri politice.

Nimeni nu va mai inghiti o noua minciuna portocalie. Oamenii vor vota PSD pentru ca PSD se schimba in bine. Pentru ca, in afara de un partid competent care guverneaza bine, va fi si un partid curatat de pacate. Modernizarea partidului este deja ireversibila indiferent cine incearca sa se puna de-a curmezisul.

De la inceputul anului, asistam la o campanie violenta de denigrare a PSD. Politicienii portocalii cheltuie resurse masive pentru a spune pe toate canalele ca PSD nu se poate reforma, ca PSD trebuie sa dispara. In loc sa se ocupe de problemele guvernarii, ei sunt interesati doar de atacarea PSD pentru ca se tem de noi.

Stiu ca vom reveni la guvernare si incearca disperati sa arunce cu noroi. Nimeni insa nu ii mai crede. Oamenii cumpatati, romanii care stiu sa judece singuri realitatea nu se vor lasa pacaliti de trambitele portocalii.

11. In judete vor mai fi promovati la alegerile parlamentare, oameni care nu au nimic de-a face cu zonele respective sau vor fi desemnati politicieni cunoscuti pe plan local, oameni care au o imagine impecabila?

PSD este interesat de performanta politica, iar acest lucru inseamna rezolvarea problemelor de pe agenda oamenilor. Valcenii au probleme specifice care sunt rezolvate mai bine de valceni, de oameni care cunosc, au trait sau traiesc in Valcea. Prefer promovarea de parlamentari ai locului.

Singurele exceptii, foarte rare, vor fi in cazul unor lideri nationali de mare valoare si incredere, cunoscuti de intreaga tara, si recunoscuti pentru activitatea lor politica nationala.

Bila alba pentru Gigi Matei

12. Cunoasteti faptul ca PSD Ramnicu Valcea si-a desemnat de pe-acum un candidat la primaria celei mai importante localitati din judet?

Da, stiu acest lucru, si as dori sa-i felicit pe pesedistii Valceni pentru decizia lor. A fost si o recomandare a mea si ma bucur sa vad ca la Valcea PSD se misca in directia corecta. Este un exemplu care ar trebui urmat si in alte parti.

Un candidat la primaria unui mare oras nu se inventeaza peste noapte. Va spun acest lucru din propria-mi experienta. Un candidat trebuie sa castige increderea oamenilor prin conduita sa si prin proiectele alternative de administrare a orasului pe care le prezinta de-a lungul timpului, nu in campania electorala.

Prin desemnarea unui candidat bun, PSD a castigat jumatate din alegerile pentru primarie. Ramane ca cealalata jumatate sa fie castigata prin munca si seriozitate, zi de zi, pana in 2008.

13. Aveti o comunicare buna cu structura de conducere a PSD Valcea, aveti ceva sa le reprosati?

Valcea este una din organizatiile bune ale PSD pentru ca este condusa de un om muncitor. Probleme de comunicare nu avem. Iar in ceea ce priveste reprosurile, nimeni nu este perfect. Insa critica se face in interior nu in afara partidului.

Romanii nu mai pot fi pacaliti

14. Care este mesajul Dvs. pentru membrii PSD Valcea?

Sa aiba incredere in prezent si in viitor. In PSD s-a deschis un nou capitol care va readuce partidul la guvernare. Daca vreodata au simtit ca le este jena sa se declare social-democrati, acest lucru nu trebuie sa se mai intample.

Pentru ca reforma schimba PSD in bine si pot sa priveasca cu demnitate pe oricine in ochi. Dincolo de toate insa, ii invit pe toti membrii PSD sa traiasca politica cu sufletul, cu inima.

Daca ei nu cred in stanga, daca ei nu cred ca menirea lor politica este sa aduca un plus de bine comunitatii, atunci, cu regret le spun sa se lase de politica. Poate ca in primii ani de dupa 1989, politica a fost inteleasca ca o metoda de capatuire, prin spolierea statului.

Dar aceasta perioada s-a incheiat, dragi colegi, si incepe una noua in care omul politic valid, ales de oameni, este cel care crede cu adevarat in ceea ce spune. In 2006, romanii nu mai pot fi pacaliti cu slogane si cu minciuni frumos ambalate.

De aceea, PSD se modernizeaza, de aceea PSD spune adevarul despre sine si despre Romania, si de aceea vom castiga alegerile doar daca ne lepadam definitiv de pacate. Aveti incredere in mine, aveti incredere in echipa PSD, si vom invinge.