In maxim un an de zile, uzina veche apartinand Uzinelor Sodice Govora va fi demolata. In acest sens va fi organizata o licitatie pentru vanzarea fierului obtinut din dezafectarea instalatiilor. Cu banii obtinuti, conducerea societatii va mai astupa din gaurile USG.

Cei care administreaza in prezent uzinele spera sa obtina macar doua milioane de euro dupa vanzarea fierului vechi.

Dezafectare

Informatia a fost confirmata in cadrul unei conferinte de presa care a avut loc in data de 8 februarie, la USG, de catre directorul general al societatii, Florin Balan. Acesta a precizat ca dezafectarea a fost aprobata de Adunarea Generala a Actionarilor si va dura circa un an de zile.

Proiectul privind dezafectarea a fost realizat de SC Proiect SA si a costat sub 40.000 euro. Licitatia pentru adjudecarea proiectului a fost organizata la sfarsitul lunii noiembrie 2005. „Speram sa obtinem macar doua milioane de euro din aceasta dezafectare.

Nu este exclus insa sa obtinem chiar 4 milioane de euro; vom vedea dupa licitatie", a declarat Florin Balan.

A crescut productia

Conducerea USG a scos in evidenta si evenimentul produs in urma cu circa doua saptamani, mai exact activarea calcinatorului cu aburi. Acesta este construit in 1974 si este produs aproape in totalitate de catre specialisti romani.

Calcinatorul produce 300 tone de soda calcinata usoara pe zi si a condus la cresterea substantiala a productiei USG.

CET Govora vrea eficientizarea USG

La conferinta de presa a participat si directorul economic din cadrul SC CET Govora SA, Dumitru Lepadat. Acesta si-a exprimat cu claritate punctul de vedere in legatura cu posibila reprivatizare a USG, care ar trebui sa se produca in cursul acestei primaveri.

„Interesul CET este ca USG sa devina o societate profitabila, ceea ce inseamna ca productia sa creasca la 500.000 tone de soda pe an iar investitiile sa se cifreze la circa 25-30 milioane euro in 3-4 ani. Noi ne-am dori sa ramanem actionari la USG, dar asta ar insemna sa facem investitii.

Corect este ca investitiile sa fie facute de cei care vor achizitiona USG. Experienta BegaCom trebuie sa ne ajute sa nu gresim in continuare. (…) Noi trebuie sa avem garantia primirii banilor. Nici pana azi AVAS nu ne-a garantat primirea ajutorului de stat de 326 miliarde lei.

Am trimis la AVAS o scrisoare in acest sens iar pana in data de 12 februarie trebuie sa primim raspunsul. In functie de acesta, vom lua si noi o decizie. Nu excludem nici scoaterea la licitatie a actiunilor pe care le detinem la USG", a spus Lepadat.

Acesta a mai precizat ca CET poate acorda o esalonare USG pe o perioada de 4-5 ani, in vederea stingerii datoriei uriase pe care aceasta societate o are la CET Govora. Dumitru Buse, presedinte al Consiliului Judetean Valcea a spus ca: „La USG lucrurile incep sa mearga, ceea ce este o dovada ca se poate.

USG nu sunt Cenusareasa nimanui, nu trebuie sa stea cu mana intinsa in stanga si-n dreapta. USG trebuie sa traiasca pe propriile picioare".

Nota redactiei: Directorului general al Uzinelor Sodice Govora, Mihai Balan, ii acordam o bila neagra deoarece a refuzat sa le prezinte ziaristilor specialistii si munciotorii care lucreaza la calcinator.

Totodata, ne lasa un gust amar faptul ca in timp ce directorul Balan are un salariu de peste 60 milioane de lei, salariatii obisnuiti, de-abia primesc 4-5 milioane lei vechi pe luna.

Un alt aspect care ne determina sa privim cu circumspectie mandatul de director al lui Florin Balan este faptul ca, a incheiat contracte de publicitate de zeci de milioane de lei cu presa obedienta, in timp ce USG-ul continua sa fie cu un picior in groapa.