Loctiitorii lui Traian Sima – seful Inspectoratului de Securitate Timis, Radu Tinu si Gheorghe Atudoroaie au fost achitati. Singurul acuzat de omor deosebit de grav a fost Sima, insa in final a scapat doar cu un proces civil.

In prezent, toti desfasoara afaceri mai mult sau mai putin la vedere, gratie deciziei lui Ion Iliescu de a amnistia cadrele superioare din Armata si Securitate care au fost acuzate de implicare in reprimarea Revolutiei din 1989.

In "lotul" acuzatilor pentru represiunile savarsite asupra populatiei timisorene in decembrie 1989 se afla locotenent colonelul Gheorghe Atudoroaie, care ocupa la vremea respectiva functia de loctiitor al sefului Securitatii Timis.

Atudoroaie a fost achitat in 1991 in urma procesului desfasurat la Curtea Suprema de Justitie, Sectia Militara, unde figura ca inculpat in dosarul 6/1990. Cu toate acestea, revolutionarii din Timisoara considera, si in prezent, ca Atudoroaie a fost vinovat.

Mai mult, societatea civila a protestat vehement atunci cand, la cativa ani dupa evenimentele din 1989, directorul SRI Costin Georgescu, a dispus numirea colonelului Atudoroaie Gheorghe in functia de comandant al Centrului Operativ Zonal Bihor. Ordinul a fost anulat de acelasi Georgescu.

Trecutul lui Atudoroaie, devenit intre timp general SRI in rezerva, nu a fost o piedica in colaborarea cu Iulian Dascalu, patronul Iulius Group. Ba dimpotriva, tanarul milionar in dolari l-a numit director pe divizia Vest a societatii pe care o controleaza.

"Buna ziua, ARDEAL" publica in premiera pasaje semnificative din dosarul penal al celui considerat de revolutionarii timisoreni "vinovat pentru sangele varsat", Gheorghe Atudoroaie, devenit gratie lui Iulian Dascalu "din securist, capitalist".

In fata Curtii Supreme, fostul lt. col. de securitate Atudoroaie Gheorghe , achitat in proces cu 5 voturi contra 4 pentru "neintrunirea tuturor elementelor constitutive ale infractiunii", a recunoscut ca a transmis securistilor din Timisoara ordinul de a se inarma.

Impreuna cu capii Securitatii din Timis, Atudoroaie a fost cercetat pentru infractiunea de "complicitate la favorizarea genocidului".

Iata ce declara Atudoroaie in marturia sa de inculpat in dosarul 6/1990& "tin sa precizez ca nu imi amintesc bine daca in data de 17 sau 18 decembrie 1989 a avut loc inarmarea efectivului organului de Securitate. De asemenea, arat ca s-a facut inarmarea tuturor celor care erau prezenti la sediu. (…)Cred ca menirea acestor dispozitive infiintate din ordinul gen.

Nuta era aceea de a apara unitati comerciale si economice impotriva devastarii lor." Totodata, Atudoroaie recunoaste& "Este real ca la ajungerea acestei situatii, intr-un fel exploziva, si noi cei care am activat in aparatul securitatii statului ne-am adus o contributie, contributie care a ajutat intr-un fel la

mentinerea regimului dictatorial", insa neaga vehement participarea sa la represiunile impotriva manifestantilor din Timisoara. Mai mult, spuneS" dupa aprecierea mea cred ca nu trebuia sa se faca apel la uzul de arma intrucat prin alte mijloace mai putin violente se putea restabili ordinea si stapani populatia".

Cu toate acestea, presa centrala publica copia unui proces-verbal intocmit de o comisie de control MApN/MI la 8 ianuarie 1990, la UM 01024 Timisoara, care are mentiunea "secret de serviciu". Comisia mixta a procedat la verificarea armamentului de la organele de securitate, militie si persoane civile din Timisoara.

Procesul-verbal contine un tabel cu armamentul gasit, in urma verificarii, "cu urme de funingine". Pe langa seriile armelor respective, in tabel sunt trecute si numele cadrelor carora le-a apartinut armamentul cu pricina. Dintre acestea, 24 sunt din Securitate.

Martorul Constantin Gheorghe, fost subofiter in cadrul Serviciului USLA Timis, declara ca, in dupa-amiaza zilei de 17.12.1989, din ordinul lt. col. Atudoroaie Gheorghe a distribuit 43 de pistoale-mitraliera si munitie, unor cadre USLA si altor cadre de securitate care s-au prezentat.

Martorul precizeaza ca a distribuit armament si munitie fara nici o evidenta si ca atunci cand nu a mai avut arme in magazie, a trimis celelalte cadre la depozitul unde era gestionar M.M. Pantea Ambrozie.

Gheorghe Atudoroaie raspundea direct de serviciul de contrainformatii in sectoarele economice, care reprezenta ponderea, precum si de serviciul de lupta antiterorista, biroul de informatii si documente, compartimentele de apararea secretului de stat si respecftiv de cercetari penale pe linie de securitate si securitatea orasului Lugoj cu

toata problematica ei. Prin urmare, un as in probleme economice, numai bun pentru afacerile derulate de Iulian Dascalu dupa schimbarea regimului politic. Oricum, Atudoroaie a iesit, legal vorbind, basma curata in urma procesului penal de la Curtea Suprema.

Dupa ce a fost achitat, a fost reincadrat de catre Virgil Magureanu pe functia de sef al SRI Iasi, ca specialist in razboiul din Transnistria.

Ca urmare a reusitei iliescene de a indeparta clasa politica din Basarabia de ideea unirii cu Romania, Atudoroaie este promovat in 1992 in inalta functie de sef al Unitatii de Protectie a Cadrelor din SRI – la nivel national, cunoscuta sub denumirea conspirativa de Diviziunea E.

Atudoroaie este trecut in rezerva in 1997, odata cu indepartarea de catre regimul Constantinescu a directorului SRI, Virgil Magureanu. Dupa revenirea la putere a tandemului Iliescu-Talpes in ianuarie 2001, consilierul pe servicii secrete Atudoroaie este din nou in carti, fiind avansat la gradul de general in anul 2004.

Intre timp, dupa trecerea in rezerva, Atudoroaie devine mana dreapta a milionarului in dolari, ieseanul Iulian Dascalu, care il numeste in functia de director zonal Vest la Iulis Group. Afacerea mall-urilor lui Dascalu a reusit in Iasi si Timisoara, iar de curand si la Cluj.

Deschiderea pe care o arata autoritatile locale fata de Iulius Group a fost pusa de omul de afaceri Zaharia Schrotter pe seama angajatilor lui Dascalu proveniti din sfera serviciilor secrete.

Desi nu a nominalizat nici nul din acesti angajati, Schrotter sugera faptul ca acestia sunt negociatorii imbatabili ai lui Dascalu atunci cand vine vorba de afaceri cu autoritatile locale.

Recentele acuzatii venite din partea omului de afaceri Zaharia Schrotter privind relatiile apropiate ale lui Dascalu cu serviciile secrete se confirma prin prezenta lui Atudoroaie la bordul director al companiei Iulius Group.

Din aceasta postura, Atudoroaie face declaratii in presa, de aceasta data ca om de afaceri si economist, fapt care starneste uneori animozitati in randul opiniei publice. De altfel, si fostii sai colegi de la securitate, Radu Tinu si Traian Sima s-au afirmat in afaceri dupa caderea regimului dictatorial ceausist.

Spre exemplu, Radu Tinu a condus fabrica de tigarete iar apoi s-a profilat pe asigurari devenind directorul Asirom Timis. Despre Traian Sima se vehicula ca s-ar fi ocupat de unele din afacerile controversatului Ovidiu Tender. Ceea ce dovedeste ca relatiile si influenta dobandite in perioada comunismului au fost un bun start in afaceri.

Revolutionarii il considera vinovat

Revolutionarul Virgil Hossu din Timisoara a declarat pentru BZA& "Atudoroaie a fost implicat in represiuni, din punctul nostru de vedere. Nu are nici un drept sa se afiseze cu tot soiul de declaratii in presa, acum ca a ajuns director la Iulius Group".

Gheorghe Atudoroaie este si presedintele asociatiei culturale "Stefan cel Mare si Sfant". Asociatia isi propune dezvoltarea relatiilor culturale intre Moldova si Banat.

In privinta activismului lui Gheorghe Atudoroaie in viata sociala, fiind presedinte al unei asociatii care organizeza chermeze si baluri la care sunt atrasi edilii si autoritatile locale timisorene, revolutionarul Hossu spune& "Am sa discut cu colegii mei sa luam atitudine."

Traian Orban, presedintele asociatiei Memorialul Revolutiei, a declarat cu privire la Atudoroaie& "Din cele dovedite a facut parte din "lotul Timisoara", dupa ce a fost inchis s-a constatat de catre putere ca intra sub incidenta amnistierii, ordin dat de Ion Iliescu.

Sunt altii dovediti vinovati, de exemplu cel care sta in fruntea Armatei Romane. Pe noi ne preocupa efectiv cei care au tras. Avem criminali in fata si ne conduc tara. Noi nu ne ocupam de cei care activeaza in viata economica".