Desi cer cu convingere respectarea drepturilor omului si promovarea tolerantei interetnice, maghiarii din Romania nu se feresc sa denigreze istoria populatiei majoritare! Potrivit unui articol din Constitutia Romaniei, "fidelitatea fata de tara este sacra".

Dar, probabil prea "prinsi" sa promoveze noul statut al minoritatilor, care le confera mai multe drepturi, maghiarii din Maramures uita ca acest articol se refera la Romania, nu la Ungaria.

La inceputul lunii ianuarie, la Centrul Cultural Maghiar "Teleki Sandor" a debutat un curs de ghizi ai orasului Baia Mare, predat desigur, in limba maghiara. Din cadrul acestuia, a facut parte si cursul de istorie sustinut de Adalbert Balogh, fost angajat al Arhivelor Nationale, filiala Maramures, in prezent pensionar.

Patricipantii, in jur de 40 de persoane, sau cei care nu au putut frecventa cursul, au avut la dispozitie si varianta de curs pe caseta audio, disponibila pentru o suma modica.

O istorie inversa

Balogh foloseste o bibliografie din care selecteaza informatiile subiectiv& harti si documente din Lexiconul Ungars Istoria Ardealuluis Diplome maramuresene sec. XIV-XV, de Ioan Mihaly de Apsas Societatea si nationalitatile judetului Maramures incepand de la popularea judetului pana la inceputul secolului XVIII, a lui Belay Vilmoss tara Maramuresului in secolul al XIV-lea, de Radu Popas Geografia istorica a Ungariei, de Gyorfy Gyorgy.

Cursul tinut de Balogh ne face sa credem ca arhivistul face parte din categoria celor care vor cu tot dinadinsul sa dezgroape ideile formulate acum mai bine de un secol de Sulzer si Röesler.

Regasim acelasi limbaj revizionist, care sustine absenta dovezilor in ceea ce priveste locuirea romaneasca a Transilvaniei inainte de sosirea maghiarilor, formarea poporului roman undeva in sudul Dunarii, de unde a migrat la nord de Dunare, dupa care, candva in secolul al XIII-lea, a trecut in Transilvania.

In ceea ce priveste istoria Maramuresului, Balogh vede o istorie inversa. Nu maramuresenii au plecat spre Moldova pentru a crea o marca de aparare impotriva tatarilor, ci invers, moldovenii au trecut Carpatii inspre Maramures, unde au fost improprietariti cu pamant de regele Ludovic de Anjou.

Am inteles ca urmeaza si un curs de istorie a scolii baimarene de pictura. Cunoscand parerile celor care au organizat expozitia de la Szentendre in legatura cu acest subiect, ne asteptam la o alta lectie de pseudoistorie.

Falsificare grosolana a istoriei

"Am ajuns la concluzia ca domnia sa reia tezele formulate de acei oameni politici maghiari, care contesta hotararea Marii Adunari Nationale de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918, confirmata prin Tratatul de la Trianon.

Pentru a sustine aceasta teza politica se recurge la o falsificare grosolana a istoriei, lansandu-se tot felul de elucubratii, care mai de care mai fanteziste. Asemenea teze au fost de mult infirmate de documentele istorice (arheologice, epigrafice etc), inclusiv de unii cronicari maghiari.

Domnul Balogh ignora in mod voit documentele, pentru a sustine teze politice, aducand astfel servicii celor care continua sa aiba nostalgia Ungariei Milenare a Sfantului stefan. De altfel, domnul Balogh vorbind despre patrie nu se refera la tara in care locuieste si al carei cetatean este, ci la Ungaria.

Sunt convins ca turistii care vor vizita Maramuresul vor constata o cu totul alta realitate decat cea prezentata de domnul Balogh.

Ar fi util ca turistilor sa li se puna la dispozitie cartea tara Maramuresului in secolul al XIV-lea, scrisa de Radu Popa, pe care domnul Balogh o citeaza in bibliografie, dar al carei continut il ignora cu desavarsire.

Este regretabil ca in secolul al XXI-lea mai exista persoane care vehiculeaza teze revizioniste, cu iz medieval." - prof.univ.dr. Ioan Scurtu, directorul Institutului Roman de Istorie "Nicolae Iorga"

Precedente

Filmul comandat si apoi refuzat de Televiziunea Maghiara "din motive de continut", Trianonul care traieste in noi, a fost primit cu bratele deschise de comunitatea maghiara din Baia Mare. Filmul a fost vizionat in premiera nationala de circa 200 de persoane. Intamplator, tot la Casa Teleki.

Liderii comunitatii maghiare locale considerau la vremea respectiva ca datele prezentate in pelicula reprezinta adevarul istoric.

Filmul lui Koltay Gábor reia o idee obsesiva pentru unii istorici maghiari& aceea ca Trianonul a fost "o reglare de conturi" impusa de cateva tari, dornice sa beneficieze de pe urma infrangerii Ungariei in primul razboi mondial. Din aceasta perspectiva, Ungaria a suferit o nedreptate istorica, o nedreptate care trebuie reparata.

Intre timp, difuzarea filmului a fost interzisa de Ministerul Culturii. A urmat apoi o solicitare din partea Comisiei speciale de retrocedare a unor bunuri imobile care au apartinut comunitatilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale din Romania.

Prin adresa respectiva, Primariei Baia Mare ii erau cerute date si informatii in legatura cu situatia juridica si locativa a imobilului situat pe strada Tineretului, nr.2, cunoscut sub numele de Clubul Phoenix, imobil revendicat de o defuncta fundatie maghiara.

David Lajos, de la Centrul Cultural Maghiar Teleki Sandor, recunostea ca cererea de retrocedare "nu este prea fondata".

Elucubratiile lui Balogh

* Sapaturile arheologice au scos la iveala doar urme slave demostrand ca, la inceput, in zona Transilvaniei au existat doar slavi si bulgari

* Denumirile pe care romanii incearca sa le prezinte ca fiind dacice sunt in fapt provenite din limba maghiara. De exemplu Chiuzbaia provine de la maghiarul Kis Banya - Baia Mica

* Va rog sa subliniati, Mihai Viteazul nu a fost niciodata voievod al Ardealului, el a fost doar insarcinatul dinastiei Habsburgice pe aceste tinuturi.

* Teritoriile actualelor judete Maramures, Satu Mare, Bereg si Ugocsa nu erau populate la venirea in zona a poporului maghiar.

* Romanii au venit in zona in anii 1343-1344, din Moldova, cu ocazia incercarii de stavilire a invaziei tatare

* Regele ungur Nagy Lajos acorda in 1352-1353 titlul de proprietate urmasului lui Dragos asupra teritoriilor Maramures, Bereg, Ugocsa si Solnok-ului de mijloc, ca rasplata pentru sprijinul in lupta impotriva tatarilor. Aceasta este considerata prima posesie a unui teritoriu transilvan de catre romani

* De unde vin romanii? In baza teoriei lui Samuil Micu Klein din secolul XVIII...

poporul si limba romana s-au format undeva in Balcani, in teritoriul Serbiei, in cadrul Albaniei si, nefiind tolerati in zona, au migrat pe teritoriul Macedoniei, iar dupa anul 1000 au fost alungati in tara Cumanilor ("ara Romaneasca) de unde mai tarziu au migrat din nou in nord, stabilindu-se in Fagaras.

"Fabricat in Romania", o noua diversiune iredentista

Romania este pe punctul de a primi o noua lovitura sub centura la capitolul imagine. Parlamentarii europeni au fost invitati aseara sa vizioneze un documentar despre viata ceangailor din judetul Bacau.

Invitatia la film, semnata de eurodeputatul maghiar Gyorgy Schopflin, contine si o prezentare a peliculei, despre care se spune ca arata oprimarea la care sunt supusi etnicii maghiari. Actiunea din "Fabricat in Romania", regizat de Zsofia Vitezy, de origine maghiara, se petrece in comunele Pustiana si Cleja, din judetul Bacau.

Textul invitatiei la film anunta ca pelicula infatiseaza o Romanie in care drepturile minoritatilor sunt incalcate iar folosirea limbii maghiare este pasibila de pedeapsa. Invitatia la vizionare a fost trimisa sub sigla Partidului Popular European.

Eurobservatorii democrati au cerut explicatii Popularilor Europeni privind implicarea lor in difuzarea filmului. Seful PPE, Hans Pottering, a precizat ca grupul pe care il conduce nu a fost implicat in decizia de difuzare a acestui film si nu este raspunzator de continutul acestuia.

Presedintele PNL, premierul Calin Popescu Tariceanu, a refuzat sa comenteze subiectul pentru ca nu cunoaste continutul filmului, la fel si liderul UDMR, Marko Bela. Jurnalisti din Romania au vizitat unul din satele mentionate in film. La Cleja, situatia este cu totul alta decat cea prezentata in recenzia filmului "Fabricat in Romania".