Directorul adjunct al Directiei de Finante Publice Iasi, Ioan Grigoriu, este acuzat de Corpul de Control al Prefecturii ca a protejat o firma ieseana din industria alcoolului, permitindu-i sa prejudicieze statul cu suma de 15,3 miliarde de lei vechi.

„Firma European Wines, din comuna Podu Iloaiei, a fost instiintata in luna aprilie 2005 de DGFPJ ca urma sa faca obiectul unui control. In luna mai, firma solicita Finantelor o aminare a controlului cu 30 de zile, intrucit conducerea firmei s-ar fi aflat in strainatate.

In ciuda faptului ca solicitarea era intocmita parca in bataie de joc, semnata ilizibil si trimisa de pe un fax apartinind unei alte firme, directorul adjunct Ioan Grigoriu a aprobat-o cu larghete.

In ragazul de 30 de zile acordat de Grigoriu, firma i-a fost vinduta unui cetatean din Republica Moldova, care nu poate fi gasit", a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, Valerian Salavastru, seful Corpului de Control al Prefecturii Iasi. Potrivit acestuia, ulterior s-a descoperit ca firma i-a produs statului un prejudiciu de 15,3 miliarde de lei, prin evaziune fiscala.

Nici un control in 8 ani

Seful Corpului de Control al Prefecturii Iasi sustine ca, in cei opt ani de functionare, firma European Wines nu ar fi fost controlata niciodata de subordonatii lui Grigoriu.

„Faptul este batator la ochi, cu atit mai mult cu cit domeniul de activitate al firmei este imbutelierea bauturilor alcoolice. Conform reglementarilor Ministerului de Finante, domeniul este unul dintre cele mai susceptibile la evaziunea fiscala, deci aceasta societate ar fi trebuit sa fie controlata cu prioritate", a declarat Salavastru.

DNA, sesizat in acest caz

Seful Corpului de Control al Prefecturii a mai spus ca un alt fapt care trezeste suspiciuni este ca, desi mai multe firme care au derulat contracte cu European Wines au fost cercetate de procurori in anul 2003, verificarile ar fi ocolit aceasta societate.

Salavastru a precizat ca a inaintat Departamentului National Anticoruptie rezultatele controlului, pentru cercetari ulterioare.

Grigoriu: „Aveau dreptul sa ceara aminarea controlului"

De cealalta parte, directorul adjunct al Directiei de Finante Publice Iasi, Ioan Grigoriu, sustine ca nu a incalcat nici o lege. „Legal, societatea controlata are dreptul sa ceara o singura data aminarea controlului, drept pe care cei de la European Wines l-au folosit. Modul de formulare a cererii nu contravine nici unei legi. Poate ca nu aveau fax si l-au trimis din alta parte.

Cererea era parafata cu stampila societatii si, conform Codului de Procedura Fiscala, este suficient. Nici nu erau obligati sa prezinte detaliat motivele pentru care doresc aminarea controlului", a declarat Grigoriu.

„O firma fara activitate notabila..."

Intrebat despre motivele pentru care firma European Wines a fost exceptata de la control timp de mai multi ani, Grigoriu a declarat: „Directia de Control a fost infiintata in 2001, eu sint director de la infiintarea acesteia. Ce a fost inainte nu pot sa va spun. De ce nu a fost controlata in intervalul 2001-2005? Ce sa spun… De regula, aceste lucruri nu se intimpla.

Selectam firmele care urmeaza sa fie controlate dupa cifra de afaceri si, implicit, dupa contributiile la bugetul de stat. O explicatie ar fi ca, pina in 2003, cind si-au cumparat utilaje pentru imbuteliere, nu au avut o activitate notabila."

Conform bilantului firmei, prezentat pe site-ul Ministerului Finantelor, firma European Wines a inregistrat in anul 2004 o cifra de afaceri de 18,7 miliarde de lei vechi.

Nici un control in opt ani

Cit priveste „pasuirea" acordata de adjunctul Fiscului societatii European Wines, reprezentantii DGFPJ Iasi spun ca nu s-a incalcat legea.

„Potrivit articolului 99 din Codul de Procedura Fiscala, se poate solicita aminarea controlului pe care DGFPJ il poate efectua la o firma cu maximum 30 de zile. Lucru pe care domnul Grigoriu l-a si facut. Acum lui i se mai pune in circa si faptul ca nu s-au efectuat controale la aceasta societate, desi este infiintata de opt ani.

Ioan Grigoriu a solicitat un termen pentru a se informa si el, deoarece nu mai retine exact ce s-a intimplat la European Wines", ne-a declarat Maria Taran, purtatorul de cuvint al DGFPJ Iasi. n D.C.