Emilian Vasile Cutean este deputat PSD de Alba din anul 2004, iar intre anii 2002-2004 a avut rangul de secretar de stat, ca sef al Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor din Decembrie 1989 (SSPR). Zilele trecute el a fost pus sub urmarire penala de catre procurorii DNA, fiind acuzat de abuz in serviciu si folosirea ilegala de informatii clasificate.

Pana la cei 40 de ani ai sai, Cutean a fost strungar, apoi cascador si inginer din 1991. Cutean a avut grija in special de organizatia de revolutionari al carei sef este si azi, anume Asociatia Club 22-C.C. El a pus mana pe fosta locuinta a lui Emil Bobu din cartierul Primaverii, de pe Bulevardul Mircea Eliade nr. 12.

La aceasta adresa functioneaza Club 22-C.C., dar tot acolo este si locuinta personala a lui Cutean. Toate angaralele vilei, adica apa, caldura, curentul etc. sunt platite din banii asociatiei ce o conduce.

In decembrie 2004, simtind ca i s-a apropiat funia de par si zilele lui la sefia SSPR sunt numarate, Cutean a alocat propriei lui organizatii de revolutionari cea mai mare suma dintre toate celelalte organizatii, chipurile pentru aniversarea a 15 ani de la Revolutie. Doar avea omul nevoie de bani pentru plata intretinerii, printre altele.

Pe lista programului aniversarii, Cutean a introdus si un subprogram ce prevedea ajutorarea asociatiilor de revolutionari cu probleme financiare. Si care asociatie era in cele mai mari nevoi financiare, daca nu chiar a lui? Asa ca si-a autoalocat 3 miliarde lei, cu mult mai mult decat au primit toate celelalte organizatii.

Fapta este in afara legii, care prevede in mod expres ca alocarea de fonduri pentru scopuri precum cel pretins de Cutean este interzisa.

Dar Cutean vede cu bataie lunga, el punand ochii pe imobilul si terenul din Bd. Mircea Eliade nr. 12, care la un loc valoreaza cateva milioane bune de dolari. Proaspatul deputat PSD s-a aflat intr-o situatie de incompatibilitate cat timp a condus SSPR. El si-a verificat si aprobat propriul dosar, dupa care si-a preschimbat certificatul de revolutionar.

Conform legii 161/2003, fiind sef si la SSPR, si la Club 22-C.C., Cutean nu ar fi trebuit sa participe la sedintele in care era discutat propriul sau dosar de revolutionar, aflandu-se intr-un evident conflict de interese.

Repede-repede, el a inaintat listele revizuite si adaugite cu revolutionari catre Iliescu–tatucul-tuturor-revolutionarilor, pentru a le fi conferite titlurile. Si aceasta procedura a fost pe langa lege, deoarece mai intai trebuiau emise certificatele de revolutionar si trebuia sa se astepte scurgerea termenului pentru contestatii...

dar timpul lui Cutean la SSPR era pe terminate. Pe liste, la pozitia 310 il gasim si pe Emilian Vasile Cutean. Modest omul, nu s-a bagat in frunte, sa nu sara in ochi... dar nici "ultimul pe lista, cu voia dvs.", precum tatuca, nu i-a placut sa fie.

Cutean sustine ca nu este nici o problema in ceea ce-l priveste& "Locuiesc in casa lui Bobu din 1990, suntem o asociatie si putem face ce vrem. Legea ne da voie sa luam imobilul in proprietate. Am dat cel mai mult la Club 22-C.C. fiindca RAPPS ne-a marit chiria intre 1996 si 2000. Da` am dat bani si la alte 120 de asociatii.

Pe mine ma tot reclama George Costin, sef la Asociatia Decembrie 1989-Metrou. A vrut sa-i dau 2 miliarde ca sa dea pachete cu alimente la copii, da` nu le-am dat nimic, ca nu mi-au dat acte. Costin asta a fost sef la Garzile Patriotice la IMGBs n-are nici o treaba cu revolutia, la el in asociatie i-a primit doar pe cei care semnau declaratii impotriva mea.

Toti papagalii sunt acum mari revolutionari". Cutean in care categorie de revolutionari o fi?