Declaratiile transante ale presedintele PD, Emil Boc din ultimul timp la adresa UDMR, prin care acesta a cerut in mod explicit colegilor din guvernare sa aleaga intre interesele tarii sau sa se retraga de la guvernare, ar fi putut genera pe plan local un dezechilibru in interiorul insitutiilor administrative ale municipiului Cluj.

De asemenea, PC Cluj, proaspat imbogatit cu noi membri veniti din PRM, este pregatit sa exploateze aceasta oportunitate pentru a-si intari pozitia pe plan local.

Conflictul dintre PD si UDMR, aprins din cauza declaratiilor senatorului Gyorgy Frunda in cadrul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, ar putea afecta configuratia de putere din Consiliului Local si Judetean Cluj unde membrii UDMR ar avea posibilitatea sa boicoteze proiectele promovate de catre primarul Emil Boc si de catre membrii

Aliantei . "La nivel local reprezentantii UDMR sunt oameni responsabili si echilibrati. Nu se pune problema pierderii sprijinului oferit de acestia", ne-a declarat deputatul PD Daniel Buda. Acesta sustine ca ii cunoaste foarte bine pe membrii UDMR Cluj si ca nu exista riscul ca relatiile sa se deterioreze.

"Ce se intampla la Bucuresti nu va afecta foarte mult situatia locala. Noi am facut o alinata in Cluj chiar inainte ca aceasta sa apara la alegerile parlamentare. Am fost primii care am intrat in Alianta DA", este de parere consilierul local UDMR Molnos Lajos.

Acesta este in consens cu opinia lui Buda in legatura cu relatia dintre cele doua partide. Lajos este de parere ca in administratia municipiului Cluj acesta este momentul cel mai prielnic pentru a se realiza proiecte intr-adevar consistente pentru dezvoltarea orasului, avand in vedere conflictele avute in tecut cu fostul primar Gheorghe Funar.

"Nu am vrut sa facem politica si consideram ca nu facem politica in Consiliului Local si sper ca situatia sa ramana la fel in continuare. sefii sa se bata intre ei", a continuat Lajos. Palfi Carol, consilier local si membru UDMR Cluj are o opinie similara cu cea a colegului sau.

"Ce este in favoarea municipiului vom vota indiferent de situatia politica", sustine Palfi Carol. De asemenea, Somogyi Gyula ne-a declarat ca in interiorul UDMR se face distinctie intre situatia la nivel national si cea locala.

"Am avut discutii cu in legatura cu aceasta problema si eu consider ca ne intelegem in continuare cu colegii din Alianta. Nu facem politica, ne ocupam cu administratia orasului si consider ca administrarea orasului nu are culoare politica.

Sustin interesele UDMR pe listele caruia am fost ales consilier local dar in acelasi timp vreau sa reprezint interesele contribuabililor", ne-a declarat Somogyi Gyula.

Pe de alta parte, Petru Calian presedintele organizatiei PC al judetului Cluj, este constient ca o posibila neantelegere intre UDMR si PD ar putea determina cresterea influentei la nivel local al organizatiei pe care o conduce.

"In situatia in care UDMR Cluj nu va mai sprijini proiectele din Consiliul Judetean si Local, Partidul Conservator va cauta sa echilibreze balanta si va sprijini fara echivoc proiectele primarului Emil Boc.

Vom face acest lucru doar daca partenerii din Alianta ne vor recunoaste si noua drepturile conform protocolului", sustine Petru Calian. Acesta considera ca in cazul in care UDMR ar pleca de la guvernare "scena politica clujeana ar fi bulversata, iar Boc ar avea de suferit.

Sa ramana la guvernare in conditile in care nu exista actiuni defaimatoare. Dezaprobam categoric actiunea lui Gheorghy Frunda precum si toate declaratiile UDMR prin care il apara pe acesta", a mai adaugat acesta.