Membrii unei asociatii de locatari asteapta un raspuns de la Politie si de la Parchet in ce priveste banii furati de administrator inca din anul 2002.

Abia in luna ianuarie a acestui an, Parchetul a finalizat rechizitoriul unui dosar in care prejudiciul reclamat acum patru ani era de 240 milioane lei, dar dupa expertize si contraexpertize s-a ajuns la un prejudiciu de 28 milioane lei.

Locatarii asociatiei PT 4 au depus, la sfarsitul anului 2002, o reclamatie la Politie, in care sesizau faptul ca Elena Muntianu, care avea calitatea de administrator, si-a bagat in buzunar banii platiti de ei pentru intretinere.

Politistii au dispus efectuarea unei expertize contabile, iar urmarirea penala in acest dosar a inceput abia pe 10 martie 2004. Dupa noua luni de ancheta, materialul de urmarire penala a fost prezentat administratorului Elena Muntianu pe 26 septembrie 2005.

Dupa alte sase luni de cercetari, procurorul incheie un rechizitoriu in care administratorul asociatiei respective este trimis in judecata pentru delapidare, neglijenta in serviciu si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Asteapta de un an sa i se faca dreptate

Mihai Pancu, angajat la SC "Lucrari Drumuri si Poduri" SA, a suferit un accident de munca pe 4 noiembrie 2004, in urma caruia a avut nevoie de 75 de zile de ingrijiri medicale. Cupa unui excavator a lovit puternic cabina autobasculantei in care se afla, persoanele din interior suferind multiple traumatisme.

Fiind cel mai grav ranit, Mihai Pancu a fost transportat la Spitalul de Urgente, cu fracturi la cap, maini si picioare. In luna noiembrie a anului 2004, Inspectoratul Teritorial de Munca a declansat o ancheta pentru a stabili vinovatul, iar dosarul a fost finalizat abia anul acesta, in luna ianuarie.

Soferul aflat la volanul excavatorului, Mircea Burdia, a fost trimis in judecata pentru vatamare corporala grava, daunele pretinse de victima fiind de 50 milioane lei.

Dosarele prind mucegai in sertare

Acestea sunt doar cateva exemple care arata faptul ca, in cautarea dreptatii, oamenii sunt nevoiti sa astepte ani de zile un rezultat al unor anchete, cu toate ca nu este vorba despre mari corupti sau prejudicii de zeci de miliarde de lei.

Potrivit statisticilor, operativitatea procurorilor de la Parchetul de pe langa Tribunal a scazut in 2005 cu 19% fata de 2004, si cu 30% la Parchetul de pe langa Judecatorie. La Parchetul de pe langa Judecatorie sunt 12 procurori, schema de personal avand 20 de procurori, la Parchetul de pe langa Tribunal sunt 14 din 21.

In 2005, la Parchetul de pe langa Tribunal (PT) au fost solutionate 728 de dosare, iar in lucru au mai ramas 624. La Parchetul de pe langa Judecatorie (PJ) au fost solutionate 4.949 de dosare, iar in lucru mai sunt 5.100. In dosarele aflate in ancheta proprie, s-au incheiat cu rechizitorii 88 dosare la PT, din 264, iar la PJ 18 din 84.

Dosarele cu cauze complexe, in care este vorba de retele de traficanti sau de infractiuni economice, au lancezit in sertarele procurorilor. In 2005, a fost finalizat doar un singur dosar de trafic de influenta, 2 de trafic de droguri, 3 de dare de mita, 8 de prostitutie si proxenetism si 14 de evaziune fiscala