Bucuresti, 11 februarie 2006 – Treizeci de activisti din campania ‘Salvati Rosia Montana!’ s-au adunat ieri la Ministerul Mediului exact la momentul cand membri ai Directoratului de Mediu al Comisiei Europene isi finalizau observatiile privind progresul Romaniei in directia integrarii in Uniunea Europeana in 2007.

Directoratul de Mediu al Comisiei Europene sustine faptul ca monitorizeaza atent situatia de la Rosia Montana. Acesta sustine in acelasi timp faptul ca decizia finala privind proiectul de la Rosia Montana apartine autoritatilor romane. Numeroase ONG-uri, institutii si academicieni si-au exprimat de-a lungul timpului opozitia fata de controversata afacere de la Rosia Montana.

Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), titularul proiectului, intentioneaza sa depuna raportul la studiul de impact asupra mediului la sfarsitul lunii martie 2006.

Membrii ai campaniei ‘Salvati Rosia Montana!’ se tem inca demult de faptul ca guvernul a luat deja decizia de aprobare a acestui proiect. Temerea se datoreaza tacerii complice a guvernului in privinta acestui proiect precum si refuzul sau de a aplica legislatia armonizata de mediu si de a respecta sentinte judecatoresti in timpul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului.

Toate acestea denota de asemenea o insemnata incapacitate institutionala si imaturitate din partea Ministerului Mediului pentru ca acestea sa evalueze corect proiectul de la Rosia Montana.

Ieri dimineata un grup de treizeci de activisti s-au adunat la intrarea in cladirea Ministerului Mediului. Fetele lor erau vopsite jumatate in culoarea aurului, jumatate in culoarea unui schelet. Au purtat cruci de lemn cu insemnul ‘Cianura Ucide’. La iesirea lor din cladirea ministerului, comisarii europeni au fost intampinati cu un banner pe care se putea citi ‘Bruxelles: Rosia Montana nu este de vanzare – Nu ne ingropati in cianuri!" si cu un mars funerar interpretat la trompeta de un faimos artist roman.

"Am venit aici azi pentru ca guvernul roman continua sa taca in privinta situatiei de la Rosia Montana. Suntem constienti de acest sprijin tacit inca demult, aceasta datorandu-se mai ales interesului sau economic in acest proiect. Pe de alta parte, refuz sa accept tacerea din partea autoritatilor europene care sunt foarte constiente de gravele abuzuri ale legii comise de catre autoritatile romane in ceea ce priveste cazul Rosia Montana.

Ajunge!", a comentat unul dintre activisti. In timp ce politia a fost extrem de discreta pe perioada interactiunii dintre delegatia europeana si activisti, aceasta s-a grabit sa ii amendeze pe cativa dintre ei dupa ce actiunea a luat sfarsit. Cei amnedati vor contesta sanctiunile, dat fiind faptul ca acestia n-au facut altceva decat sa isi manifeste dreptul la libera exprimare.

* * *

Imagini pot fi descarcate de la www.rosiamontana.ro/cianuraucide iar informatii suplimentare pot fi primite de la adresa de e-mail contact@rosiamontana.ro