La mijlocul saptamanii trecute, mai exact miercuri, 8 februarie a.c., politistii constanteni il arestau la Constanta pe Anatolie Turcanu, de 56 de ani, fost viceprimar al Chisinaului. Turcanu era dat in urmarire internationala si a fost depistat, in urma unor informatii primite de la Directia de Investigatii Criminale din cadrul IGPR, in apartamentul fiicei acestuia, situat in zona Faleza Nord.

Imediat dupa acest episod, pe numele lui Turcanu, care a declarat ca se afla in Romania din 2003, a fost emis mandat de arestare provizorie, pe 20 de zile, urmand ca autoritatile din Republica Moldova sa transmita eventuala cerere de extradare. N-a fost insa sa fie intocmai asa, de la Chisinau sosind vineri urmatoarea informatie: Turcanu nu mai are de ce sa fie arestat.

Reamintim ca fostul viceprimar al capitalei Republicii Moldova a declarat, inca de la arestarea sa de miercuri, 8 februarie a.c., ca este victima unei comenzi politice.

Mai mult, Turcanu sustine ca in 2003, atunci cand a venit in Romania, a facut-o pentru ca se afla in concediu de odihna si ar fi vrut sa urmeze un tratament la Bucuresti, insa a aflat de la familia sa ca este cautat pentru a fi cercetat pentru savarsirea mai multor infractiuni economice.

Mai exact, Turcanu era acuzat ca ar fi incheiat, in conditii ilegale, un contract pentru achizitionarea unui generator pentru Regia de Apa si Canal, acolo unde era presedinte al consiliului de administratie.

Turcanu, liber sa se intoarca in Republica Moldova

Lovitura de teatru insa: la nici doua zile dupa arestarea fostului viceprimar al Chisinaului la Constanta, avocatul acestuia a comunicat faptul ca instanta de judecata moldoveneasca a dispus anularea mandatului de arestare emis pe numele lui Anatolie Turcanu. In aceste conditii, este clar ca Republica Moldova urmeaza sa retraga si solicitarea de urmarire internationala a celui mentionat.

Pe langa faptul ca Turcanu este liber sa se intoarca in Republica Moldova, ceea ce – din cate se pare – si intentioneaza sa faca, acesta scapa si de imaginea de „infractor”.

In plus, in ceea ce priveste mandatul emis de instanta romaneasca pe numele fostului viceprimar, a fost facut recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie, urmand ca la inceputul saptamanii viitoare sa se judece cazul.