Omul de afaceri Iulian Dascalu, patronul societatii Iulius Group, a anuntat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca intentioneaza sa preia echipa de fotbal Universitatea Cluj.

In spatele intentiilor laudabile ale afaceristului se ascunde insa dorinta lui de a pune mana pe terenul de sub actualui stadion Ion Moina, in suprafata de aproximativ 10 ha in centrul Clujului.

Pe langa mall-ul ce urmeaza sa-l contruiasca in Cluj, Dascalu mai are un "proiect" pe termen lung cu dedicatie pentru clujeni si propriu-i buzunar.

Astfel, el urmareste prin infuzia de capital in U Cluj sa-si legitimeze aplicarea unui proiect de genul Palas din Iasi pe "mormantul" batranului stadion Moina, odata cu daramarea acestuia si construirea unuia nou pe un alt amplasament.

Magnatul iesean Iulian Dascalu a anuntat zilele trecute ca analizeaza posibilitatea preluarii echipei de fotbal Universitatea Cluj. Asa cum se stie, U Cluj beneficiaza in prezent de sprijinul financiar al municipalitatii dar si al unor companii private.

In spatele pornirilor de samaritean milostiv manifestate de Dascalu se ascund, insa, interesele sale financiare.

Potrivit informatiilor noastre, prin pomparea unui capital financiar in "simbolul sportiv al Clujului", U Cluj, Dascalu intentioneaza, in fapt, sa-si legitimeze in fata autoritatilor si a suporterilor "sepcile rosii", viitoarea miscare.

Ar fi de precizat faptul ca omul de afaceri iesean deruleaza in Iasi un proiect extrem de contestat atat de opinia publica, cat si de o parte din clasa politica, denumit "Palas", ce intentioneaza construirea unui cartier in inima Iasiului.

Terenul, in suprafata de aproximativ 12 ha, pe care Dascalu urmeaza sa-si ridice imperiul, apartine municipalitatii iesene si a fost concesionat pe un pret derizoriu.

In urma scandalului iscat din cauza faptului ca reprezentantii municipalitatii au acceptat sa-i incredinteze lui Dascalu terenul pe un pret cu mult sub cel al pietei, reprezentantii Primariei Iasi au fost nevoiti sa solicite reprezentantilor Iulius Group renegocierea termenilor contractului de asociere.

Potrivit informatiilor noastre, Dascalu urmareste aplicarea proiectului Pals si in Cluj In acest sens, omul de afaceri ar avea nevoie de aproximativ 10 ha in buricul Clujului. Singurul teren care concorda cu necesitatile lui Dascalu este cel situat sub actualul stadion municipal "Ion Moina".

Asa cum se stie, forurile de decizie judetene si municipale au in vedere posibilitatea demolarii actualului stadion si construirea unuia nou pe un alt amplasament. Potrivit informatiilor noastre, pentru a nu trezi reactii adverse de genul celor de la Iasi, Dascalu isi va pregati inca de pe acum terenul, investind masiv in U Cluj.

Astfel, va reusi si imposibilul. Mai exact atragerea de partea sa, de pe pozitia investitorului, al salvatorului Universitatii Cluj, a oficialitatilor locale (cu atat mai mult cu cat Universitatea este finantata in mare parte doar din bugetul local) si a suporterilor "sepcile rosii".

Asta in conditiile in care, asa cum se stie, suporterii U Cluj au protestat vehement impotriva demolarii stadionului Moina. Terenul unde este amplasat actualul stadion "Moina" este in suprafata de 9 hectare, iar in zona respectiva, pretul terenului este de aproximativ 300 de Euro metrul patrat.

Sustinere serioasa in scopuri "serioase"

Magnatul iesean, Iulian Dascalu urmeaza sa investeasca la "U". Prima discutie dintre omul de afaceri iesean Iulian Dascalu (37 de ani), si presedintele "sepcilor rosii", Lucian Danciu, a avut loc la sfarsitul lui ianuarie, potrivit presei sportive. "Am vorbit doua ore, miercurea trecuta, chiar la Cluj.

I-am explicat ca nu suntem disperati, dar ca avem nevoie de oameni cu forta financiara pentru a duce echipa in prima divizie si pentru a reface structurile clubului, incepand cu centrul de copii si juniori", a declarat Danciu, pentru Gayeta Sporturilor.

Presedintele "sepcilor rosii" a negat ca a beneficiat de sustinere politica pentru a-l convinge pe Dascalu sa investeasca la "U". La randul sau, Iulian Dascalu a confirmat faptul ca intentioneaza sa "ajute" U Cluj. "Decizia va fi anuntata public.

M-am gandit foarte bine si am decis ca trebuie sa ma implic. Cei de la «U» trebuie se fie ajutati. E vorba de o sustinere mai serioasa", a afirmat Dascalu. Mai mult, magnatul iesean a confirmat faptul ca intentioneaza sa preia fraiele clubului. "Intr-un fel sau altul, despre asta e vorba", a admis Dascalu.

Buna ziua, ARDEAL a aflat insa ca, in spatele intentiilor laudabile, Dascalu urmareste sa castige capital de imagine in randul suporterilor pentru a aplica proiectul Palas si in Cluj.

DNA pe capul lui Dascalu la Iasi

Scandalul izbucnit in jurul celui mai mare proiect imobiliar din Iasi, pe care multimiliardarul Iulian Dascalu intentioneaza sa il edifice pe un teren ultracentral pus la dispozitie gratuit de primarul PSD Gheorghe Nichita si consiliul local, continua sa ia amploare.

Mai mult, in urma scandalului, capii de decizie ai administratiei iesene i-au solicitat lui Dascalu renegocierea termenilor contractului de asociere.

Altfel spus, tronul lui Dascalu in Iasi se clatina serios, asta si dupa ce doi importanti oameni de afaceri ieseni vor sa ceara in instanta anularea contractului incheiat fara licitatie.

Totodata, potrivit informatiilor noastre Departamentul National Anticoruptie s-ar fi sesizat cu privire la contractul de asociere prin care Consiliul Local Iasi i-a incredintat direct lui Dascalu 130.000 mp in zona istorica a capitalei Moldovei. Primaria Iasi doreste sa reevalueze asocierea cu Iulius Group.

Sub presiunile opiniei publice, dar si in urma deschiderii unui dosar la DNA (procurorii DNA au ridicat documente de la CL Iasi), oficialii Primariei Iasi au decis, la inceputul acestei luni, reanalizarea termenilor contractului incheiat cu societatea Iulius Group.

Totodata, viceprimarul Iasiului, Constantin Neculau, a declarat in cadrul unei emisiuni televizate ca redefinirea unor clauze din contractul incheiat cu Iulius Group este o chestiune avuta in vedere de mult timp de primarie, dar ca, nu a fost considerata prioritara.

Ar mai fi de spus ca Primaria Iasi a angajat o cunoscuta firma de avocatura din Capitala pentru a se ocupa de refacerea contractului.

Potrivit unor specialisti, insa, rediscutarea termenilor contractului este ilegala, singura posibilitate pe care municipalitatea ar avea-o la indemana ar fi organizarea unei licitatii in vederea concesionarii terenului in cauza.

Ce ascunde Palas?

Obiective la prima vedere generoase au fost avute in vedere de catre consilierii locali ai municipiului Iasi, care au votat, printr-o majoritate covarsitoare, la finele lui 2004, asocierea dintre Consiliul Local Iasi si SC Iulius Group SRL Iasi, avand ca obiect edificarea "Ansamblului Madison".

Prin sus-amintita hotarare s-a aprobat, fara nici un fel de licitatie, trecerea din domeniul public local in domeniul privat al municipiului Iasi a terenului in suprafata de 119.392 mp din Iasi si concesionarea catre Iulius Grup.

Zona vizata de acest proiect, care se afla in vecinatatea Palatului Culturii, este un loc unic din punct de vedere istoric, cultural si ambiental, pe care dezvoltarea irationala propusa de proiectul Madison (al carui nume a fost schimbat apoi in Palas) urma sa-l distruga.

Asta intrucat propunerea initiala (galerii comerciale, spatii pentru birouri, parc cu multiple functiuni) a fost substantial modificata prin recenta aprobare a Planului Urbanistic Zonal, Madison - Palace devenind un banal ansamblu de locuinte.

De remarcat este faptul ca acest contract de concesionare este pe o perioada nelimitata, iar veniturile care revin municipalitatii iesene sunt nesemnificative. Astfel, in urma acestei afaceri, municipalitatii ar urma sa-i revina doar 10% din profit.

"Proiectul Palas a fost prezentat iesenilor drept unul de utilitate publica, dar, de fapt, este o uriasa afacere imobiliara, pe un teren de 12 hectare primit, practic, gratis de la Primarie", a subliniat, in cadrul unei conferinte de presa, Zaharia Schrotter.

De asemenea, Zaharia Schrotter a mai precizat ca respectivul contract este plin de beneficii pentru Iulius Group si lipsit de drepturi pentru Consiliul Local.

Astfel, ansamblul arhitectural de mare anvergura si complexitate, care a fost mentionat in scrisoarea de intentie a SC Iulius Mall si ce viza dezvoltarea economica si sociala Iasiului, precum si atragerea de turisti, a fost transformat intr-un cartier de locuinte.

Dascalu a reusit, recent, sa atraga si Sibiul in hora intereselor sale financiare. In municipiul Sibiu, Primaria a pus la bataie un teren de aproximativ 21.000 mp pentru construirea unui complex de tip mall.

Potrivit unor surse, si la Sibiu firma lui Iulian Dascalu si-a anuntat intentia de a obtine respectivul teren pe care municipalitatea doreste sa se construiasca un mall. Licitatia de la Sibiu se anunta ca fiind una la fel de controversata ca cea de la Cluj.

Respectivul teren se afla in zona de protectie a centrului istoric si a monumentului istoric "Palatul de vara Brukenthal". Fiind o zona de interes istoric, a fost scris un manifest impotriva acestei decizii a municipalitatii de a construi un complex de tip mall in centrul istoric al Sibiului.

Pantofar

Considerat unul dintre cei mai performanti afaceristi de pe piata imobiliara din afara Capitalei, Iulian Dascalu detine o avere estimata la 120 milioane de euro. Fata de 2004, suma este de 5 ori mai mare, conform "Top 300 Capital", Dascalu ocupind pozitia a 27-a in clasamentul celor mai bogati romani.

A intrat in afaceri in 1992, cu un magazin de pantofi, iar idolii sai sint Donald Trump si Ion tiriac.

Decizia e bine gandita

Dascalu (foto) a reconfirmat ca e decis sa investeasca masiv la "U" Cluj. "Voi investi la «U», este decizia mea si e bine gandita. Nu m-a obligat nimeni sa iau o astfel de hotarare. N-au existat presiuni politice pentru a ma implica la acest club.

Insa voi face un mall la Cluj si e normal sa incerc sa ma indrept si spre sport. E firesc sa ma implic la «U»", a spus Dascalu.