Intalnirea membrilor Consiliului Judetean al PSD Bihor, desfasurata la sfarsitul saptamanii trecute, a fost un bun prilej pentru unii membrii sa readuca pe tapet problemele cu care se confrunta filiala judeteana de un an incoace. Discursurile acide au alimentat vechile animozitati dintre echipa fostului presedinte Gheorghe Sarb si al actualului, Mihai Bar. Totodata, nici actuala echipa nu este ferita de probleme.

Ultimatum pentru Retegan si Ghilea

Certurile dintre prim-vicepresedintele PSD Bihor, Alexandru Retegan, si colegul sau, vicepresedintele Consiliului Judetean Bihor, Gavrila Ghilea, l-a determinat pe seful filialei, Mihai Bar sa le dea un ultimatum: ori isi rezolva problemele ori ii inlatura pe amandoi de la conducere.

Toate aceste izbucniri ale social- democratilor bihoreni au fost urmarite de vicepresedintele PSD, Ilie Sarbu, care s-a ferit insa sa le catalogheze.

Toate atacurile au fost indreptate, indirect, catre actuala conducere, mai precis spre prim-vicepresedintele, Alexandru Retegan. Cel care a inceput scandalul a fost fostul consilier local, Ioan Mercea. Acesta a cerut organizarea de noi alegeri, intrucat el considera ca cele de acum un an nu au fost statutare. Mihai Bar i-a raspuns, spunand ca componenta Comitetului Executiv s-a facut legal.

Disensiuni pe tema alegerilor

Sorin Buhas, unul dintre sustinatorii lui Gheorghe Sarb, a avut cel mai acid discurs. Nu s-a ferit sa il conteste inca odata pe Alexandru Retegan si lipsa de activitate a actualei conduceri. "M-am bucurat sa aud luari de pozitie. Nu sunt de acord ca problemele cu care ne confruntam sunt legate de actuala guvernare. Majoritatea sedintelor Biroului Executiv nu au fost statutare", a spus acesta.

Si el a amintit despre modul in care au fost organizate alegerile si cum a castigat Retegan functia de prim-vicepresedinte. "La acea ora in sala nu era intrunit Consiliul Judetean, iar Retegan a facut un gest pe care il consider lipsit de colegialitate, cerandu-le celor care l-au votat sa-l voteze pe Mihai Bar", a precizat Sorin Buhas.

Bar nu raspunde

la provocari

Presedintele PSD Bihor a spus ca nu raspunde acestei provocari. "Am mai discutat treaba asta. Unii vor sa scoata la iveala animozitatile. Cand i-am vazut pe doi-trei susotind in sala mi-am dat seama ca pregatesc ceva", a spus Bar. Aceeasi linie au urmat si discursurile presedintelui TSD Bihor, Mihai Toderici, sau al primarului din Sanmartin, Lucian Popus.

In schimb, Gheorghe Sarb a evitat sa provoace personal un scandal, la fel ca si apropiatul sau Gavrila Ghilea.

La finalul sedintei, Mihai Bar i-a dat ocazia lui Alexandru Retegan sa raspunda acuzatiilor. "Alegerile au fost organizate intr-un mod mai mult decat democratic. 127 de oameni au votat functiile din birou.

Sa spuna cine are pretentia ca a muncit mai mult decat mine pentru aceasta organizatie judeteana! Cine se teme de Retegan? Cei care au pierdut alegerile? Daca pentru asta trebuie sa platesc, o sa platesc", a spus prim-vicepresedintele PSD Bihor.

Tot cu ocazia Consiliului Judetean al PSD s-au readus in discutie si certurile dintre Alexandru Retegan si Gavrila Ghilea, care nu se mai inteleg de la alegerile interne, cand Ghilea a considerat ca Retegan a tradat dandu-i voturile sale lui Mihai Bar. Insa, in ultima perioada, aceste animozitati au iesit la iveala tocmai intr-una din conferintele de presa, cand cei doi s-au contrazis.

Mihai Bar le-a cerut sa aleaga: ori se impaca ori zboara amandoi de la conducerea partidului. "Sunt animozitati intre doi colegi si daca nu isi rezolva problemele o sa le cer public sa renunte la functii", a spus Bar.

Noi dezertori la orizont

Pana acum PSD Bihor a pierdut noua primari, care au ales sa treaca de partea puterii. Insa Mihai Bar a spus ca se mai asteapta ca in zilele urmatoare sa isi depuna demisia din partid si altii. Printre acestia s-ar putea afla si primarul celei mai bogate comune din judet. Lucian Popus intrebat sambata daca si-a depus demisia, dupa ce Mihai Bar l-a atacat in plina sedinta, a raspuns: "Inca nu!".

Totodata, surse din partid au confirmat faptul ca i se pregateste debarcarea lui Retegan, iar in cazul in care acest lucru nu se va intampla, conducerea se poate astepta la alte demisii, chiar din partea unor oameni importanti, aflati in functii de conducere.