Aflat de cativa ani incoace in centrul unor scandaluri de proportii, Hotelul Continental din Timisoara continua sa fie tinta unor grupuri de interese locale, care, mai nou, au cerut instantelor de judecata rezilierea contractului de leasing in baza caruia societatea a fost achizitionata de la fosta SC "Turism Banatul" SA.

Administratorul SC "Continental" SRL Timisoara, Danut Lupu, spune ca, dupa ce s-au investit aproape 8 milioane de dolari, unitatea a devenit atractiva pentru cei care au fost interesati pe vremuri de preluarea hotelului.

"Fostul administrator Corneliu Urcan continua sa ne faca probleme, mai cu seama dupa ce a iesit din inchisoare. In demersurile sale, el este sustinut de Eugen Seracin (proprietarul unui alt hotel din Timisoara - n.r.), impreuna cu care au "ticluit" un act din care reiese ca inca ar fi actionar la Continental.

Am cautat doua saptamani si am descoperit printre actele societatii contractul original, care a fost falsificat in mod grosolan si legalizat ulterior de un notar public. Acest inscris a fost depus in instanta, iar in baza lui se cere acum, dupa opt ani de la semnare, constatarea nulitatii absolute a contractului de leasing imobiliar", a spus Danut Lupu.

Ca o replica la aceasta actiune, conducerea hotelului a reclamat la organele de urmarire penala atat notarul cat si cei doi oameni de afaceri in legatura cu falsurile descoperite.

Contract falsificat

S-a formulat o plangere penala impotriva cunoscutului om de afaceri local Eugen Seracin, in calitate de adminstrator al SC "Stock Broking" SRL, a asociatului sau, Corneliu Urcan, fost director al SC "Continental Cornel" SRL, precum si a notarului public Iosif Viorel Panduru, fiul ex-comandantului IPJ Timis, actualmente director al Directiei Ordine Publica din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane, general maior Iosif Panduru. In sesizarea penala adresata Parchetului de pe langa Curtea de Apel Timisoara se arata ca, intre SC "Stock Broking" SRL si SC "Continental Cornel" SRL a fost incheiat, la 30 iulie 1998, un contract de asociere in participatiune.

Reprezentantii legali ai SC "Continental" SRL sustin ca, ulterior, contractul a fost falsificat, din titulatura disparand cuvantul "Cornel", dupa care inscrisul contrafacut ar fi fost folosit in instanta pentru anularea unui contract de leasing.

Potrivit plangerii penale, "la data de 28 decembrie 2005, SC Stock Broking SRL a introdus o actiune la Tribunalul Timis prin care a chemat in judecata subscrisa SC Continental SRL, pentru a se constata nulitatea absoluta a contractului de leasing imobiliar nr.3981/28.12.1998, incheiat intre subscrisa si SC Bega Turism SA.

(...) SC Stock Broking SRL a depus in copie inscrisul al carui continut a fost alterat contrar realitatii". Daca cei doi oameni de afaceri sunt acuzati de fals in inscrisuri sub semnatura privata, in schimb, notarul care a legalizat inscrisul despre care exista suspiciuni ca ar fi fals este suspectat de favorizarea infractorului.

Acesta sustine, insa, ca nu a facut decat sa legalizeze o copie dupa un act original: "Mi-a fost prezentat un act original incheiat intre doua parti si mi s-a cerut sa legalizez o copie. Nu puteam sa refuz asa ceva, intrucat este cel mai simplu act ce poate fi incheiat de un notar. Este un inscris sub semnatura privata dupa care s-a facut o copie pe care am legalizat-o.

Nu a fost vorba de o autentificare. Ce fac partile intre ele nu e treaba mea", a declarat notarul Panduru.

Itele afacerii duc la fratii Cristescu

La randul sau, Eugen Seracin neaga implicarea sa directa in aceasta afacere. "Eu nu am revendicat nimic. Altcineva este interesat de revenirea Hotelului Continental la societatea-mama. Ganditi-va cine a preluat fosta SC Turism Banatul SA? Fratii Emil si Marius Cristescu. In cazul in care contractul de leasing va fi reziliat, hotelul revine in patrimoniul celor doi", declara Seracin.

El i-a luat apararea asociatului sau Corneliu Urcan, despre care afirma ca "a fost bagat la puscarie nevinovat, iar cei care au preluat acum hotelul nu i-au mai dat nici restul de bani".

Seracin justifica introducerea in instanta a actiunii care vizeaza anularea amintitului contract de leasing imobiliar prin faptul ca "s-au prejudiciat interesele unei societati, care inainte detinea 30% din hotel".

Este vorba despre SC "Stock Broking" SRL, care anterior a fost actionara la SC "Continental Cornel" SRL, societate prin intermediul careia Cornel Urcan a intentionat sa preia unitatea. Pe de alta parte, interesul fratilor Emil si Marius Cristescu in aceasta afacere se poate prezuma, in conditiile in care ei sunt actionari la SC "Bega Turism" SA, fosta SC "Turism Banatul" SA.

Din pacate, in ciuda demersurilor noastre, un punct de vedere al celor doi cunoscuti oameni de afaceri banateni nu am reusit sa obtinem.

Prabusirea "imperiului" Urcan

In ultimii ani, Hotelul Continental a facut obiectul mai multor contracte paguboase, pentru ca in final statul sa fie prejudiciat cu peste un milion de dolari. In iunie 1996, a fost incheiat un contract prin care s-a infiintat SC "Continental Cornel" SRL. Corneliu Urcan s-a angajat atunci sa achite 11,8 miliarde de lei pentru 51% din actiuni.

Nu a reusit sa depuna banii, iar FPS a declansat in 2000 actiunea de reziliere a contractului. Acesta a pierdut in final orice sansa de a mai deveni proprietarul complexului hotelier, iar la data de 4 iulie 2002 el a fost arestat, impreuna cu fosta sa contabila, pentru neregulile descoperite acolo.

Initial, magistratii au decis condamnarea lui Urcan si a contabilei Liliana Vuc la doi ani inchisoare pentru fals intelectual la legea contabilitatii, achitandu-i pentru celelalte capete de acuzare si dispunand punerea lor in libertate. Urcan a stat un an si doua luni in arest, iar restul de pedeapsa i-a fost gratiat.

In iulie 2001, hotelul a fost preluat de cetateanul romano-american Constantin Zaharia si de Danut Lupu. La verificarea bilantului contabil, ei au descoperit o serie de nereguli, precum si o datorie de 16,1 miliarde de lei reprezentand taxe si impozite neachitate de fostul administrator.