Solutia autoritatilor pentru recuperarea obligatiilor datorate bugetului de stat de catre agentii economici este simpla: executarea silita. De regula, etapele executarii silite dureaza aproximativ sase luni, insa in unele cazuri acest termen este depasit.

Etapele executarii

Conform procedurii, rau-platnicul este somat in scris ca in termen de 15 zile sa achite sumele restante. Daca datoria nu a fost platita dupa expirarea termenului, urmeaza mai multe etape prin care directiile de finante incearca sa recupereze banii.

Prima masura este poprirea tuturor conturilor societatii. Totusi, rau-platnicul va putea opera cu banii destinati platii salariilor. Institutiile bancare sunt obligate sa transfere din contul clientului in contul directiei de finante sumele datorate statului de catre acesta.

Daca banii din conturile poprite nu sunt suficienti pentru acoperirea datoriilor la buget, dar exista debite neincasate, se trece la identificarea debitorilor si poprirea veniturilor lor in vederea recuperarii sumelor neplatite. Daca nici prin aceste proceduri nu se pot stinge toate datoriile la stat ale societatii, se trece la aplicarea sechestrelor pe bunurile mobile sau imobile.

Primul pas consta in identificarea bunurilor mobile sau imobile ce pot fi valorificate. Sechestrul este inscris in Cartea Funciara. Apoi, este evaluata valoarea cladirii sau a terenului, fiind stabilit pretul.Licitatia trebuie anuntata cu cel putin 10 zile inainte.

In 15 zile de la incheierea licitatiei, sumele obtinute pentru bunul valorificat sunt distribuite astfel: in primul rand sunt acoperite cheltuielile de executare (evaluare, administrare, publicarea anuntului de licitatie), apoi datoria la buget, iar apoi, eventual, datoriile catre alti creditori, iar in cazul in care mai ramane ceva, aceasta suma va intra in posesia datornicului.

Executarile DGFP Cluj

In 2005, Directia Generala a Finantelor Publice Cluj (DGFP) a avut spre urmarire si incasare un numar de 95.236 titluri executorii, pentru care s-a inceput executarea silita, reprezentind creante cuvenite bugetului general consolidat in suma totala de 452,48 milioane lei.

Dintre acestea, au fost emise 27.428 titluri excutorii pentru persoane fizice, in suma de 6,02 milioane lei, respectiv 67.808 titluri executorii pentru persoane juridice, in suma totala de 446,46 milioane. Numarul titlurilor trimise spre executare anul trecut, inclusiv soldul din 2004, s-a ridicat la 98.801.

Dintre acestea au fost solutionate 17.832, fara a se recurge la alte masuri. In urma popririlor bancare au fost solutionate 3.365 cazuri, iar din popriri clienti - 6. Au mai fost valorificate 91 de sechestre mobile si 5 sechestre imobile, restul trecand in sold pentru anul acesta.

Cea mai mare suma valorificata de DGFP Cluj in anul 2005 a fost de 1,074 milioane lei, obtinuta in urma executarii silite intreprinse impotriva a SC Constructii Feroviare. Tot in urma acestei proceduri, DGFP a valorificat de la Metalurgia bunuri in valoare de 544.500 lei, in vreme ce in cazul altor societati comerciale sumele au fost mult mai mici.

Venituri din confiscari

O alta sursa pentru bugetul de stat o reprezinta valorificarea bunurilor confiscate de diverse autoritati, cum ar fi Directia Vamala, Inspectoratul de Politie, Garda Financiara, OPC sau alte institutii de control.

Valorificarea acestor bunuri se face de catre DGPF, fie prin magazinul propriu, fie prin unitati specializate de tip consignatie (pentru produsele alimentare), fie prin licitatii publice pentru bunuri imobile sau mobile, cum ar fi autoturismele.

Preturile de comercializare ale acestor bunuri sunt mai mici decat cele similare de pe piata, deoarece acestea nu contin nici TVA si nici adaos comercial.

Insa marfa este, de obicei, de o calitate slaba, avand in vedere ca in cele mai multe cazuri este confiscata in urma actiunilor intreprinse in piete sau oboare. O problema o constitie produsele electro-casnice, care necesita certificate de garantie.

Aceste produse sunt comercializate ca si bunuri pentru piese de schimb, deoarece DGFP nu poate oferi garantie pentru ele.

La fel se intampla si in cazul autotvehiculelor ce nu pot fi inmatriculate, care sunt vandute tot pentru piese de schimb. Bunurile care nu sunt comercializate intr-un interval maxim de 180 de zile pot beneficia de o reducere de pret de pana la 30% sau pot fi atribuite gratuit, in limita sumei de 5.000 lei.

De obicei, aceste atribuiri se fac pentru Crucea Rosie sau pentru Arhiepiscopie.

Bunurile a caror valoare depaseste 5.000 lei pot fi atribuite doar prin Ministerul Finantelor Publice, in 2005 o astfel de atribuire avand loc in favoarea DGFP Timis, pentru victimele inundatiilor. Bunurile care nu pot fi comercializate si nici nu sunt atribuite sunt distruse.